سیس پلاتین Cisplatin یک داروی ضد سرطان

متاسفانه امروزه سرطان در بین مردم جهان رشد چشمگیری داشته. مردم مختلف با انواع مختلفی از سرطان درگیر هستند. اما خبر خوب این است که داروهای ضد سرطان مثل سیس پلاتین و بسیاری داروهای دیگر باعث تاثیر شگرفی در درمان سرطان شده است. در این مطلب از سایت آسان طب برای شما به طور مفصل از سیس پلاتین صحبت می کنیم. با ما همراه باشید.

 

مشخصات دارویی سیس پلاتین

سیس پلاتین

داروی سیس پلاتین (Cisplatin)  که تنها با همین نام در بازار و داروخان ها موجود است جزو  دسته دارویی  ضد سرطان قرار دارد.داروی سیس پلاتین یکی از مؤثرترین داروهای موجود برای درمان انواع سرطان های مختلف از جمله سرطان تخمدان ها، سرطان سر، سرطان گردن، سرطان مثانه و سرطان ریه می باشد. ضمنا در درمان نوع معینی از سرطان بچه ها و همچنین سرطان های خونی مؤثر است. معمولا این دارو را همراه با دیگر داروهای ضد سرطانی مصرف می کنند. سیس پلاتین از طریق وریدی و با تزریق به افراد کمک می کند. این دارو جزو داروهای شیمی درمانی قرار می گیرد. میزان خطر مصرف بیش از دوز مجاز دارو  بسیار زیاد است. زمان مصرف دارو  هر سه هفته یک بار یا پنج روز یکبار انجام می گیرد. میزان وابستگی و اعتیاد به دارو کم است و برای استفاده از سیس پلاتین احتیاج به نسخه پزشک است. و استفاده از سیس پلاتین برای افرادی که پزشک این دارو را برایشان تجویز کرده بلامانع است. اشکال دارو فقط به شکل تزریقی می باشد. این دارو گاهی به صورت تنهایی و گاهی همراه با دیگر داروها برای درمان سرطان استفاده می شود. اندازه دوز مجاز مصرفی دارو  باید مطابق قد وزن و شرایط بدنی افراد مصرف شود.

 

چگونگی تاثیر داروی سیس پلاتین

سیس پلاتین

برخی اثرات منفی و عوارض این دارو مانند تهوع و استفراغ ممکن است ظرف یک ساعت پس از شروع درمان با دارو ظاهر شودند. ضمنا این عوارض
ممکن است مدت یک هفته پس از قطع و توقف درمان همچنان باقی بمانند. سیس پلاتین بین رشته های DNA , RNA اتصال پیدا کرده و مانع از عملکرد آن ها می شود.دفع این دارو کلیوی می باشد. رژیم غذایی خاص هنگام مصرف سیس پلاتین بدین صورت است که قبل از شروع درمان با دارو مصرف تا ۲ لیتر از مایعات بوسیله تزریق و ظرف مدت ۸ تا ۱۲ ساعت ضروری می باشد.  این دارو معمولا در دسترس نمی باشد و قابل نگهداری در خانه نیست. چون دارو فقط تحت نظارت دقیق پزشک و در بیمارستان باید مصرف شود لذا شخص خودسرانه نمی تواند مصرف آن را قطع کند و باید این کار توسط پزشک انجام گیرد.

عوارض جانبی مصرف دارو سیس پلاتین

سیس پلاتین

عوارضی نظیر تهوع، استفراغ، کم اشتهایی، صدای زنگ در گوشها، و مشکلات شنوایی معمولا چند ساعت پس از تزریق این دارو حادث می شوند و باید این عوارض پس از هر دوز دارو با دقت در بیمارستان کنترل شوند. برخی از این عوارض ظرف ۲۴ ساعت برطرف می شوند. تهوع و کم اشتهایی ممکن است چندین هفته طول بکشند همچنین ممکن است عوارضی مانند ظاهر شدن جوش یا تنگی نفس بوجود بیاید که باید تحت کنترل پزشک آنها را برطرف نمود. مصرف در افراد بالای ۶۰ سال چون این دارو در بیمارستان و تحت نظارت دقیق پزشک باید مصرف شود. لذا سوابق پزشکی و یا وضعیت جسمانی خود را قبل از مصرف این دارو با پزشک در میان بگذارید. مصرف دارو برای زنان حامله  معمولا مجاز نمی باشد. مصرف دارو برای زنان شیرده معمولا مجاز نمی باشد. زیرا دارو در شیر مادر ترشح می شود و ممکن است روی بچه تأثیر منفی بگذارد. مصرف دارو برای بچه ها چون احتمال خطر از دست رفتن شنوایی برای این گروه سنی وجود دارد کاهش دوز مصرفی دارو ضروری می باشد. مصرف دارو برای افراد بالای ۶۰ سال بواسطه احتمال افزایش عوارضی کاهش دوز مصرفی دارو ضرورت دارد.
نکته: استفاده طولانی مدت از این دارو ممکن است به آسیب های کلیوی و بیماری های عصبی و از دست رفتن شنوایی منجر گردد. لذا آزمایشات منظم خون در طی مدت درمان با دارو برای آگاهی از کارکرد کلیه ها ضروری است معاینات گوشی نیز باید انجام بگیرد.

 

منبع:https://mag.asanteb.com

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا