بوته میری پنبه و نشانه های بیماری
بوته میری پنبه که انتشار جهانی دارد ، ابتدا در سال 1891 توسط پروفسور آتکینوسن تشخیص داده شده و در ایران از سالهای خیلی دور در مناطق جرقویه ، رودشت و طالخونچه اصفهان روی پنبه بومی شیوع داشته ولی اولین گزارش کتبی مربوط به سال 1345 توسط شریف و ارشاد می باشد . بیماری بوته میری پنبه تاکنون از نواحی یزد ، اصفهان ، سواحل بحر خزر ، خراسان و لرستان گزارش شده و احتمال می رود که در سایر نواحی پنبه کاری ایران نیز شیوع داشته باشد . میزان خسارت بیماری بوته میری پنبه بنا به مشاهدات نگارنده در پنبه کاریهای رود شت اصفهان زیاد و همزمان با گل وقوزه کردن بوته ها حدود 20 درصد بوته ها مرده و در واقع مزرعه تنگ می باشد . خسارت بیماری بوته میری پنبه به شکل تنگ شدن مزرعه ، کوچک ماندن قوزه ها و بوته ها و تنزل کیفیت الیاف پنبه ظاهر می شود .
نشانه های بیماری بوته میری پنبه
بوته های مبتلا به بیماری بوته میری پنبه به صورت تک تک در سطح مزرعه ظاهر شده ، اندازه آنها کوتاه و برگها و قوزه هائیکه روی این بوته ها ایجاد می گردد کوچک می باشد . برگها زرد متمایل به قهوه ای و به تدریج از قاعده بوته شروع به ریزش می کند و ساقه عریان باقی می ماند . واریته های حساس دچار پژمردگی شده و خیلی زود بوته می میرد . بیماری بوته میری پنبه معمولا هنگامی در مزرعه شیوع می یابد که ارتفاع بوته ها 20-30 سانتیمتر است .
چنانچه ساقه قطع نماییم از بالا به پایین و حتی در ریشه قسمتهای چوبی سیاه به نظر می رسد واگر ساقه را با چاقویی مانند قلم نی بتراشند حلقه سیاه رنگی در مقطع خوبی نمایان است . چنانچه پس از بارندگی هوا خشک شود ، بوته میری شدت می یابد .بوته های بزرگ مبتلا رشد نکرده و قوزه ها زودتر از معمول باز می شوند .
مبارزه با بوته میری پنبه
به گزارش اخبار پزشکی سایت آسان طب ، بهترین راه مبارزه با بیماری بوته میری پنبه ، کشت ارقام مقاوم پنبه مانند واریته های Empire و .. می باشد . واریته های آکالاودلتاپاین – 15 و واریته بومی اصفهان ، حساسیت زیادی به این بیماری دارند . برقراری تناوب زراعی سه ساله توام با غلات و مبارزه علیه نماتودهای خاک و استعمال کودهای پتاسه در کاهش بیماری موثر است .بیماری شانکر ماش چیست ؟
منبع :
asanteb.com