افسردگی فصلی را دور بزنید
افسردگی فصلی یکی از انواع افسردگی است که در فصل خاصی (بیشتر نیمه دوم سال) اتفاق می افتد. برای درمان این نوع افسردگی باید حتما روزانه حداقل نیم ساعت ورزش کنید. موزیک شاد گوش دهید. حتما به مهمانی رفته و در فعالیت های اجتماعی شرکت کنید. مبادا خیلی در خانه بنشینید که وضعتان بدتر می شود. در این بخش از مجله پزشکی آسان طب درباره افسردگی فصلی اطلاعاتی را آماده کرده ایم که تقدیم می کنیم.
افسردگی فصلی چیست؟
افسردگی فصلی که اختلال تاثیرپذیری فصلی (SAD) هم نامیده میشود، حالتی است که هر ساله در یک زمان مشخص رخ میدهد و معمولاً در پاییز یا زمستان آغاز میشود و در بهار یا اوایل تابستان پایان مییابد. نوع نادری از (SAD) به نام افسردگی تابستانی نیز وجود دارد که در اواخر بهار شروع شده و در اوایل تابستان یا اواخر پاییز پایان مییابد.
افسردگی فصلی در خانم ها
افسردگی فصلی در خانمها تا حدودی از آقایان بیشتر است. زنان 60 تا 90 درصد مبتلایان به افسردگی فصلی را تشکیل می دهند.همچنین میزان شیوع آن در اقلیم های مرتفع (کوهستانی) بیشتر است.
علائم افسردگی فصلی
کسانی که از این اختلال رنج میبرند بسیاری از علائم شایع افسردگی مانند غمگینی، اضطراب، بیقراری، بیعلاقگی به فعالیتهای روزانه، انزواگرایی و ناتوانی در تمرکز را دارند. این افراد اغلب نشانههایی همچون خستگی مفرط و کمبود انرژی، نیاز شدید به خواب، میل به شیرینی را نیز دارند.
علائم افسردگی فصلی در زمستان
- خستگی افزایش نیاز به خواب کمبود انرژی
- افزایش وزن افزایش اشتها مشکل در تمرکز
- میل زیاد به تنهایی
Click here to preview your posts with PRO themes ››
علت دقیق این اختلال کاملاً مشخص نیست اما تاثیر عرض جغرافیایی بر (SAD) حاکی از این است که اختلال فوق به واسطه تغییرات قابلیت در دسترس بودن نور خورشید ایجاد میشود. یک فرضیه این است که با کاهش نور خورشید ساعت بیولوژیک که خلق و خو، خواب و هورمونها را تنظیم میکند، در زمستان به نوعی عقب میماند و کندتر میگذرد.
تئوری دیگر این است که مواد شیمیایی مغز چه موقع اطلاعات را بین اعصاب منتقل میکنند و نوروترنس میتور نام دارند در افراد مبتلا به (SAD) دستخوش تغییراتی میشوند و قرار گرفتن در معرض نور خورشید این عدم تعادل را اصلاح میکند.
درمان افسردگی فصلی
باید علائم افسردگی را شناخت تا بتوان با درمان به موقع، از تبعات آن جلوگیری کرد.اگر گمان می کنید علائم افسردگی فصلی را دارید، با پزشک در این مورد مشورت کنید تا تحت آزمایشات و ارزیابی های لازم قرار گیرید.پزشک شما باید مطمئن شود که این علائم، علت دیگری مانند نوع دیگری از افسردگی یا بیماری عمده بالینی ندارند. انواع دیگر افسردگی ممکن است منجر به این شوند که فرد به خود آسیب رسانده یا حتی خودکشی کند. در مراحل اولیه درمان افسردگی فصلی، استفاده از فوتوتراپی نور درمانی در کنار درمان دارویی توصیه می شود و در این حالت فرد چند ساعت در روز، در معرض نور لامپ مخصوص (تصویر بالا)قرار می گیرد.
استفاده از داروهای ضد افسردگی کم عارضه از مهمترین شیوههای کنترل این بیماری است، اما در مراحل حادتر در کنار روان درمانی و دارودرمانی، از الکتروشوک هم استفاده می شود. شناخت و درمان به موقع افسردگی فصلی اهمیت خاصی دارد و می توان فرد را در گذراندن این دوران تلخ تا حدودی کمک کندتحقیقات نشان میدهد نوردرمانی روش موثری برای رفع این اختلال است. گاهی داروی ضدافسردگی به تنهایی یا همراه با نوردرمانی به کار میرود. بیرون بودن از خانه طی روز نیز در کاهش اثرات این اختلال موثر است همانطور که افزایش میزان نور خورشید در محل زندگی و کار مفید است.
Click here to preview your posts with PRO themes ››
پیشگیری افسردگی فصلی
اگر گمان میکنید علائم افسردگی فصلی را دارید با پزشک خود در این مورد مشورت کنید تا تحت آزمایشات و ارزیابیهای لازم قرار گیرید. پزشک شما باید مطمئن شود که این علائم علت دیگری مانند نوع دیگر افسردگی یا بیماری عمده بالینی ندارند. انواع دیگر افسردگی ممکن است منجر به این شوند که فرد به خود آسیب رسانده یا حتی خودکشی کند.
– در صورتی که تشخیص ابتلا به افسردگی فصلی در مورد شما داده شده توجه به این موارد میتواند به شما در جلوگیری از بازگشت علائم آن کمک کند.
– سعی کنید هر روز حتی هنگامی که هوا ابری است زمانی را در خارج از خانه بگذرانید.
– رژیم غذایی مناسبی داشته باشید که از مقادیر کافی ویتامینها و مواد معدنی برخوردار باشد. این به حفظ انرژی بیشتر کمک میکند.
– هفتهای سه بار و هر بار ۳۰ دقیقه ورزش کنید.
– طی ماههای زمستان با یک متخصص مشاوره داشته باشید.
– خود را از فعالیتهای اجتماعی دور نکنید ،حضور در اجتماع در مقابله با افسردگی فصلی نقش موثری دارد.