نیتروگلیسیرین : خواص و عوارض
نیتروگلیسیرین برای درمان فشار خون بالا ، کنترل نارسایی احتقانی قلب ناشی از حمله قلبی و درمان درد قفسه سینه استفاده میشود. درد قفسه سینه هنگامی رخ می دهد که نیاز قلب به اکسیژن بیشتر از مقداری باشد که دریافت میکند. نیتروگلیسیرین با گشاد کردن عروق، جریان خون به سمت قلب را افزایش داده و در نتیجه مقدار اکسیژن بیشتری به قلب رسیده و درد برطرف میشود. نیتروگلیسرین برای کاهش آنژین صدری تجویز میشود. آنژین صدری درد قفسه سینهای است که مشخصاً کمتر ار 15 دقیقه طول میکشد و ناشی از خونرسانی ضعیف به ماهیچه قلبی است. در این بخش درباره آن اطلاعاتی را تقدیم می کنیم.

نیتروگلیسیرین برای چیست ؟
این دارو در سه مورد مفید است و کاربرد دارد:
(1) تخفیف یک آنژین صدری با مصرف دارو و پس از شروع درد
(2) جلوگیری از حمله قلبی با مصرف دارو و درست پیش از بروز حمله
(3) کاهش تعداد حملات با مصرف دائمی و منظم دارو
قرصهای زیر زبانی نیتروگلیسیرین ، قرصهایی که در دهان بین لب یا گونه و لثههای فوقانی گذاشته میشوند، یا اسپری آئروسل که در زیر زبان زده میشود، همگی حملات آنژینی را تخفیف داده یا از آنها جلوگیری میکنند.
اثرات درمانی و خواص نیتروگلیسیرین
- گشاد کردن شــریان و شــریانچه های عروق کرونی و افزایش خونرسانی به بافت ایسکمیک
- گشاد کردن سیســتم وریدی که باعث کاهش بازگشــت وریدی، حجم بطنی و preload قلبی می شد و در نتیجه کاهش فعالیت قلب می شود
- گشاد شدن سیستم شــریانی که باعث کاهش afterload قلبی کاهش اســترس و نیروی وارد بر دیواره بدن ها و مصرف اکسیژن قلب می شود
- کاهــش در مقدار ناحیه ایســکمیک شــده و افزایش خونرسانی از طریق عروق کولترال است.

مکانیسم دارویی و موارد مصرف نیتروگلیسیرین
به گزارش مجله پزشکی آسان طب نیتروگلیسیرین متعلق به گروهی از داروها موسوم به نیترات است که باعث گشاد شدن عروق خونی و افزایش خون و اکســیژن رسانی به قلب می شود که این مکانیســم را از طریق آزاد سازی نیتریک اکساید و شل شــدن عضلات صاف دیواره عروق اعمال می کند. علی رغــم اینکــه داروهــای متعــددی از جمله آســپرین، بتا بلوکرهــا، مهارکننده های ACE٬ بلوکه کننده های کانال کلســیم و… در دســترس اســت، اما همان طور که پیش از این گفته شــد نیتروگلیســیرین جزو کارآمدتریــن داروها برای تخفیف درد قفســه سینه شناخته می شود چراکه بســیار ســریع آزاد شــده و در کوتاه ترین زمان می تواند درد حاد ناشی از آنژین را برطرف کرده و به بیمار آرامش ببخشد. در تحقیقات جدید مشــاهده شــده که این دارو می تواند باعث مهار فعالیت و تجمع پلاکتی شود وحتی پلاسمینوژن خون را فعال کند که می تواند از ایجاد لخته جلوگیــری و در از بین رفتن لخته ایجاد شده سودمند باشد. نیتروگلیســیرین به اشــکال مختلف از جمله زیر زبانــی، خوراکی، موضعی و تزریــق وریدی مورد اســتفاده قرار می گیرد. نیترو گلیسیرین تزریقی از جمله داروهای موثر برای کنترل فشــارخون در حین جراحی و کاهــش خونریزی به داخل ناحیه جراحی است.
عوارض جانبی نیتروگلیسیرین
در صورت بروز هریک از علایم زیر با پزشکان تماس بگیرید: تاری دید، خشکی دهان، سردرد شدید، یا بثورات جلدی.
