گل سبز کنجد و نشانه های بیماری

گل سبز کنجد یک بیماری ویروسی است که در اصطلاح انگلیسی Green flowering disease of Sesamum  گفته می شود حدود پنجاه قبل از هندوستان گزارش شده و خسارتش در آن موقع 15 درصد بوده است . بنابر گزارش روبرتسون این بیماری در بعضی از مناطق برمه نیز وجود دارد و شدت آلودگی آن 80-90 درصد می رسد . رامانویام بیماری گل سبز کنجد را علاوه بر این از روی دو گونه Sesam radiatum و Sesamum indicatum گزارش کرده است . بیماری ویروسی گل سبز کنجد در ایران اولین بار در سال 1944 توسط پاگ مشاهده شده است و سپس مصطفوی مطالعاتی درباره آن انجام داده است .

بیماری گل سبز کنجد
بیماری گل سبز کنجد

نشانه های بیماری گل سبز کنجد

به گزارش اخبار پزشکی سایت آسان طب ، در بیماری گل سبز کنجد تمام قسمتهای مختلف گیاهان آلوده به این بیماری به استثنای پرچم تبدیل به برگ یا شبیه برگ شده و حالت فیلودی نشان می دهند . فواصل بین گره ها به خصوص در راس گیاه کوتاه مانده و پرچمها که در گل آلوده تعدادشان به جای چهار به پنج عدد می رسد . خاصیت بارور کردن ندارند . گلهای کنجد آلوده رنگ سبز دارند . برگها رشد طبیعی خود را از دست داده و کم رنگ می باشند . در گیاهانی که شدت بیماری گل سبز کنجد  در انها زیاد است جام گل به کلی تبدیل به برگچه شده ودر نتیجه بذر نمی دهد . بذر کپسولهایی که احیانا در قسمت پائین ساقه گیاه آلوده قرار داشته و دیرتر مبتلا شده اند بستگی به شدت و ضعف بیماری چروکیده و پوک می باشند ، قدرت نامیه خود را از دست داده اند . وزن هزار دانه از گیاه بیمار واریته محلی ورامین رقم 2822 محصول سال 1348 فقط 1/566 گرم بوده ، در صورتیکه وزن هزار دانه گیاه سالم از همان واریته و همان سال 3/334 گرم بوده است .

گل سبز کنجد
گل سبز کنجد

عامل بیماری و زیست شناسی گل سبز کنجد

علل متعددی را برای بیماری گل سبز کنجد ذکر کرده اند . مثلا کاشی رام آنرا یک نوع بیماری فیزیولوژیکی می نویسد که بر اثر کشت زودتر از موقع و پس از بارانهای شدید به وجود می آید . اما پال و پوشکارنات اولین کسانی هستند که ویروسی بودن این بیماری را ثابت نموده اند . واسودواوشامبی امکان انتقال این بیماری به بوسیله حشرات :

Balclutha sp .
Eutettix phycitis Dis.
Bemisis tabaci Genn.
Empoasca flavescens Fabr .

مورد بررسی قرار داده ولی نتیجه آن منفی بوده است ، در صورتیکه حشره deltocephalus توانسته است بیماری مزبور را انتقال دهد . مصطفوی با استفاده چند نوع گیاه محک و مایه زنی عصاره کنجد بروش مکانیکی به انها نتوانسته است موفق به کسب نتیجه مثبت گردد و بدین جهت لازمست در ایران حشرات ناقل و چگونگی انتقال ویروس مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد .

در این بخش با بیماری گل سبز کنجد اشنا شدید. این بیماری مخصوص گیاه کنجد است و کشاورزان باید به موقع ان را درمان کنند.

منبع :

asanteb.com

‫4/5 ‫(1 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا