انواع گازهای شیمیایی جنگی
مطالعه و شناسایی این گازهای شیمیایی جنگی که به منظور های نظامی در هوا پخش می شوند از نظر علم سم شناسی و اثر آنها در بدن آدمی اهمیت به سزایی دارند . گازهای شیمیایی جنگی گاهی به صورت ابر در هوا پخش می شوند و گاهی به صورت دود و گاهی به صورت گازهای بی رنگ و بی بو که از همه انواع خطرناک ترند بکار برده می شوند .
گازهای شیمیایی جنگی
در این بخش از مجله پزشکی آسان طب درباره انواع گازهای شیمیایی جنگی اطلاعاتی را تقدیم می کنیم.
1-گازهای اشک آور از گازهای شیمیایی جنگی
گازهای اشک آور از گروه گازهای شیمیایی جنگی هستند و سبب تحریک شدید ملتحمه چشم وریزش اشک و تحریک مخاط بینی و حلق و پوست می شوند و انسان موقتا نمی تواند جایی را ببیند و بعضی از انواع آنها مانند کلرپیکرین موجب استفراغ می گردند اما این گازها آسیب دائمی باقی نمی گذارند .
2-گازهای عطسه آور
گازهای عطسه آور از دسته گازهای شیمیایی جنگی ، بیشتر از ترکیبات آرسنیک می باشند مانند دی فنیل کلراسین . این گازها سبب تحریک مخاط بینی و حلق و گاهی سردرد واستفراغ و ناراحتی شدید می شوند ولی اثرشان ظرف چند ساعت از بین می رود و آسیب دائمی باقی نمی گذارند .
3- گازهای محرک ریه و خفه کننده
این گازها همه از ترکیبات کلر هستند و به علت تحریک شدید مخاط تنفسی و ورم حاد ریه ظرف چند ساعت موجب مرگ می شوند . کلر اولین گازی بود که در جنگ جهانی اول بدین منظور استعمال شد . به گزارش آسان طب اگر با غلظت زیاد بکار رود موجب مرگ بلافاصله می گردد ولی در غلظت های کمتر عوارض دیرتر ظاهر می شوند و اگر مسموم 48 ساعت زنده بماند شفا می یابد . راههای درمان و کمک به مسموم عبارتند از : استراحت بیمار – فصد ورید – استنشاق اکسیژن تحت فشار.
4- گازهای تاول زا
گازهای تاول زا به شکل مایع هستند که مانند ابر در هوا منتشر می شوند و عبارتند از خردل گوگرددار یا گاز خردل که اپیریت نام دارد و دیگری دی کلرودی اتیل سولفاید است . این ماده شیمیایی محلول در چربی و غیر محلول در آب است و در صورت خالص بودن بوی خردل و در صورت ناخالص بودن بوی سیر می دهد .
در جنگ جهانی اول از این گازها استفاده شده است . اثرات سمی این گاز پس از چند ساعت ظاهر می شود و این عوارض عبارتند از تحریک شدید بافت ها ، تغییر پروتئین های بدن ، ایجاد تاول و آلرژی . کمک های اولیه به این مصدومین عبارتند از : دور کردن لباس ها از مصدوم – شستن پوست بدن با آب و صابون ویا با نفت ویا باکلراین ، و شستن چشم ها . ازت خردل نیز مانند گاز خردل تاول زا و خراب کننده مغز استخوان و غدد لنفاوی می باشد .
5- گاز لویزیت گازهای شیمیایی جنگی
اثر این گاز مانند ازت خردل است اما چون بوی میخک می دهد به وجود آن در هوا می توان پی برد .
انواع گازهای شیمیایی جنگی موضوع این بخش از اسان طب بود. پس متوجه شدیم که گازهای تاول زا ، گاز لویزیت ، گاز عطسه اور و گاز محرک ریه و …. جزو انواع گازهای شیمیایی جنگی هستند. از این گازها در جنوب کشور خیلی استفاده شد و بسیاری از هم وطنان ما شیمیایی شدند.
منبع :
asanteb.com