ماهی پنگوسی ، ماهی ترسو و گوشتخوار!
ماهی پنگوسی که به نام های Chao Phraya Giant Catfish ، Paroon Shark ، Pla Tepa ( گربه ماهی غول پیکر و پنگوسی باله بلند ) و نام علمی Pangasius sanitwongsei شناخته می شود . از خانواده Pangasiidae به حساب می آید. زیستگاه اصلی این ماهی در کامبوج ، تایلند ، ویتنام و همینطور حوزه رودخانه مکونگ می باشد. این ماهی به دو گونه گوشتخوار و گیاه خوار تقسیم می شود که در این مطلب با روش نگهداری از انواع پنگوسی و تغذیه آن و همچنین پرورش و تکثیر آن آشنا خواهید شد.
ماهی پنگوسی
ماهی پنگوسی نیازمند فضای زیادی جهت شنا می باشد و به مقداری گیاه برای اینکه جلوی حرکات عصبی آن تا حد زیادی گرفته شود نیاز خواهد داشت. پنگوسی ها در اندازه های 250 الی 300 سانتی متری وجود دارند، اما در شرایطی که در آکواریوم نگهداری می گردند معمولا” تا 50 الی 60 سانتی متر رشد خواهند کرد.
آنها بیشتر از غذاهای زیر آبی تغذیه می کنند، اما در صورتی که آنها را عادت دهید از غذاهای رو آبی نیز مصرف خواهند کرد. جهت نگهداری صحیح از آنها به آبی در دمای 28 درجه سانتی گراد و به PH 6.5 تا 7.5 نیاز است. پنگوسی ها با ماهی های اسفرناموس، اسکار، نایف،پرت،ردتیل و غیره سازگار می باشند.
آشنایی با ماهی پنگوسی
ماهی پنگوسی جزو ماهی های درشت و پر تحرک آکواریوم محسوب می شوند . ماهی پنگوسی بومی شرق و جنوب شرقی آسیا هستند و جزو ماهی های خوراکی به حساب می آیند . این ماهی ها در آکواریوم تا 50 سانتیمتر و در طبیعیت گاه تا 2 تا 3 متر هم رشد می کنند. ماهی های پنگوسی دارای دو گونه متفاوت می باشند که یک گونه آنها گوشتخوار و به شدت مهاجم هستند و گونه دیگر این ماهی ها گیاهخوار و صلح طلب هستند. علامت مشخصه این دو گونه به این صورت هست که پنگوسی های گوشتخوار سیاه رنگ هستند و باله پشتی تیز و شبیه کوسه دارند و از بینایی بیشتری از گونه گیاهخوار برخوردارند . ولی نوع گیاهخوار زمینه بدن نقره ای فام با خطوط طوسی رنگ افقی است که از دم تا ناحیه سر کشیده شده و دو جفت سبیل باریک در در دو طرف دهان قرار گرفته . به رنگ سفید و زال هم دیده می شود .
ماهی های پنگوسی دارای فلس نیستند و پوستی لیز و براق دارند . گونه گیاهخوار این ماهی دارای بینایی بسیار ضعیفی می باشد و اغلب از طریق بویایی و گیرنده های حسی واقع در ناحیه سبیل ها غذای خود را پیدا می کنند . این ماهی به شدت ترسو است و با کوچکترین ضربه ای که به شیشه آکواریوم وارد شود دچار ترس و استرس می گردد و گاه از آب به بیرون می جهد . حتی گاهی خاموش و روشن کردن پمپ هوا یا فیلتر و یا چراغ بالای آکواریوم و رد شدن از جلوی آکواریوم هم باعث وحشت این ماهی ها می شود که گاهی این موارد باعث می شود ماهی به خودش آسیب وارد کند و دچار استرس ماهی های دیگر می شود .
گونه گوشت خوار این ماهی به علت بینایی قوی تر و آرام تر بودن از جهت استرس , مناسب نگهداری با گونه های گوشتخوار می باشد . ارزش نوع گوشتخوار این ماهی به باله های بلند آن می باشد و هر چه باله های ماهی بلند تر باشه ارزش بیشتری دارد . نوع گوشتخوار این ماهی ، از ماهی های ریز زنده و غذاهای گوشتی مثل دل چرخ شده با میگو به خوبی تغذیه می کند، پس این ماهی مشکل تغذیه را ندارد . مشکلی که در زمان حمل و نقل این ماهی ها به وجود می آید این است که گاهی دچار استرس می شوند، و زمانی که به آکواریوم انداخته می شوند تا مدتی وارونه و بی حرکت در آب غوطه ور می مانند که باعث وحشت آکواریومیست های کم تجربه می گردد. ولی بعد از مدت کوتاهی کم کم ماهی به حالت عادی باز می گردد و شروع به شنا کردن در آکواریوم می کند . این حالت اغلب برای ماهی های درشت تر اتفاق می افتد . حتما” درب آکواریوم را برای این ماهی ببندید زیرا این ماهی از آب به بیرون می پرد . این ماهی بطور خاصی علاقه زیادی به خوردن نخود فرنگی پخته که پوستش رو کنده باشید و کمی له شده باشد دارد . ماهی پنگوسی جزو ماهی های با دوام می باشد و می توان با تمام ماهی هایی که عرض بدن بزرگی دارند در یکجا نگهداری شوند .تولید مثل پنگوسی ها در شرایط خاصی انجام می شود و نیاز به هورمون هایی مثل Clarius دارند.
تکثیر ماهی پنگوسی
تکثیر نژاد ماهی پنگوسی بسیار مشکل و سخت می باشد . برای تکثیر ماهی پنگوسی ابتدا ماهی های بالغ را در حوضچه های مخصوص سیمانی پروار می کنند و سپس ماده انتخاب شده را به وسیله پودر گل میخک به غلظت 200ppm بی هوش کرده و بعد از آن غلظت اول عصاره هیپوفیز ماهی بالغ را به آن تزریق می نمایند و 12 ساعت بعد غلظت دوم عصاره هیپوفیز را همزمان به نر و ماده تزریق می کنند و 12 ساعت بعد آمادگی نر و ماده را برای تخم ریزی چک می کنند/ سپس با فشار دادن شکم ماهی نر و ماهی ماده به طرف مقعد اسپرم و تخمک را به راحتی از والدین خارج می کنند و اسپرم و تخم را درون تشتکی مخلوط می کنند تا دوره انکوباسیون آغاز شود و تخمها را درون ظرفی حاوی آب جریان دار قرار می دهند تا شکفته شوند . به این صورت ماهی های پنگوسی را تکثیر می کنند.
منبع : https://mag.asanteb.com