خصوصیات آب و مواد معدنی

 خصوصیات آب  و فواید آن بی نظیر است . آب مایه حیات است . از خصوصیات آب می توان به حیات بخشی اشاره کرد . یکی از مهم ترین موادی است که حیات انسان را تامین می کند و قسمت اعظم وزن بدن را تشکیل می دهد . به طوری که اگر وزن شخصی 100 کیلوگرم باشد حدود 65 کیلوگرم از وزن بدنش آب است . برای تامین این مقدار آب ، یک انسان باید در شرایط معمولی ، روزانه حدود 12 لیوان یعنی تقریبا هر یک ساعت یک لیوان آب تناول نماید . اما چون آب سالم مایعی بی رنگ ، بی بو و بی مزه می باشد معلوم است که نوشیدن این مقدار آب به تنهایی لذت بخش نیست بلکه شکنجه است .

بنابراین خوشبختانه در ترکیب تمام مواد غذایی حتی آنها که به ظاهر خشکند مقداری آب بکار رفته تا در تامین آب بدن سهیم باشند و بدن ما بتواند از خصوصیات آب استفاده کند ، ولی آفرینش میوه های گوناگون با مزه های بسیار مطبوع و رنگ و طعم های متنوع که برای روزی بشر تعبیه شده احتمالا بدان جهت است که این ماده حیاتی به مقدار 12 لیوان آب ، همراه با مواد مفید دیگر نه با زحمت بلکه با کمال لذت و رغبت وارد بدن شده و سلامتی انسان را تامین نماید . بنابراین مخصوصا در فصل تابستان و یا در هنگام ورزش و کار زیاد که با عمل تعریق مقداری از آب بدن دفع شده و کمبود آن به صورت عطش جلوه گر می شود باید علاوه بر آب ، از میوه ها استفاده شود . زیرا همراه با عرق مقداری هم ویتامین و مواد معدنی از بدن خارج می شود که برای جبران آنها بهتر از هر چیزی خوردن میوه مناسب است .

اهمیت آب  و خصوصیات آب آشامیدنی

اب اعمال مهم زیر را در بدن ما انجام می دهد :

1- از خصوصیات آب اینست که تمام اعمال حیاتی بدن انسان بر روی زمینه آب امکان پذیر می شود .

2- از خصوصیات آب اینست که آب موجود در غذا از یک طرف و آب موجود در بزاق از طرف دیگر مهمترین عاملی هستند که عمل بلع غذا را ممکن می سازد . زیرا در غیر این صورت به هیچ وجه بلعیدن غذا مقدور نخواهد بود .

3- آب موجود در معده و روده از یک طرف غذا را به صورت مایع رقیقی در می آورد تا آماده هضم شود و از طرف دیگر آب ، شیره هاضمه را با خود به معده و روده می آورد تا غذا را هضم و قابل جذب کند .

4-  از خصوصیات آب اینست که آب در ساختمان سلول های بدن انسان به کار می رود و مهمترین عامل ساختمانی سلول است . تقریبا 45 درصد از آب بدن در عضلات و 20 درصد آن در پوست مجتمع می شود .

5- از خصوصیات آب اینست که آب ، خون را به صورت مایعی روان و جاری می کند تا مواد غذایی به تمام نقاط بدن برسد .

6- از خصوصیات آب اینست که آب در فضای بین سلول ها واسطه ایست که غذا و فضولات سلولی را حمل و نقل می کند .

7- از خصوصیات آب اینست که  آب درجه حرارت بدن را حدود 37 درجه سانتی گراد ثابت نگاه می دارد و مانند آب رادیاتور اتومبیل ، از گرم شدن یا سرد شدن ماشین بدن جلوگیری می کند .

8- خصوصیات آب با جریان ملایم خود دائما سلول ها را شست و شو داده مقداری از سموم بدن را گرفته از طریق ادرار – عرق و مدفوع بخارج منتقل می کند .

9- خصوصیات آب در تمام فعل و انفعالات فیزیک و شیمیایی بدن شرکت می نماید . به عبارت دیگر همانطور که یک خانم خانه دار برای تهیه هر نوع غذا بالاخره به نحوی از آب استفاده می کند . سلول های بدن ما نیز در تمام اعمال خود به نحوی آب بکار بکار می برند .

.

