بیماری سرطان ؛علائم و راه پیشگیری از آن چیست؟
در بیماری سرطان سلول های بدن بی رویه تقسیم شده و منجر به تشکیل توده ای در بخشهایی از بدن می شوند. بیماری سرطان علایم و روشهای درمان مختلفی دارد. از اصلی ترین روشهای درمان بیماری سرطان شیمی درمانی و پرتودرمانی است. یادتان باشد چه خودتان بیمارید و چه دیگران ، اگر انرژی و امید داشته باشید و با قدرت با آن بجنگید به احتمال خیلی خیلی زیاد سلامتی تان را مجددا بدست می آورید. چه بسا کسانی بودند که بخاطر روحیه خود و اطرافیانشان با سرطان های خیلی جدی هم جنگیده اند و کسانی بودند که به خاطر ناامیدی و ضعف شان حتی از عهده یک سرطان ساده هم بر نیامده اند. خوشبختانه انجمن هایی هم برای بیماران سرطانی وجود دارد که از نظر مالی به آنها کمک می کند.
بیماری سرطان چگونه بیماری است؟
به گزارش مجله پزشکی آسان طب بیماری سرطان از تقسیم بی هدف و سریع سلول های بدن ایجاد شده که منجر به تشکیل توده یا تومور می شود. این توده ها با ترشح موادی و یا فشار به اعضاء مجاور موجب اختلالات عظیمی در بدن می شود و در نتیجه به بیماری سرطان منجر می شود.
از ویژگی های بیماری سرطان می توان به رشد نابهنجار سلول ها، توانایی آن در تهاجم به بافت های مجاور و حتی اندامهای دور دست و مرگ اشاره داشت.
بیماری سرطان در هر بافتی از بدن ممکن است بروز نماید.
سرطان ها به دو دسته تقسیم می شوند.
- تومور های سخت و منفرد
- لنفورماوکمیا
نحوه ابتلا و انتشار بیماری سرطان :
با توجه به بررسی های انجام شده در مورد علل بروز بیماری سرطان مشخص شده است که با گسترش شهرنشینی و صنعتی شدن روند بروز سرطان افزایش بیشتری خواهد یافت. از هر 9 مرگ در جهان یک مورد، مربوط به بیماری سرطان است.
دومین علت مرگ در کشورهای توسعه یافته و چهارمین علت مرگ در کشورهای در حال توسعه را در ارتباط با سرطان می دانند.
عوامل ایجاد کننده سرطان :
عوامل زیست محیطی و عوامل ژنتیک از عوامل مهم ایجاد کننده سرطان هستند. از عمده عوامل زیست محیطی می توان به مصرف دخانیات که در ایجاد سرطان ریه، سرطان حنجره، سرطان حلق، سرطان مری، سرطان مثانه، سرطان لوزالمعده و سرطان کلیه نقش بسیار مهمی دارد اشاره داشت.
مصرف الکل در ایجاد بیماری سرطان مری و کبد، اشعه آفتاب در ایجاد سرطان پوست، مواجهات با برخی مواد شیمیایی و بیولوژیکی در ایجاد سرطان های مختلف، وجود ویروس ها و انگلها در ایجاد سرطان دهانه رحم، خون و لنف و مثانه دخالت دارند.به گزارش آسان طب، نحوه تغذیه، روش زندگی و عوامل مربوط به ازدواج و باروری همگی جزء عوامل زیست محیطی ایجاد کننده سرطان می باشند.
تقسیم بندی های عنوان شده در باب علت های ایجاد شده سرطان موارد مختلفی در نظر گرفته شده است. من باب مثال در نوغی تقسیم بندی، عوامل دخیل در ایجاد سرطان را به عوامل اصلی سرطان زا یا Carcinogen و عوامل زمینه ساز یا Cancer Promoter تقسیم کرده اند.
در نوعی دیگر به عوامل ارثی، فیزیکی (پرتوهای یونساز و اشعه فرابنفش)، عوامل شیمیایی (ارسنیک و رنگهای آنیلین دار و…)، عوامل زیست محیطی (ویروس ها مثل HBsAg اشاره شده است.
اولین عامل شیمیایی شناخته شده ایجاد کننده سرطان، دوده ذغال سنگ بوده که در ایجاد سرطانی به نام Testis دخالت داشته است و مهمترین عامل شیمیایی شناخته شده سرطان زا که در ایجاد سرطان ریه سهم عمده ای دارد، توتون است.
آلودگی مزمن به شیستوزوما هماتوبیوم در ایجاد سرطان مثانه دخالت دارد. HBsAg نیز در ایجاد سرطان اولیه کبد موثر شناخته شده است.
بروز بیماری سرطان بر حسب سن و جنس :
بروز برخی سرطان ها بر حسب سن و جنس متفاوت است فرضاً برخی سرطان ها فقط در جنس خاصی بروز می نماید مثل بیماری سرطان سینه و دهانه رحم در زنان و سرطان پروستات در مردان.
