کوآنزیم Q10 و تاثیر آن بر تناسب اندام و سلامتی
کوآنزیم Q10 که نام دیگر آن یوبیکوئینون است تقریبا در تمام سلولها وجود دارد علاوه بر اینکه از رژیم غذایی (بیشتر روغن ماهی، گوشت و تمامی حبوبات) به دست می آید توسط بدن نیز تولید می شود. بعضی ها عقیده دارند که به زودی COQ10 به عنوان ویتامین محلول در چربی طبقه بندی خواهد شد. زیرا هم اکنون مشخص شده که وجود آن برای بدن ضروری است و کمبود آن سبب مشکلاتی در سلامتی فرد می شود. از نظر شیمیایی ساختار کوآنزیمی Q10 با ویتامین های E و K مرتبط است. اسید آمینه متیونین برای ایجاد و ساخت آن ضروری است و به نظر میرسد که غیر سمی باشد. کوآنزیم Q10 شبیه ال کارنیتین است و عمده ترین و اصلی ترین نقش آن در میتوکندری (یکی از ارگان های درون سلولی که محل تولید انرژی است) است.
عملکرد کوآنزیم Q10 در کاهش وزن
مهم ترین ذخیره انرژی شیمیایی یعنی ATP (آدنوزین تری فسفات) به وسیله N پتوکندری و با کمک کوآنزیم Q10 تولید می شود.کوآنزیم Q10 علاوه بر آنکه ساختاری مشابه ویتامین E دارد، یک آنتی اکسیدان قوی نیز هست. این ویژگی، رادیکال های آزاد را با بخشی الکترونی خود خنثی و به جلوگیری از پراکسیداسیون لیپید کمک میکند.کوآنزیم Q10 چگونه به کاهش وزن کمک می کند مانند ال کارنیتین، ممکن است مزایای آن برای افرادی که اضافه وزن دارند معلوم و مشخصی باشد، چون کارآیی تولید انرژی در سطح سلولی را بهبود می بخشد. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد ناکارآمدی در تولید ژنتیکی این کوآنزیم با چاقی در ارتباط است. در حدود نیمی از افرادی که سابقه چاقی خانوادگی دارند در صورتی که کوآنزیم Q10 مصرف کنند با خوردن غذا حساسیتی نشان نمی دهند. پاسخ معمول بدن به یک وعده غذا این است که به آرامی میزان تولید انرژی را افزایش میدهد. بسیاری از کسانی که اضافه وزن دارند این پاسخ را نشان نمی دهند. از طرفی، آزمون های حاصل از سنجش سطوح کوآنزیم Q10 سرم خون، کمبودهایی را در تقریبا ۵۰ درصد افراد چاق نشان میدهد.بررسی های بالینی در ارزیابی کوآنزیم Q10 به عنوان یک عامل کاهش دهنده وزن، معدود است. با این وجود، مدارکی هستند که نشان می دهد این شبه ویتامین می تواند پاسخگویی سلولی های بتای پانکراس را بهبود بخشیده و پاسخ گلیسمیک در افراد دیابتی و در معرض دیابت را کنترل کند.
سایر مزایای COQ10 چیست
به گزارش مجله پزشکی آسان طب کو آنزیم Q10 تحت شرایط مناسب به طور چشمگیری عملکرد استقامتی را بهبود میبخشد.در ژاپن و جاهای دیگر برای درمان نارسایی های شناخته شده قلبی، آریتمی های میوکاردی و آسیب های ایسکمی استفاده می شود.در کاهش فشار خون موثر است.به عنوان یک محرک سیستم ایمنی که توانایی سلولهای ایمنی را بهبود می بخشد و ممکن است آثار جانبی سمی شیمی درمانی را نیز کاهش دهد.بیماری های مربوط به دندان با دوز مصرفی ۷۰-۵۰ میلی گرم در روز بهبود یافته و یا حتی کاملا درمان می شود.
دسترسی و میزان مصرف کوآنزیم
کوآنزیم مکمل نسبتا گرانی است و معمولا در کپسول های ۳۰- ۱۰ میلی گرمی و ۶۰ میلی گرمی موجود است. مقدار موثر آن ۲۰- ۱۰ میلی گرم است که ۲ تا ۳ بار در روز مصرف می شود، با این وجود، دوزهای درمانی آن برای بیماران قلبی، بالای ۱۵۰ میلی گرم در روز برای چهار هفته یا بیشتر، خواهد بود. مقادیر بیشتر از ۱۰۰ میلیگرم در روز توسط مصرف کنندگان ژاپنی برای دوره های طولانی،با داشتن آثار مثبت مشاهده شده است،همچنین امن بودن مصرف این ماده به خوبی ثابت شده است. در ژاپن بیش از ۱۵ میلیون نفر، معادل ۱۰ درصد جمعیت این کشور، کوآنزیم 10 Q را به طور منظم مصرف می کنند. بعضی از محققان عقیده دارند در صورتی که کوآنزیم Q10 روزانه با ویتامین E و دیگر مواد مغذی مشابه مصرف شود سودمندی بیشتری دارد. نتایج تجربی نشان می دهند مصرف آلفا توکوفرول (ویتامین E) به تنهایی، منجر می شود LDL سرم برای شروع اکسیداسیون مستعدتر شود، در حالی که مکمل شدن ویتامین E با کوآنزیم Q10 نه تنها از فعالیت پیش اکسیداسیونی ویتامین E جلوگیری می کند بلکه باعث افزایش مقاومت لیپوپروتئین LDL به اکسیداسیون می شود.
منبع:https://mag.asanteb.com