رابطه گوشت قرمز با سرطان روده بزرگ
سرطان روده بزرگ یکی از انواع سرطان است که بین خیلی از افراد رواج پیدا کرده است. از علایم این سرطان میتوان به ضعف، کم خونی، بواسیر، دفع خون با مدفوع و … اشاره کرد. برای جلوگیری از سرطان روده بزرگ در مصرف گوشت قرمز و چربی ها زیاده روی نکنید و تا جایی که میتوانید مواد فیبر دار و میوه و سبزی را در وعده های غذایی تان بگنجانید. در این بخش درباره رابطه گوشت قرمز با سرطان بزرگ اطلاعاتی را تقدیم می کنیم.
علایم سرطان روده بزرگ (سرطان کولون)
سرطان روده بزرگ (کولون) چهارمین سرطان شایع در کشور ایران است . این بیماری بدلیل رشد غیر طبیعی سلولها در ناحیه روده ی بزرگ ایجاد می گردد . این سلولها به بافت های بدن حمله کرده و موجب آسیب رسانی شدید به آنها می شوند .
از علایم این بیماری می توان به موارد زیر اشاره کرد :
• ضعف وخستگی ، بیحالی
• عفونت
• التهاب روده
• کم خونی
• تب
• بواسیر
• تغییر در تعداد دفعات روده ، اسهال یا یبوست –تغییر اجابت مزاج-
• دفع خون در مدفوع
• درد های قولنجی معده
• وراثتی
درصورت مشاهده ی این علایم حتما برای معاینه به پزشک مراجعه کنید . البته گاهی حتی در سرطان روده بزرگ هیچ یک از این علایم دیده نمی شود . بنابراین افراد بالای 50 سال باید حتی بدون وجود این علایم به غربالگری رفته و مدام معاینه شوند . همچنین در صورت ابتلای یکی از افراد درجه یک شما احتمال این بیماری در شما افزایش می یابد .
گوشت قرمز و سرطان روده بزرگ
وفور سرطان روده بزرگ در کشورهای پیشرفته صد برابر بیشتر از جهان سوم است . دانشمندان 90% عامل پیدایش سرطان را مربوط به رژیم غذایی و تفاوت های آن در جهان می دانند .
دو نظریه در این رابطه وجود دارد :
1-چربی مخصوصا با مبدا حیوانی که سرطان روده بزرگ را افزایش می دهد .
2-مصرف مواد فیبری (سلولوزی – گیاهی) که باعث کاهش سرطان گردیده است . عمل سرطان زایی بعلت تغییرات آنزیمی است .
مطالعات دانشمندان نشان داده است که رژیم غذایی پر چربی به علت افزایش مواد استروژنی و احتمالا پرولاکتین که ترشح اسیدهای صفراوی را افزایش می دهد و این افزایش توسط باکتری های روده به عمل می اید . به گزارش آسان طب ثابت شده است که فلور روده ی گوشت و چربی خوران نسبت به فلور روده ی گیاه خواران بیشتر است ، لذا معتقدند که اسیدهای صفراوی به عنوان محرک تومور سرطانی عمل می نمایند .
در مناطقی که بیشتر از سبزیجات و میوه جات استفاده می شود . به علت ازدیاد حجم روده ی بزرگ سرطان کمتر دیده شده است . درباره ی اثرات سودمندی گیاهان ، این طور نظریه داده شده است که به علت ازدیاد حجم روده ، مواد سرطان زا کمتر با جدار روده تماس حاصل می نماید .
دانشمندان در مورد 88752 نفر زن 59-32 ساله به مدت شش سال تحقیقاتی به عمل آوردند و نتیجه چنین بدست آمد که پس از محاسبات کل انرژی بین مصرف گوشت قرمز و چربی حیوانی و خطر ایجاد سرطان رابطه ی مستقیمی وجود دارد که هر چه گوشت قرمز و چربی مخصوصا چربی حیوانی بیشتر مصرف شده باشد ، امکان ابتلاء به سرطان بیشتر می باشد . در این مطالعات هیچگونه رابطه ی سرطانی در بین مصرف کنندگان روغن های نباتی بدست نیامده است . و نیز به این نتیجه رسیده اند که نسبت پیدایش خطر سرطان در افراد گوشتخوار وچربی خوار بیشتر از رابطه ی افراد سبزی خوار وگیاه خوار بوده است . این افراد سرطانی ، بیشتر از جگر ، گوشت خوک ، گوشت قرمز ، چربی و گوشت حیوانی استفاده کرده اند .
در افرادی که از ماهی ، مرغ ، جوجه ی بدون پوست و سبزیجات استفاده کرده اند ، گزارش سرطان چشمگیری داده نشده است .
به طور کلی مواد سرطان زائی عبارتند از نوشابه های الکلی ، گوشت قرمز، قهوه و کل انرژی چربی و کربوهیدرات های مرکب
مواد کاهش دهنده ی سرطان روده بزرگ عبارتند از سبزیجات ، میوه جات ، شیر ، مواد غذایی ساده ، ویتامین A ، ویتامین C به مقدار فراوان ، ید ، آهن ، سلنیوم و ریبوفلاوین .
در گوشت قرمز کباب شده و پخته شده آمین های هتروسیکلیک افزایش می یابد که بسیار سرطان زا هستند . بنابراین باید از رژیمی استفاده کنید که مقدار گوشت قرمز آن بسیار کم باشد . دانشمندان معتقدند که برای مصون ماندن از ابتلاء به سرطان بهتر است از گوشت ماهی ، مرغ و جوجه ی بدون پوست و چربی و سبزیجات و میوه جات استفاده ی بیشتری به عمل اید . یک رژیم غذایی حاوی مقادیر کافی پروتئین گیاهی و همه مواد غذایی ساده و مصرف حداقل گوشت و چربی و مواد چربی زا برای همگان مفید خواهد بود .
عوامل بروز سرطان روده بزرگ
کاهش دریافت ویتامینD، ویتامینE و فولیک اسید – افزایش مصرف گوشت ها به خصوص گوشت قرمز – افزایش دریافت چربی به خصوص چربیهای اشباع – کاهش دریافت کارتنوئیدها – کاهش مصرف سبزیجات – کاهش مصرف غلات پرفیبر و افزایش دریافت غلات تصفیه شده – کاهش دریافت کلسیم ، روی و سلنیوم
جلوگیری از سرطان روده بزرگ
حبوبات – فیتوکمیکال ها (آنتی اکسیدانهای گیاهی) – لینولنیک اسید – اسیدهای چرب امگا ۳ – سبوس گندم – کلسیم موجود در لبنیات هم نقش موثری در پیشگیری از سرطان روده بزرگ دارد – تیریک اسید که در چربی لبنیات یافت می شود .
اخیرا ثابت شده که ریبوفلاوین موجود در گیاهان بر سرطان روده بزرگ موثر است .
سرطان روده بزرگ و تاثیر مصرف گوشت قرمز در ان موضوع این بخش از اسان طب بود. دلیل اکثر بیماری ها تغذیه مناسب است . سعی کنید بیشتر از گوشت سفید استفاده کنید. همچنین مصرف میوه و سبزی را فراموش نکنید.
امیدواریم از مطالعه این بخش بهره کافی را برده باشید.
منبع :
asanteb.com