علایم مسمومیت در اثر مصرف بیش از حد نیتروگلیسرین به گزارش آسان طب عبارتند از: کبودی لبها، بستر ناخنها، و کف دستها؛ سرگیجه شدید؛ احساس فشار در سر؛ مشکل در تنفس؛ خستگی شدید؛ ضربان قلب تند؛ تب؛ و تشنج.
برخی از مصرف کنندگان نیتروگلیسرین همچنین ممکن است دچار سردرد خفیف، برافروختگی صورت و گردن، و تهوع شوند.
با استفاده مداوم از دارو سردرد معمولاً طی چند روز یا هفته رفع خواهد شد. این سردردها را میتوان با مسکنهای معمولی تسکین داد. اگر این علایم مشکلساز شدند یا نمیدانستید که برای تسکین سردردتان چه دارویی مصرف کنید با پزشکتان مشورت کنید.
موارد احتیاط نیتروگلیسیرین
در صورت وجود هریک از موارد زیر پیش از مصرف نیتروگلیسرین ، پزشکتان را مطلع سازید:
حساسیت به هر نوع ماده غذایی، نگهدارندهها، یا رنگهای خوراکی، نیتروگلیسرین؛ یا داروهای دیگر (به ویژه نیتراتها و نیتریتها).
بارداری یا شیردهی.
مصرف داروهای دیگر، به ویژه داروهای پرفشاری خون، یا دیگر داروهای قلبی.
سابقه یا ابتلا به خونریزی مغزی یا ضربه به سر اخیر، کم خونی، گلوکوم (افزایش فشار داخل چشم)، پرکاری تیروئید، مشکلات قلبی، یا بیماریهای کلیوی.
باید ها
به طور منظم به پزشکتان مراجعه کنید تا بهبودتان را زیرنظر داشته باشد.
به آرامی از حالت نشسته یا خوابیده برخیزید تا دچار سرگیجه و سیاهی رفتن چشم نشوید.
یک برگه شناسایی پزشکی به همراه داشته باشید که نشان دهد نیتروگلیسرین مصرف میکنید.
نیتروگلیسرین را دور از دسترس کودکان و دور از گرما، نور مستقیم و حرارت مرطوب نگهداری کنید (در این شریط نیتروگلیسرین فاسد میشود).
نیتروگلیسرین تاریخ مصرف گذشته را دور از دسترس کودکان، در توالت دور بریزید.
نبایدها
بدون مشورت با پزشکتان دارو را قطع کنید. برای قطع این دارو مقدارش باید تدریجاً کاهش یابد.
الکل بنوشید، برای مدتی طولانی سرپا بایستید، یا در هوای گرم ورزش کنید. این فعالیتها ممکناست موجب سیاهی رفتن چشم یا سرگیجه شوند.
نیتروگلیسیرین موضوع این بخش از اسان طب بود. امیدواریم از مطالعه ان بهره مند شده باشید.
گردآورنده : https://mag.asanteb.com
سلام،من چند سالی ست که افتادگی دریچه میترال دارم و گاها مویرگ های قلبم رسوب میکند، قبلا با دارو و تحت نظر دکتر حالم بهبود پیداکرد ولی الان اوضاع قلبم بدتر از قبل شده، دکتر داروهایی داد مصرف کردم ولی بهتر نشدم. خواستم بپرسم میتونم از داروی نیترو گلیسیرین پیوسته که دکتر قبلی داده بود و حالم خوب شد هت بود مصرف کنم (بدون تجویز پزشک جدیدم) اگر بله مقدار مصرفش چقدر باشه. اینقدر درد قفسه سینه و کتف چپم زیاده که نصف بدنم لمس میشه و مشکل تنفس پیدا میکنم. لطفا راهنماییم کنید.سپاسگذارم
خود درمانی نکن.. پیش چندتا متخصص برو بعدش دارو رو انتخاب کن… حتی بهترین متخصص ها هم اشتباه میکنن… حتما نظر چند دکتر رو بپرس… ان شا الله بهبود پیدا میکنی
با سلام
جدیدن قفسه سینه ام به شدت درد میکند جوری که به کتفم میزند اما بعد از ۲۰ دقیقه یه کم بهتر میشود میشه خواهش کنم راهنماییم کنید
با سلام و احترام ببخشید میخواستم در باره قرص دوروکانتین دُرسا بدونم ؟ با تشکر