داروی فنوباربیتال Phenobarbital و کمک به درمان صرع
ممکن است شما هم در اطرافیان و آشنایان خود با فردی که دچار صرع است و به حمله های تشنجی دچار می شود برخورد کرده باشید. معمولا افرادی که به بیماری صرع مبتلا هستند به فاصله زمانی معینی دچار حمله های تشنجی می شوند و حتی گاهی این حالت در صورت حمله های عصبی نیز در آن ها رخ می دهد. یکی از قدیمی ترین و موثرترین داروهای ضد تشنج و صرع داروی فنوباربیتال می باشد که برای درمان گونه های مختلف صرع و به خصوص در کودکان نیز کاربرد دارد. داروی فنوباربیتال همچنین توسط برخی از پزشکان برای کنترل و درمان اضطراب و پریشانی نیز تجویز می شود. ما تصمیم گرفته ایم در این مطلب از چگونگی عملکرد و تاثیر این دارو بر بیماری صرع بیشتر صحبت کنیم.
مشخصات داروی فنوباربیتال
داروی فنوباربیتال (Phenobarbital) که با نام تجاری و اختصاری Gardenal نیز در داروخانه ها و بازارهای آزاد دارو به فروش می رسد را در دسته دارویی ضد تشنج و صرع تقسیم بندی می کنند. همانطور که در مقدمه گفتیم داروی فنوباربیتال یکی از انواع داروهای قدیمی در درمان صرع محسوب می شود که امروزه و با پیشرفت علم پزشکی و کشف داروهای جدید کمتر تجویز می شود اما هنوز هم برخی پزشکان این دارو را مورد استفاده قرار می دهند. جالب است بدانید که در قدیم از این دارو به طور گسترده ای برای خاصیت خواب آوری و درمان اضطراب آن استفاده می شده است و معمولا در درمان بیماری صرع از داروی فنوباربیتال به همراه داروهای ضدتشنج دیگر مثل phenytoin استفاده می شود. این دارو به شکل های قرص، آمپول و محلول برای فروش موجود می باشد و طبق تحقیقات انجام شده بهترین زمان مصرف آن یکبار در شبانه روز و هنگام شب اعلام شده است و دوز مصرفی مجاز آن در روز ۶۰ تا ۱۸۰ میلی گرم مطابق با گفته ی پزشک فرد می باشد. باید بدانید که داروی فنوباربیتال از نظر پزشکان دارای خطرات زیادی در هنگام مصرف بیش از حد مجاز می باشد و همچنین قابلیت اعتیاد و عادت به این دارو نیز بسیار زیاد است و به همین خاطر خرید و تهیه این دارو از داروخانه های معتبر بدون نسخه پزشک امکانپذیر نمی باشد.
چگونگی تأثیر داروی فنوباربیتال
داروی فنوباربیتال به سهولت و راحتی از طریق سیستم گوارشی جذب و در کبد متابولیزه می شود و در بافت های بدن و مغز انتشار پیدا می کند که در نهایت از طریق کلیه ها دفع خواهد شد. داروی فنوباربیتال به اثر مهاری گاماآمینوبوتیریک اسید کمک می کند و همزمان اثر تحریکی گلوتامیک اسید را کاهش می دهد و بدین صورت مانع از انتشار امواج عصبی از کانون صرع می شود. بهتر است بدانید که ظرف مدت ۳۰ تا ۶۰ دقیقه بعد از خوردن دارو اثرات درمانی آن آغاز می شود و تا حدود ۲۴ الی ۴۸ ساعت هم این اثرات در بدن ما دوام خواهند داشت و به نوعی می توان به آن داروی طولانی اثر هم گفت. طبق نظر متخصصان و به توصیه مجله پزشکی آسان طب هرگز مصرف این دارو را به صورت سرخود و ناگهانی قطع نکنید زیرا این امر باعث ایجاد بیهوشی، رعشه، بیخوابی زیاد و بیقراری در فرد می شود اما اگر در حین مصرف داروی فنوباربیتال دچار تورم بدن یا جوش های زیاد و بی دلیل شدید مصرف آن را سریعا قطع کنید و به پزشک خود مراجعه کنید.
عوارض جانبی داروی فنوباربیتال
همانطور که اشاره کردیم این دارو خواص مسکنی هم دارد و اغلب عوارض آن ناشی از همین خصوصه می باشد که می توان به لرزش اندام، حالت گیجی، غش و خواب آلودگی اشاره کرد. معمولا برخی از عوارض این دارو بعد از گذشت چند روز از مصرف آن به کلی ناپدید می شوند.
نکات احتیاطی مهم در خصوص مصرف داروی فنوباربیتال
لطفا اگر از بیماری ها و امراض زیر رنج می برید قبل از شروع به استفاده از داروی فنوباربیتال با پزشک خود مشورت کنید.
√ اگر از دردهای مزمن کبدی و یا کلیوی رنج می برید.
√ اگر به مشکلات قلبی دچار هستید.
√ اگر از مشکلات گردش خون و سنگ مثانه رنج می برید.
√ اگر به مشکلات تنفسی مثل آسم دچار می باشید و همچنین داروهای دیگری نیز مصرف می کنید.
√ مصرف دارو برای زنان حامله: متاسفانه این دارو ممکن است روی نوزاد تاثیر بگذارد و احتمال خونریزی در این دوران را افزایش دهد به همین دلیل بهتر است با پزشک مشورت شود.
√ مصرف دارو برای زنان شیرده: این دارو در شیر مادر ترشح می شود و موجب خواب آلودگی در نوزاد می شود.
√ مصرف دارو برای بچه ها و کودکان: حتما باید کاهش دوز مصرفی اعمال گردد.
√ مصرف دارو برای افراد بالای ۶۰ سال: کاهش دوز مصرفی به دلیل عوارض خطرناک این دارو ضروری می باشد و چون این دارو باعث خواب آلودگی و عدم تمرکز می شود حتما از کارهای پرمخاطره مثل رانندگی اجتناب شود.
منبع: https://mag.asanteb.com