علائم و درمان سرطان سینه را در اینجا ( درمان سرطان سینه ) مطالعه کنید.
بروز سرطان ریه در مردان بیشتر از زنان روی می دهد. عمده سرطان در نزد مردان از نوع سرطان ریه است در حالیکه در نزد زنان سرطان پستان به نسبت سایر انواع آن شیوع بیشتری دارد.شایعترین بیماری سرطان در نزد هر دو جنس را می توان سرطان معده دانست.
نحوه ایجاد و انتشار بیماری سرطان :
عواملی در ایجاد سرطان دخالت دارند که شاید عدم وجود یکی از آنها، شانسی را برای بروز سرطان بوجود نیاورد. از این عوامل می توان به عامل سرطان زا، مدت تماس با عامل، شدت عامل و زمینه شخصی در فرد اشاره داشت.
علائم اولیه بیماری سرطان :
پی بردن به وجود علائم زیر می تواند موجب تشخیص زودرس بیماری شود:
- تغییرات در نظم و ترتیب دفع مدفوع و ادرار
- هر زخمی سطحی که بعد از 10 روز خوب نمی شود.
- هر نوع خونریزی و ترشحی از سوراخ های طبیعی بدن
- پیدایش هر توده ای در بدن بخصوص در پستانها
- سوء هاضمه و اشکال در فرو بردن لقمه
- تغییرات واضح در شکل و رنگ خالهای بدن
- سرفه های مکرر و مزاحم و کلفت شدن صدا
پیشگیری از سرطان
جنبه های اصلی مبارزه با بیماری سرطان از طریق پیشگیری اولیه و ثانویه است. به دلیل دوره کمون طولانی تا مدتها بعد از پیدایش اولیه سلول های سرطانی و ازدیاد آنها امکان تشخیص وجود ندارد.
پیشگیری اولیه از بیماری سرطان :
این مرحله از پیشگیری شامل مبارزه با عوامل ایجاد کننده سرطان است.
آموزش بهداشت، تغذیه صحیح، پرهیز از مصرف دخانیات، واکسیناسیون برخی بیماری ها، بهسازی محیط، بهداشت شخصی، عدم تماس با مواد سرطان زا همگی در پیشگیری از سرطان می گنجند.
اطلاعات بیشتر در مورد نحوه تغذیه درست و صحیح را در اینجا ( پیشگیری از سرطان ) مطالعه کنید.
پیشگیری ثانویه از بیماری سرطان :
تشخیص زودرس بیماری سرطان به واسطه غربالگری در مرحله پیش بدخیمی یا پیش تهاجمی از موارد بسیار قابل توجه در مبارزه با سرطان هاست.
همینک برنامه غربالگری در مورد سرطان پستان، گردن رحم و حفره دهان و ریه وجود دارد که باید در مقیاس وسیع و در سطح گروه های در معرض خطر انجام پذیرد.
انجام اعمال جراحی در مورد برخی موارد سرطانی مفید واقع شده است. در برخی موارد نیز پرتو درمانی و دارو درمانی نتیجه خوبی به همراه داشته اند.
پیشگیری نوع سوم :
بازتوانی و نوتوانی در برخی موارد سرطان در زمینه استفاده از اندامهای مصنوعی و حمایت روانی در این زمینه توصیه می شود.
غربالگری درباب سرطان :
برای تشخیص زودرس موارد سرطان برای دور ماندن از عواقب بعدی امری بسیار مفید است. فرضاً در باب سرطان گردن رحم استفاده از پاپ اسمیر در زنان سنین باروری متاهل توصیه می شود که این تست باید هر 3 سال یکبار تکرار شود.
در زمینه غربالگری سرطان پستان از خودآزمایی پستان توسط خود بیمار، ملامسه توسط پزشک، ترموگرافی و ماموگرافی استفاده می شود.
ماموگرافی در افراد خیلی جوان، زنان کمتر از 35 سال توصیه نمی شود مگر اینکه دارای سابقه خانوادگی یا نشانه های بالینی باشد.
در باب غربالگری ریه نیز آزمون های پرتونگاری قفسه سینه و آزمایش یاخته شناسی خلط وجود دارد.
بیماری سرطان موضوع این بخش از مجله پزشکی اسان طب است. متاسفانه بیماری سرطان به شدت در ایران شایع شده است. سرطان انواع مختلفی دارد. مثل سرطان سینه ، پروستات ، کبد ، معده و … .
علت اصلی این بیماریها هنوز کشف نشده است. ولی خب نوع تغذیه و مشکلات عصبی به شدت در ابتلا به این بیماری تاثیر گذار اند. باید دقت کنید که هم همیشه ارامش داتشته باشید و هم چیزی در بدنتان مثل چربی یا ویتامین ها کم یا زیاد نباشد.
منبع : AsanTeb.com