مواد معدنی یا املاح معدنی

تمام عناصری که در ساختمان بدن انسان به کار رفته منشاش خاک است . مواد معدنی یا املاح معدنی دسته ای از مواد غذایی هستند که به مقدار کم وجودشان برای بدن انسان بسیار لازم است . ترکیبات معدنی اگر چه از طریق همه نوع مواد غذایی به بدن انسان می رسند ولی میوه ها نیز یکی از منابع مهم آنها می باشد .

به طور متوسط 5 درصد از وزن بدن هر شخصی را ترکیبات معدنی تشکیل می دهد ، 65 درصد وزن بدن آبست و 30 درصد بقیه از مواد آلی (پروتئین ها – قندها و چربیها) ترکیب یافته است .

آنچه از ترکیبات معدنی که در اینجا مورد بحث قرار می گیرد عبارتست از کلسیم ، فسفر ، منیزیم ، کلر ، سدیم ، پتاسیم ، آهن که مقدارشان نسبتا در بدن فراوان می باشد و آنچه به نام عناصر کمیاب فعلا در ساختمان بدن انسان تشخیص داده شده است .شامل ید ، مس ، روی ، منگنز ، کبالت ، گوگرد ، فلوئور ، سلنیوم ، کرومیوم و… می باشد .
این مواد همگی در خاک قرار داشته از راه گیاهان به بدن حیوانات منتقل می شود و سپس انسان با خوردن گیاهان و حیوانات ؛ از مواد معدنی آنها استفاده می کند .

لازم به تذکر است امروزه درباره ترکیبات معدنی در علم شیمی مفصلا بحث می شود و عده ای از بی خبران تصور می کنند که این علم از افتخارات ملل غربی و اروپایی می باشد . در حالی که در تاریخچه علم شیمی آمده است :

«مهد شیمی در اسکندریه بود که از راه سوریه به خاک عرب منتقل گردید و به وسیله اعراب از طریق اسپانیا در اروپا رسوخ یافت .»
«کیمیاگران خصوصا به سنتز اشتغال داشته سعی میکردند از مواد شناخته شده ، ماده جدیدی بدست اورند .»

جابربن حیان شیمی دان معروف اسلامی که خود شاگرد حضرت امام جعفر صادق پیشوای شیعیان بود از مشاهیر این علم است .

خصوصیات آب مواد معدنی

نقش مواد معدنی در بدن انسان

ترکیبات معدنی که معمولا به نام املاح از آنها یاد می شود تماما از خاک گرفته شده توسط مواد غذایی گیاهی و حیوانی وارد بدن می شود . این مواد در بدن انسان وظایف مهم زیر را به عهده دارند :

1- حالت اسیدی و قلیایی (Ph) مایعات بدن به وسیله ی بعضی عناصر معدنی تنظیم و متعادل می شود .

2- عناصر معدنی برای مایعات بدن ایجاد فشار ویژه ای می کنند که به نام فشار اسمزی معروف می باشد . فشار اسمزی خاصیتی است که باعث می شود مایعات از جدار سلول ها عبور نموده مواد غذایی وعناصر معدنی را جابجا کنند .
3- بعضی عناصر معدنی مانند کلسیم و فسفر باعث استحکام استخوان ها و دندان ها می شوند .

4- برخی عناصر معدنی فعالیت حیاتی مخصوص بخود دارند . مثلا آهن برای تهیه رنگدانه گلبول قرمز خون انسان لازم است .

5- بسیاری از انزیمهای بدن انسان فقط در مجاورت فلزاتی از قبیل منیزیم ، منگنز ، پتاسیم و روی فعالیت دارند .

6- عناصر معدنی در تعادل الکترولیت های بدن ، سلول ها را یاری می دهند که اعمال حیاتی خود را انجام دهند .

خصوصیات آب

خصوصیات آب  و مواد معدنی موضوع این بخش از اسان طب بود . امیدواریم از مطالعه این مطالب بهره کافی را برده باشید.

آب و مواد معدنی به شدت برای بدن لازم است و اگر بدن به کمبود انها دچار شود برای ما خطرناک است. پس این مساله را جدی بگیرید. همچنین کم ابی موجب زودتر چروک شدن پوست خواهد شد.

منبع :

asanteb.com

‫5/5 ‫(1 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا