مواد غذایی مناسب جهت پیشگیری از ایجاد مولتیپل میلوما
مولتیپل میلوما نوعی از سرطان خون بوده که در مغز استخوان تشکیل میشود. این وضعیت زمانی رخ میدهد که یک نوع سلول خون به نام سلولهای پلاسما سرطانی شده و معمولا در استخوان، تومور را تشکیل دهند. اگر بیش از یک تومور تشکیل شده باشد به آن مولتیپل میلوما گفته میشود.
مولتیپل میلوما و بررسی آن
سلولهای پلاسمایی سرطانی میتوانند باعث کم خونی و منجر به عفونت شوند. سلولهای پلاسمای طبیعی نیز به مبارزه با عفونت کمک میکنند، اما سلولهای میلوما سلولهای پلاسمای سالم را از انجام کار خود باز میدارند. سلولهای میلوما سرعت بخشیدن به استخوان را افزایش داده و مانع از تشکیل استخوان جدید میشوند.
درمان سنتی برای مولتیپل میلوما میتواند شامل شیمی درمانی، بیس فسفوناتها، اشعه، جراحی و پیوند سلولهای بنیادی باشد. درمانهای تکمیلی که میتوانند در کنار درمان منظم مورد استفاده قرار گیرند نیز شامل رژیمهای خاص، ویتامینها، گیاهان، طب سوزنی و یا ماساژ خواهند بود.
نکاتمهم برای رژیم غذایی
هیچ رژیم غذایی ثابت شدهای برای درمان وجود ندارد. با اینحال، استراتژیهای خاص تغذیهای وجود دارد که میتوانند برای درمان علائم رایج مانند آسیب کلیه، کم خونی و کاهش سرطان استفاده شوند.
با وجود اینکه هیچ شواهدی مبنی بر تاثیر رژیم غذایی بر این شرایط وجود ندارد اما تغذیه مناسب با تمرکز بر غذاهای خاص هنوز در سلامت کلی، میزان انرژی و قدرت افراد مبتلا به مولتیپل میلوما نقش بسزایی دارد.
مواد غذایی برطرف کننده کم خونی
مولتیپل میلوما میتواند باعث کم خونی شود، وضعیتی که در آن تعداد کمی از گلبولهای قرمز در بدن وجود دارند. کاهش گلبولهای قرمز خون در بدن میتوانند باعث خستگی و ضعف شوند. کم خونی میتواند ناشی از آهن، فولات و ویتامین B12 باشد.
آهن و بررسی انواع موجود آن
دو نوع آهن وجود دارد: هم و غیرهم
غذاهای مبتنی بر حیوانات، آهن “هم” را تهیه کرده و غذاهای گیاهی آهن “غیر هم” را تولید مینمایند. آهن “هم” بیشتر توسط بدن جذب میشود، بنابراین اگر فردی سطح پایینی از آهن داشته باشد، مصرف مکمل آهن و خوردن غذاهایی با آهن بالا میتواند به آن کمک کند.
بهترین منابع آهن “هم” شامل موارد زیر میگردد:
جگر
گوشت قرمز
ماهی ساردین
بهترین منابع آهن “غیرهم” نیز شامل موارد زیر خواهد بود:
لوبیا
انواع نخود
عدس
آجیل
اسفناج و دیگر سبزیجات سبز رنگ
فرد باید مطمئن شود که منابع ویتامین C را با آهن “غیرهم” در رژیم غذایی خود بهبود بخشد. مثالهایی از آن شامل فلفل، پرتقال، انواع توتها و آب لیمو خواهد بود.
فولاد و نقش آن در تشکیل گلبولها
فولاد نوعی ویتامین B است که به تشکیل گلبولهای قرمز و سفید در مغز استخوان کمک میکند.
غذاهایی که غنی شده از فولاد هستند عبارتند از:
مارچوبه
جگر گاو
نخود سیاه و سفید
عدس
کلم بروکلی
لوبیا
اسفناج
مواد غذایی حاوی ویتامین B12
ویتامین B12 به همراه فولاد برای ایجاد گلبولهای قرمز تلاش میکند. کمبود B12 میتواند توانایی مغز استخوان را برای ساخت و نگهداری گلبولهای قرمز در افراد مبتلا به مولتیپل میلوما کاهش دهد.
منابع غذایی B12 عبارتند از:
گوشت گاو
جگر
ماهی
مرغ
تخممرغ
لبنیات
غلات صبحانه
شیر غنی شده مانند شیر سویا، شیر کتان یا شیر بادام
منابع بسیار مهم ویتامین D
طبق یک مطالعه کوچک که بر روی 32 نفر پس از درمان با مولتیپل میلوما انجام گرفت، مشخص شد که 59 درصد از افراد دارای کمبود ویتامین D بودند، 25 درصد آنها فولاد ناکافی و 6 درصد کمبود B12 داشتند.
منابع ویتامین D عبارتند از:
نور خورشید
آب پرتقال غنی شده
ماست غنی شده و شیر
ماهی سالمون، تن و ساردین
زرده تخممرغ
معرفی مواردی از غذاهای ضد سرطانی
مطالعات اخیر نشان داده است که مزایای پروتئینی برخی از سبزیجات و میوهها برای پیشگیری از سرطان بسیار مفید میباشد. اسید اورسولیک که در بسیاری از گیاهان یافت میشود در واقع انواع سلولهای سرطانی را در قالب یک سم مهار میکند.
موا غذایی حاوی اسید اورسولیک در زیر برای شما علاقهمندان مجله پزشکی آسان طب قرار داده شده است:
سیب
ریحان
رزماری
کران بری
سبزیجاتی مانند کلم، کلم بروکلی، گل کلم و تخمهای بروکسل نیز حاوی مواد مغذی به نام ایزوتیوسیانات میباشند که دارای خواص ضد میلوم هستند.
پتروستیلبن نیز یک ترکیب طبیعی بوده که عمدتا در زغال اخته یافت شده و فعالیت ضد توموری را نشان میدهد. کرکومین هم که در زردچوبه یافت میشود دارای اثرات ضد التهابی و ضد سرطانی میباشد. به طور کلی، یک رژیم غذایی غنی از غذاهای گیاهی و کم قند برای پیشگیری از سرطان و همچنین در طول درمان مفید خواهد بود.
مواد غذایی برای جلوگیری از مولتیپل میلوما
برخی از مواد غذایی ممکن است از علائم مولتیپل میلوما جلوگیری به عمل آورد.
مواد غذایی برای جلوگیری از آسیب کلیه
افراد مبتلا به مولتیپل میلوما میتوانند به آسیب کلیوی نیز دچار شوند. شکستگی استخوان مقدار زیادی کلسیم و پروتئین را در جریان خون آزاد میکند که کلیهها برای فیلتر کردن آن سخت تلاش میکنند. در صورت کاهش عملکرد کلیه، افراد مبتلا به مولتیپل میلوما ممکن است نیاز به محدود کردن مصرف پتاسیم، فسفر و مایعات داشته باشند.
مواد غذایی حاوی پتاسیم بالا به شرح ذیل میباشند:
آووکادو
موز
اسفناج و دیگر سبزیجات سبز رنگ
مرکبات
گوجهفرنگی
غذاهایی که دارای فسفر زیادی میباشند عبارتند از:
غلات سبوس دار
جو
آجیل و دانههای آفتابگردان
برای افرادی که به مولتیپل میلوما مبتلا نیستند، مواد غذایی حاوی پتاسیم و فسفر زیاد، مضر نخواهند بود. با اینحال، برای کسانی که کلیه آنها نمیتواند این مواد معدنی را فیلتر کند، افزایش پتاسیم و فسفر ممکن است خطرناک باشد.
غذاهایی که در شیمی درمانی باید از آنان اجتناب شود
در ابتدا باید گفت شستشوی دست و ممانعت از افرادی که بیمار هستند، برای افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیف میباشند امری ضروری است. برخی از غذاها همچنین میتوانند باعث بیماری و عفونت بیشتری در فردی که شیمی درمانی را تجربه میکند، شوند. این مواد غذایی به شرح ذیل میباشند:
گوشت، غذاهای دریایی و مرغ
لبنیات غیر پاستوریزه
جوانههای خام
تخممرغ یا غذاهای حاوی آن
برای تهیه مواد غذایی حتما موارد زیر را رعایت کنید:
اجتناب از میوهها و سبزیجاتی که کبود و یا آسیب دیدهاند.
مواد غذایی را به طور کامل بشویید.
مواد غذایی خود را در بهترین زمان مصرف استفاده نمایید.
گوشت خام و مرغ را در کیسههای جداگانه در یخچال قرار دهید.
مروری مختصر بر این مقاله
به گفته انجمن سرطان آمریکا، مولتیپل میلوما نسبتا نادر است و در حدود 1 نفر از 143 نفر را تحت تاثیر خود قرار میدهد. با اینحال، درمانها به طور مداوم در حال تکامل هستند. خوردن یک رژیم غذایی سالم که علائم مولتیپل میلوما و عوارض جانبی شیمی درمانی را کاهش میدهد نیز میتواند به بهبود کیفیت زندگی افراد کمک نماید.
Source: https://mag.asanteb.com