معرفی و بررسی کامل بیماری آرتریت تاکایاسو
آرتریت تاکایاسو Takayasu’s_arteritis یک بیماری عروقی خونی بوده و معمولا منجر به آسیبدیدگی آئورت میشود، همانطور که میدانید آئورت بزرگترین شریان در بدن انسان است، این مسئله میتواند بر روی دیگر شریانهای بزرگ بدن شما تاثیرگذار باشد و آنها را تضعیف نماید. بیماری آرتریت تاکایاسو نمونهای از واسکولیت بوده و مجموعهای از شرایطی است که موجب التهاب رگهای خونی میشود.
معرفی برخی از علائم مربوط به آرتریت تاکایاسو
در حقیقت بیشتر علائم مربوط به این بیماری مبهم هستند، خستگی و درد قفسه سینه را میتوان دو نشانه مبهم آن عنوان کرد. پزشکان از علائم بیماری برای طبقهبندی مراحل پیشرفت آن استفاده میکنند.
√ مرحله اول: اگر بخواهیم علائم مرحله اول بیماری را نام ببریم موارد زیر جزو آنها هستند:
- احساس خستگی
- کاهش وزن غیر طبیعی بدن
- درد عضلانی و مفصلی
- داشتن تب خفیف
آسیب به شریانها ممکن است مدتها قبل از پدیدار شدن علائم شروع شوند، اگر بخواهیم زمانی را برای آن بیان کنیم به نظر میرسد یک سال قبل از ایجاد علائم مرحله دوم بیماری آرتریت تاکایاسو باشد.
√ مرحله دوم: پس از ورود به مرحله دوم بیماری ممکن است علائم اضافی هم به وجود آیند که عبارتند از:
- ایجاد ضعف و درد در اندامها
- سرگیجه
- بروز مشکلاتی در تمرکز
- مشکلات مربوط به بینایی
- فشار خون بالا
- کم خونی
- درد قفسه سینه
- تنگی نفس
توجه داشته باشید که این علائم موجب خونریزی محدود در برخی از اندامها خواهد شد.
علتهای ایجاد آرتریت تاکایاسو یا سندرم قوس آئورت
به گزارش مجله پزشکی آسان طب تاکنون به صورت دقیق مشخص نشده است که علت آرتریت تاکایاسو چه میتواند باشد، امکان دارد نوعی از بیماری خود ایمنی باشد که در آن سیستم ایمنی بدن به اشتباه وارد شریانهای سالم نماید. عفونت باکتریایی و یا ویروسی ممکن است واکنشهایی را در افراد مبتلا به سیستم ایمنی آسیبپذیر بدن ایجاد نماید، با این حال تاکنون هیچ تحقیقاتی نتوانسته این مورد را تایید کند. این بیماری بسیار نادر بوده و تنها در یک بازه 1 میلیون نفری میتواند 2 الی 3 نفر را تحت تاثیر خود قرار دهد، البته توجه داشته باشید که آرتریت تاکایاسو در زنان بیشتر از مردان دیده شده است، زنان بیشتر از 40 سال و افرادی که در آسیا زندگی میکنند برای این بیماری از آمادگی بیشتری برخوردارند، این مشکل حتی میتواند در یک خانواده هم مشاهده گردد. توجه داشته باشید که اگر افراد مورد درمان قرار گیرند ممکن است هنوز هم در خطر ابتلا به مشکل باشند، بنابراین باید به این مسئله توجه داشت و همواره بررسیها ادامه داشته باشد.
چه زمانی میتوان به پزشک مراجعه کرد؟
هر زمانی که احساس کردید درد ناگهانی در قفسه سینه دارید باید به پزشک مراجعه نمایید، این علائم میتوانند ناشی از حمله قلبی و یا سایر مشکلات مربوط به این بخش از بدن باشند. در صورتی که علائم مربوط به سکته مغزی را مشاهده کردید باید هر چه سریعتر اورژانس را خبر نمایید تا به بیمارستان و مراکز درمانی منتقل شوید، برخی از علائم مربوط به سکته مغزی عبارتند از:
- پایین آمدن یک طرف چهره
- احساس ضعف در یک و یا هر دو دست
- ایجاد مشکلات گفتاری
- سردرد شدید ناگهانی
- از دست رفتن هماهنگیهای بدنی
معرفی شیوههای تشخیص این بیماری
تشخیص این بیماری کار آسانی به حساب نمیآید زیرا علائم آن مشابه مشکلات قلبی و عروقی میباشد و همین مسئله کار را سخت میکند، گاهی وقتها آزمایشهای زیادی هم برای جلوگیری از سایر شرایط توصیه میشود که میتواند کار را دشوار نماید. برخی از رایجترین آزمایشهای انجام شده برای تشخیص آرتریت تاکایاسو عبارتند از:
√ آنژیوگرافی: یک وسیله و یا مادهای وارد رگهای خونی شما شده و سپس به وسیله اشعه ایکس چگونگی این جریان خون در شریانها مورد بررسی قرار خواهند گرفت، یک آنژیوگرام میتواند عروق خونی تنگ شده را به خوبی نشان دهد، بیماری آرتریت تاکایاسو غالبا بیش از یک شریان کوچک را تنگ خواهد کرد.
√ آنژیوگرافی رزونانس مغناطیسی (MRA): به جای استفاده از ابزارهای خاص و اشعه ایکس میتوان آزمایش را از یک میدان مغناطیسی و امواج رادیویی به جهت ایجاد تصاویری از رگهای خونی استفاده کرد.
√ آزمایش خون: با انجام این آزمایش میتوان به التهاب خون دست یافت که نشانگر وجود بیماری تاکایاسو است، یکی از مهمترین نشانگرهای التهابی پروتئین واکنشی C میباشد.
رفتارهای لازم در برابر بیماری آرتریت تاکایاسو
درمان کامل آرتریت تاکایاسو بر کاهش التهاب و جلوگیری از آسیب دائمی به دیوارههای شریانی تمرکز دارد، در برخی از موارد جزئی میتوان گفت که نیاز به دارو نیست. در مواردی که جدی باشد امکان استفاده از کورتیکواستروئیدها همانند پردنیزون، آن هم به مقدار بالا در اوایل درمان وجود دارد، در طول چند هفته و یا چند ماه احتمالا دوز آن کاهش خواهد یافت. برخی از داروها هم در کاهش واکنش سیستم ایمنی بدن نقش خواهند داشت. هنگامی که داروها برای درمان مشکلات گردش خون کارآیی نداشته باشند ممکن است نیاز به روشهای دیگری هم باشد، به عنوان مثال شریانهایی که خون را به عضله قلب میرسانند به طور قابل توجهی محدود شده و ممکن است نیاز به پیوند عروق کرونری باشد. این جراحی شامل پیوستن یک رگ خونی از جاهای دیگر بدن به یک شریان مسدود شده خواهد بود، با انجام این جراحی خون در اطراف منطقه مسدود شده به حرکت در خواهد آمد. انسداد شریانهای عروقی نیز با آنژیوگرافی بالون درمان خواهند شد.
چشماندازی در رابطه با بیماری آرتریت تاکایاسو
بد نیست بدانید که این بیماری غالبا با دارو کنترل خواهد شد اما داروها دارای اثرات قوی هستند و میتوانند عوارض جانبی بالقوهای را ایجاد نمایند. برای داشتن یک زندگی بهتر و بالا بردن کیفیت آن باید با پزشک خود مشورتهای لازم را انجام دهید تا بتوانید با استفاده از راهکارهای درست مشکل را حل نمایید. یکی از مسائلی که مهم است و باید مورد توجه قرار گیرد تقویت شیوه زندگی سالم به همراه تقویت وضعیت قلب میباشد، مسلما اجتناب از استعمال دخانیات یکی از مسائل مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد، استعمال دخانیات میتواند به شریانهای آسیبهای جدی وارد نماید، بنابراین کسانی که سیگار مصرف میکنند باید نسبت به ترک آن اقدام نمایند. به دست آوردن چنین موفقیتهایی نیازمند ورزش منظم و یک رژیم غذایی مناسب میباشد. رژیمهای غذایی میتوانند اثرات مثبتی بر روی قلب داشته باشند، بنابراین مراجعه به یک متخصص تغذیه نیز میتواند به افراد در این رابطه کمک نماید.
منبع: https://mag.asanteb.com