پرورش گل بنفشه فصلی و شرایط محیطی رشد آن
گل بنفشه فصلی گیاهی چند ساله است اما بدلیل اینکه پس از چند ماه ساقههای آن بلند میشود با آن همانند گیاه یکساله رفتار میکنند. نام علمی این گل viola pancy و جزء خانواده violaceae است. گل بنفشه فصلی گیاهی با تنوع رنگی بسیار است و در رنگ های طلایی، زرد، ارغوانی، بنفش، قرمز، سفید و ارغوانی تیره که به رنگ سیاه متمایل است وجود دارد، اما گونههای خالدار آن بزرگترین و گلدرشتترین گونههای گل بنفشه فصلی میباشد. در ادامه این مقاله به معرفی گل بنفشه فصلی گیاهی و شیوههای نگهداری آن خواهیم پرداخت.
آشنایی با گل بنفشه فصلی
نکته قابل توجه راجع به این گل اینجاست که تاکنون 500 گونه از آن شناخته شده که 19 گونه آن بومی ایران است. گل بنفشه فصلی از جمله گیاهان بیرونی است و نباید آن را در خانه نگهداری کرد چرا که نور و هوای کافی به آن نمی رسد و همین امر باعث مرگ گیاه می شود. برگ های گل بنفشه فصلی قلبی شکل و بر روی زمین قرار دارند. این گیاه از جمله گیاهان زینتی زیبایی است که امروزه در همه جای کشور ما کاشته می شود اما به صورت خودرو بیشتر در مناطق شمالی و شمال غربی کشور می روید.
خاک مورد نیاز
خاک مورد نیاز گل بنفشه فصلی خاکی است که گیاخاک یا همان خاک برگ مناسبی داشته و توسط کود حیوانی غنی سازی شده باشد تا گیاه بتواند به راحتی از مواد معدنی آن استفاده کند و رشد مناسبی داشته باشد البته لازم به ذکر است که از عوامل موثر در رشد و آبرسانی به گیاه زهکشی مناسب است که همیشه در پرورش هر گیاه شادابی باید حواسمان به آن باشد.
آب مورد نیاز
برای آبیاری گل بنفشه فصلی باید حواسمان به مواردی که این گیاه به آنان حساسیت دارد باشد. این گیاه نیاز به آبیاری منظم داشته و هیچگاه نباید بگذاریم که خاک گیاه خشک شود و همچنین اگر به آن زیادی آب بدهیم ریشه آن غرق در آب شده و در نهایت خفه می شود. پس بهتر است برای داشتن گیاهی سالم و شاداب به طور منظم و هنگام از دست دادن رطوبت سطح خاک آن را آبیاری کنیم.
دمای مورد نیاز
بنفشه فصلی به گل برفی نیز معروف است چرا که در زمستان نیز توانایی گل دادن دارد و برخلاف بسیاری از گل ها که در دماهای پایین در فصل زمستان می میرند این گیاه حتی تا دمای 20- درجه سانتی گراد هم زنده می ماند اما گل نمی دهد این در حالی است که در جاهایی که در فصل زمستان دما بین 10-0 درجه سانتیگراد است حتی می تواند در زمستان به گلدهی نیز برسد. پس اگر می خواهید از وجود گل های زنده و شاداب در باغچه منزلتان حتی در فصل زمستان هم لذت ببرید بهتر است اقدام به کاشت بنفشه فصلی کنید.
نحوه تکثیر
نحوه تکثیر گل بنفشه فصلی بسته به گونه ی آن از طریق قلمه زدن، تقسیم ریشه و جدا کردن ساقه های دستک مانند و… است. بذر گل بنفشه فصلی را به صورت دست پاش در اوایل مرداد در شاسی می کارند و سپس آن ها را به نشاها منتقل کرده و سپس نشاها را در اوایل پاییز به زمین اصلی منتقل می کنند، هر چه نشاها زودتر منتقل شوند گل های درشت تری حاصل می شود. باید توجه کرد که محل کاشت بذر را با کود و خاک نرم آماده کشت کرد.
خواص گل بنفشه فصلی
اجزای مختلف گل بنفشه فصلی دارای خواص فوق العاده ای است از جمله این خواص می توان به درمان اگزما و سایر بیماری های پوستی، جلوگیری از انواع سرطان پوست، درمان التهابات پوستی، نرم کردن پوست های سخت از جمله میخچه، زگیل و پینه، ضد قارچ، شفا دهنده ی آکنه و آبسه و سایر زخم های قدیمی که دیگر خوب نمی شوند و درمان سوختگی به همراه عسل اشاره کرد. همچنین از گل بنفشه فصلی در تهیه روغن، سرکه و الکل نیز استفاده می شود با توجه به این که روغن این گل بسیار نایاب است و نمونه های تقلبی آن به وفور یافته می شود می بایست در هنگام خرید دقت لازمه را در انتخاب روغن اصلی از تقلبی داشته باشید. از این روغن کمیاب در تهیه عطرهای خوشبو کننده و به عنوان جوان کننده پوست استفاده می کنند.
منبع: https://mag.asanteb.com