بررسی عفونت قارچی خارش ژوک
خارش ژوک نوعی عفونت قارچی بوده که پوست، مو و ناخنها را درگیر خود میسازد. این قارچها معمولا بیضرر هستند اما میتوانند به سرعت در مناطق گرم و مرطوب رشد نمایند، به همین علت خارش ژوک معمولا در نواحی کشاله ران، قسمت داخلی ران و باسن ایجاد میشود. خارش ژوک در مردان و پسران نوجوان شایعتر بوده و منجر به بروز عفونت، خارش و سوزش در افراد خواهد شد. بهتر است بدانید که نواحی آسیب دیده اغلب دچار قرمزی و پوسته پوسته شدن میشوند. درمان این وضعیت به سرعت علائم را کاهش داده و عفونت را مهار میکند، از این رو داروهای ضد قارچ موضعی و همچنین تمیز و خشک نگه داشتن ناحیه آسیب دیده به بهبود آن بسیار کمک خواهد کرد.
بررسی علائم و نشانههای خارش ژوک
هر مشکلی که برای افراد در زمینههای مختلف ایجاد میشود دارای نشانههایی بوده و قطعا خارش ژوک نیز از این قاعده مستثنی نیست، علائمی که در بروز این وضعیت رواج بیشتری دارند عبارتند از:
- قرمزی
- خارش مداوم
- احساس سوزش
- پوسته پوسته شدن، لایه برداری و ترک خوردگی پوست
- ایجاد راش پوستی که با ورزش و فعالیت بدتر میشود
- تغییر رنگ پوست
- بثورات پوستی
خارش ژوک معمولا در نواحی داخلی ران ایجاد میشود اما میتواند به شکم و باسن نیز گسترش یابد.
علتهای گوناگون ایجاد این وضعیت
به گزارش مجله پزشکی آسان طب خارش ژوک توسط نوعی قارچ به وجود آمده و میتواند بر اثر استفاده از لباس مشترک یا حوله آلوده منتقل شود. این قارچها به طور طبیعی بر روی پوست هر انسانی زندگی میکنند و معمولا مشکلی ایجاد نمیکنند اما به هنگام مواجهه طولانی مدت با رطوبت میتوانند به سرعت قارچها را افزایش دهند. توجه داشته باشید که رشد بیش از حد درماتوفیتها در ناحیه کشاله ران، عفونت را به خارش ژوک تبدیل خواهد کرد. قارچی که سبب خارش ژوک میشود بسیار مسری بوده و ممکن است به راحتی از طریق تماس و یا لمس لباسهای فرد مبتلا انتقال یابد. خارش ژوک میتواند در هر فردی به وجود آید اما ورزشکاران و افراد چاق بیشتر مستعد آن هستند زیرا قارچ در پوستهایی که دائما دچار عرق میشوند، بهتر و سریعتر رشد خواهد کرد. در نظر داشته باشید که برای پیشگیری از این بیماری بهتر است نواحی مستعد ابتلا را به طور مرتب با آب و صابون شستشو داده و همچنین لباسهای خود را مرتب تمیز نموده و تعویض نمایید.
راههای تشخیص و درمان این عارضه
پزشک اغلب با انجام معاینه فیزیکی و بررسی نواحی آسیب دیده، خارش ژوک را تشخیص میدهد، اما در برخی مواقع نیز ممکن است از پوست نمونه برداری کرده و به بررسی آن در زیر میکروسکوپ بپردازد. خارش ژوک بیشتر مواقع به طور موثر در خانه درمان میشود، از این رو برای رهایی از عفونت به وجود آمده میتوان از روشهای قید شده زیر استفاده کرد:
- استفاده از یک اسپری، پودر یا کرم ضد قارچ بر روی ناحیه آسیب دیده
- شستشو دادن نواحی آسیب دیده با آب گرم و صابون
- خشک کردن ناحیه آسیب دیده پس از حمام کردن و ورزش
- تعویض لباس زیر به صورت روزانه
- پوشیدن لباسهای پنبهای و گشاد
- استفاده نکردن از وسایل شخصی دیگران و همچنین به اشتراک نگذاشتن وسیله شخصی خود با آنها نظیر حوله، لباس و سایر وسایل شخصی
- درمان هر گونه عفونت قارچی نظیر بیماری پای ورزشکار
درمان خارش ژوک موجب بهبود قارچ و علائم به وجود آمده میشود اما ممکن است در برخی افراد تغییر رنگ پوست تا چند هفته از بین نرود اما با گذشت زمان برطرف خواهد شد. توجه داشته باشید که تمامی مطالب مندرج در این مقاله صرفا جهت آگاهی بیشتر شما از این عارضه میباشد، بنابراین به محض بروز چنین وضعیتی باید به پزشک مراجعه کرده و به توصیههای وی عمل نمایید.
زمان مناسب جهت مراجعه به پزشک
اگر علائم دو هفته پس از انجام روشهای نامبرده شده فوق بهبود نیافتند، باید به پزشک مراجعه کرد، زیرا ممکن است دچار عفونتهای ثانویه شوید که نیاز به درمان فوری دارند. اگر فرد دچار خارش باشد اما به داروهای بدون نسخه و درمانهای خانگی پاسخ مناسبی نشان ندهد، پزشک ممکن است داروهای قویتری نظیر موارد زیر را تجویز نماید:
√ داروهای موضعی: اکونازول، اکسی کونازول
√ داروهای خوراکی: ایتراکونازول، فلوکونازول
توجه داشته باشید که داروهای ضد قارچ خوراکی ممکن است عوارض جانبی ناخوشایندی مانند ناراحتی معده و سر درد را ایجاد کند، از این رو به محض بروز هرگونه عوارض جانبی، حتما پزشک خود را در جریان بگذارید.
معرفی عوامل خطرساز جهت ابتلا به این وضعیت
قارچها بیشتر در نواحی گرم و مرطوب رشد میکنند از این رو خارش ژوک در این نواحی بیشتر رخ میدهد. افرادی که دارای شرایط قید شده زیر میباشند بیشتر در معرض خطر ابتلا به خارش ژوک قرار دارند:
- مردان
- نوجوانان یا افراد جوان
- ورزشکاران
- افراد چاق
- افرادی که از لباسهای زیر تنگ استفاده میکنند
- اشخاصی که به شدت عرق میکنند
- افراد دیابتی
- افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیف میباشند
- اشخاصی که موارد بهداشتی را رعایت نمیکنند
راههای جلوگیری از خارش ژوک
بهترین دفاع در برابر این عارضه، رعایت بهداشت میباشد، به عنوان مثال روش معمولی شستن دستها میتواند خطر ابتلا به این عفونت را تا حد زیادی کاهش دهد، همچنین تمیز و خشک نمودن نواحی آسیب دیده خصوصا اطراف کشاله ران در جلوگیری از ایجاد آن نقش مهمی را ایفا خواهد کرد. افراد باید ناحیه آسیب دیده را به طور منظم با صابون شستشو داده و پس از حمام کردن کاملا خشک نمایند. لازم به ذکر است که استفاده از پودر بچه در اطراف کشاله ران نیز میتواند برای جلوگیری از رطوبت بیش از حد مفید باشد، همچنین از پوشیدن لباسهای تنگ جدا اجتناب ورزید زیرا میتواند موجب خراشیدگی و حساس شدن پوست شما شده و خطر ابتلا به خارش ژوک را افزایش دهد. پس از هر بار پوشیدن لباسهای ورزشی حتما آن را به طور کامل شستشو دهید زیرا قارچ در محیطهای گرم و مرطوب به سادگی رشد خواهند کرد. بیماری پای ورزشکار نیز نوعی عفونت است که میتواند با شکلگیری قارچها موجب خارش شود، بنابراین اگر مبتلا به این بیماری هستید نیز باید به سرعت آن را درمان کنید، همچنین میتوانید با استفاده نکردن از حوله آلوده در ناحیه کشاله ران از بروز خارش ژوک اجتناب کنید. این بیماری اگرچه بسیار ناخوشایند است اما به هیچ وجه خطرناک و نگران کننده نمیباشد.
منبع: https://mag.asanteb.com