دوپینگ چیست و سابقه دوپینگ در ایران

اولین تعریف دوپینگ در سال ۱۹۶۳ به وسیله سازمان ورزش اروپا ارایه شد و این چنین است:دوپینگ یعنی تجویز یا مصرف هر ماده خارجی و یا مواد فیزیولوژیک با مقادیر غیرطبیعی و یا استفاده غیرطبیعی، به وسیله افراد سالم برای افزایش غیرطبیعی توان و کارآیی شخص هنگام مسابقه؛ بعلاوه اعمال و روش های روانی مختلف برای افزایش کارآیی ورزشی دوپینگ محسوب می شود.

دوپینگ

تعاریف کمیته المپیک درباره دوپینگ

تجویز یا استفاده هر ماده خارجی یا ماده فیزیولوژیک با مقادیر غیرطبیعی و یا استعمال غیرطبیعی و روش های غیرمعمول به وسیله ورزشکار با هدف انحصاری افزایش غیرعادی و غیرطبیعی و غیر منصفانه کارآیی و توان قدرت ورزشی فرد در مسابقه. همان طور که ملاحظه می شود از آن جایی که ارزیابی و اثبات فردی و اجتماعی دوپینگ روانی امکانپذیر نیست و از طرف دیگر یکی از دلایل کارآیی خوب ورزشکار علاوه بر تمرین و تکنیک و تاکتیک شرایط روانی و روحی مناسب وی است، قسمت مطرح شده درباره مسایل روحی و روانی در تعریف کمیته المپیک حذف شده آخرین تعریفی به وسیله کمیته بین المللی المپیک در سال ۲۰۰۰ ارایه شده است، چنین است. دوپینگ عبارتست از: ۱- استفاده از موادی که در گروه عوامل دارویی و مواد ممنوعه قرار دارد. ۲- بکار بردن روش های گوناگون ممنوعه. آنچه درباره روشها و مواد ممنوعه وجود دارد در غالب یک بخشنامه، مفصلا مورد بحث و بررسی قرار گرفت و به کمیته ملی وبه کمیته ملی  المپیک کشور ها ابلاغ شد

تاریخچه دوپینگ در ایران

دوپینگ

به گزارش مجله آسان طب درباره دوپینگ در ایران، نمی توان بطور دقیق و علمی و مستند اظهارنظر کرد؛ اما، آن چه مسلم است این است که متأسفانه در رده ملی در دهه گذشته افرادی بوده اند که به حیثیت ملی و ورزشی کشور آسیب رسانده اند. آخرین مورد آن در المپیک سیدنی سال ۲۰۰۰ بوده که تلخی خبر آن همه را تحت تأثیر قرار داد. دوپینگ یک واقعیت تلخ جامعه ورزشی ماست که خوشبختانه محدود است؛ ولی، نباید آن را مخفی کرد بلکه باید آن را پذیرفت، نظارت و کنترل نمود. پیشگیری از دوپینگ غیر ممکن نیست، اگرچه بسیاری آگاهانه و ناآگاهانه به سراغ آن رفته اند؛ اما، با اطلاع رسانی و آموزش دقیق و ساده و صحیح و بهرهگیری از پزشکان طب ورزشی و مربیان و قوانین قوی و شدید می توان ریشه این علف هرز را در ہوستان ورزش کشور اسلامی خشکانید.

ورزش و دارو

 

دوپینگ

در عصر ما که از آن به عصر اطلاع رسانی یاد می شود، به دلیل پیشرفت سریع علم و تکنولوژی تمامی جوانب زندگی بشری شاه رشد و تغییر و دگرگونی است. ورزشی که از آن بعنوان تمرینات جسمانی، سرگرمی و تفریح شرکت در بازیهای فردی و جمعی برای افزایش توانایی جسمی، روحی یاد می شود، بدون شک یکی از اولویتهای بشری در عصر حاضر برای ارتقای سلامت و تندرستی و پیشگیری از بیماریها ناهنجاری های فردی و اجتماعی است.استفاده از دارو یکی از مهم ترین و شایعترین مسایل و مشکلات باشگاهها و ورزشکاران در سطح دنیاست.
دارو ماده ای است که علاوه بر درمان عوارضی را به بیمار تحمیل می کند سیر درمان و عوارض در همه افراد یکسان نیست و به عواملی مثل سن، قد، وزن، جنس، ژنتیک، وضعیت سلامت اعضای بدن مثل کلیه، کبد و موارد دیگری بستگی دارد. به همین دلیل برای گرفتن بهترین نتیجه و کاستن عوارض لازم است تجویز هر دارویی و کنترل عوارض آن زیر نظر پزشک انجام شود.استفاده از هر نوع دارویی برای هر منظوری بدون نظر پزشک می تواند بسیار خطرناک باشد.

پارادوپینگ و دوپینگ روانی چیست؟

پارا دوپینگ یعنی خوراندن دارو به حریفا متقابل به منظور کاستن توان و قدرت و کارآیی ورزشی وی پارادوپینگ تقریباً واژه و عمل منسوخ شده است زیرا، با آگاهی و برنامه ریزی های به وجود آمده در رده های ملی و جهانی امکان تحقق آن به حداقل ممکن رسیده است.

دویینگ روانی، به معنی، استفاده از روشی هایی است که سبب افزایش کارآیی ورزشکار می شود. همان طور که قبلاً گفته شد بدلیل عدم توانایی در اثبات، ارزیابی و کنترل اثرات فردی و اجتماعی آن، از موارد دوپینگ حذف شده است و برعکس استفاده از علم روان شناسی ورزشی و روانپزشکی در ورزش یکی از عوامل موفقیت ورزشکاران است و در حال حاضر برای افزایش شرایط روحی و روانی آنها مد نظر قرار گرفته است و باید به آن توجه بیشتری شود.

دلایل ممنوعیت دوپینگ:

دوپینگ

دلایل فیزیکی: دوپینگ یک عامل قوی برای به خطر  نداختن سلامت و ایجاد صدمات جسمی و روحی و روانی است. عوارض ناشی از دوپینگ حتی امکان اعتیاد و ناتوانی و معلولیت و مرگ را نیز می تواند به همراه داشته باشد.

دلایل اخلاقی: دوپینگ با روح ورزش و روحیه ورزشی منافات دارد، استفاده از مواد و روشهای ممنوعه برای برتری جویی و غلبه بر حریف یک کار غیر اخلاقی است. کاری که نتایج آن تباهی اخلاقی فرد و جامعه را در پی خواهد داشت

دلایل قانونی: استفاده بسیاری از مواد ممنوعه علاوه بر این که دوپینگ محسوب می شوند ممکن است از نظر شرعی و مذهبی و یا ملی غیر قانونی باشد و به وسیله دولت ها و کشورهای مختلف جرم محسوب شوند و تحت پیگرد قرار گیرد.

منبع: http://asanteb.com

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا