معرفی 11 ماده خوراکی مختلف برای تقویت کبد
کبد یک عضو قدرتمند از بدن هر فرد بوده و وظایف مختلفی را به عهده دارد که برخی از آنها شامل تولید پروتئین، کلسترول و صفرا برای ذخیرهسازی ویتامینها، مواد معدنی و حتی کربوهیدراتها میباشد، همچنین سمومی مانند الکل، دارو و مواد طبیعی متابولیسم را تجزیه میکند. حفاظت از کبد و تقویت آن، برای حفظ سلامت فرد امری مهم محسوب میشود. ما در این مقاله به معرفی 11 ماده خوراکی مهم که برای تقویت کبد بسیار مفید هستند، خواهیم پرداخت.
11 ماده خوراکی مهم جهت تقویت کبد
مواردی که میتوانند در تقویت کبد نقش داشته باشند عبارتند از:
√ مورد اول؛ قهوه
قهوه یکی از بهترین نوشیدنیهایی است که فرد میتواند برای تقویت کبد خود میل نماید. مطالعات نشان دادهاند که نوشیدن قهوه به بهبود مشکل کبد کمک میکند، به عنوان مثال، مطالعات بارها نشان دادهاند که نوشیدن قهوه، خطر ابتلا به سیروز یا آسیب دائمی کبد را در افراد مبتلا به بیماری مزمن کبدی کاهش میدهد. نوشیدن قهوه ممکن است خطر ابتلا به سرطان کبد را کاهش داده و اثرات مثبتی بر بیماری کبد و التهاب ناشی از آن داشته باشد. کسانی که حداقل سه فنجان قهوه در روز میل مینمایند، به بهبود بیماری کبد خود کمک بسیاری کردهاند. یکی از این امور، توانایی آن برای جلوگیری از ایجاد چربی و کلاژن است که دو شاخص اصلی بیماری کبد محسوب میشوند. قهوه موجب کاهش التهاب و افزایش سطح گلوتاتیون آنتی اکسیدان میگردد. آنتی اکسیدانها میتوانند رادیکالهای آزاد مضری را که به طور طبیعی در بدن تولید شده و موجب آسیب به سلولها میشوند، خنثی نمایند.
√ مورد دوم؛ چای
چای به طور گسترده برای سلامت فرد مفید میباشد اما شواهد حاکی از آن هستند که میتواند مزایای خاصی برای کبد داشته باشد. طی مطالعات انجام شده توسط ژاپنیها مشخص شد که نوشیدن 5 تا 10 فنجان چای سبز در روز موجب تقویت کبد میشود. به گزارش مجله پزشکی آسان طب، احتمال ابتلا به سرطان کبد در افرادی که این میزان چای سبز مینوشند بسیار کم است، با این وجود، برخی افراد به ویژه آنهایی که دارای مشکلات کبدی هستند، باید قبل از مصرف مکملهای چای سبز بسیار با احتیاط عمل نمایند زیرا چندین گزارش از آسیب کبدی ناشی از مصرف مکملهای حاوی عصاره چای سبز، وجود دارد.
√ مورد سوم؛ بلوبری و کران بری
این دو میوه هر دو حاوی آنتی اکسیدان بوده و برای سلامت کلی فرد بسیار موثر میباشند. مطالعات متعدد حیوانی نشان دادهاند که مصرف بلوبری و کران بری و همچنین آب این دو موجب حفظ سلامت و تقویت کبد خواهد شد. مصرف این میوهها به مدت 3 تا 4 هفته موجب حفظ کبد در مقابل آسیب شده و علاوه بر این بلوبری به افزایش پاسخ سلولهای ایمنی و آنزیمهای آنتی اکسیدان نیز کمک بسزایی خواهد کرد. بر اساس برخی مطالعات، بلوبری حتی میتواند مانع رشد سلولهای سرطانی کبد شود اما برای اثبات دقیق این عقیده، هنوز به مطالعات و آزمایشات بیشتری نیاز است.
√ مورد چهارم؛ گریپ فروت
گریپ فروت حاوی آنتی اکسیدانهایی است که به طور طبیعی از کبد محافظت میکنند. دو آنتی اکسیدان اصلی موجود در این میوه naringenin و naringin نام دارند. مطالعات متعدد حیوانی نشان دادهاند که این دو آنتی اکسیدان در مقابل آسیب، به محافظت از کبد میپردازند. گریپ فروت به دو روش کاهش التهاب و محافظت از سلولها از کبد محافظت میکند. مطالعات همچنین نشان دادهاند که این آنتی اکسیدانها موجب کاهش توسعه فیبروز کبدی میشوند. خوردن این میوه با کاهش التهاب و مبارزه با آسیب، موجب حفظ و تقویت کبد خواهد شد.
√ مورد پنجم؛ انگور
انگور خصوصا انگور قرمز و بنفش دارای ترکیبات گیاهی مفیدی میباشند. یکی از معروفترین این ترکیبات، رزوراترول بوده که حاوی مزایای سلامتی بسیاری است. بسیاری از مطالعات حیوانی نشان دادهاند که انگور و آب انگور برای حفظ سلامت و تقویت کبد بسیار مفید میباشند. مطالعات نشان دادهاند که این میوه مزایای مختلفی از جمله کاهش التهاب، جلوگیری از آسیب و افزایش سطح آنتی اکسیدان را به همراه دارد. طیف وسیعی از شواهد موجود در حیوانات و برخی مطالعات انسانی بیانگر این موضوع هستند که انگور یک میوه بسیار کبد دوستانه است.
√ مورد ششم؛ میوه کاکتوس یا گلابی خاردار
گلابی خاردار یک نوع محبوب از کاکتوسهای خوراکی است و بیشتر میوه و آب آن مصرف میشود. از این میوه برای درمان زخم و بیماریهای کبدی استفاده میشود. مطالعات انجام شده نشانگر این هستند که این میوه اثرات مثبتی بر روی کبد دارد.
√ مورد هفتم؛ آب چغندر (لبو)
آب چغندر منبع نیترات و آنتی اکسیدانهایی به نام بتالین است که میتواند به سلامت قلب، کاهش آسیب استرس اکسیداتیو و التهاب کمک نماید. مطالعات متعدد حیوانی نشان دادهاند که آب چغندر موجب افزایش آنزیمهای سمزدایی طبیعی میشود. با اینکه درباره خواص آب چغندر بر روی کبد مطالعات حیوانی بسیاری انجام گرفته است اما مطالعات مشابه آن در انسان انجام نگرفته است، از این رو مطالعات بیشتری به منظور تایید خواص آن برای سلامت کبد مورد نیاز است.
√ مورد هشتم؛ روغن زیتون
روغن زیتون به دلیل بسیاری از مزایای سلامت، از جمله اثرات مثبت بر سلامت قلب و متابولیسم، یک چربی سالم محسوب شده و برای تقویت کبد بسیار مفید است. نتیجه تحقیقات انجام شده بر روی 11 نفر نشان میدهد که مصرف یک قاشق چای خوری روغن زیتون در روز باعث افزایش آنزیمهای کبدی و میزان چربی شده و همچنین سطح پروتئین مرتبط با اثرات متابولیکی مثبت را افزایش میدهد. انباشت چربی در کبد بخشی از مرحله اول بیماری کبد است، بنابراین اثر مثبت روغن زیتون بر چربی کبد و سایر جنبه های سلامتی، آن را به بخشی ارزشمند از رژیم غذایی سالم تبدیل میکند.
√ مورد نهم؛ سبزیجات کلمی (Cruciferous)
سبزیجات کلمی مانند کلم بروکلی، کلم بروکسل، کلم برگ و گل کلم دارای فیبر بالایی بوده و در ترکیبات گیاهی بسیار موثر عمل میکنند. شواهد نشان میدهند که سبزیجات کلمی سطح آنزیمهای سم زدایی را افزایش داده و از کبد محافظت مینمایند. این سبزیجات برای تقویت کبد بسیار مفید بوده و مسکن، ضد التهاب، سم زدا و حتی واکسن سرطان نیز نام گرفتهاند. سبزیجات کلمی حتی در صورت پخته شدن هم خواص خود را از دست نداده و افراد میتوانند به منظور طعم بخشیدن بهتر، آنها را با آب لیمو، سیر یا سرکه بجوشانند.
√ مورد دهم؛ آجیل
آجیلها حاوی چربی بالا، مواد مغذی از جمله آنتی اکسیدان ویتامین E و ترکیبات گیاهی مفید میباشند. این ترکیب برای سلامت کبد و قلب بسیار موثر است. مصرف آجیل موجب افزایش آنزیمهای کبدی شده و برای سلامت این عضو، بسیار مهم میباشد.
√ مورد یازدهم؛ ماهی چرب
ماهیهای چرب حاوی اسیدهای چرب امگا 3 بوده و خطر بیماریهای قلبی و التهاب را کاهش میدهند. چربیهای موجود در ماهیهای چرب برای کبد بسیار مفید بوده و سطح آنزیم را در حالت طبیعی نگه میدارند. مصرف ماهیهای چرب در تقویت کبد بسیار موثر عمل خواهد کرد.
نگرش کلی در رابطه با تقویت کبد
کبد یک عضو مهم از بدن هر فرد محسوب میشود، بنابراین طبیعی است که شما از آن محافظت کنید. مواد غذایی نامبرده شده در این مقاله اثرات مفیدی بر روی کبد داشته و موجب تقویت آن میگردند. مواد غذایی فوق موجب کاهش خطر ابتلا به بیماری کبد و سرطان، افزایش سطح آنتی اکسیدان و سم زدایی آنزیم و همچنین حفاظت از سموم مضر میگردند. ترکیب این مواد غذایی در رژیم غذایی شما یک راه طبیعی و سالم برای حفظ عملکرد و تقویت کبد میباشد.
منبع: https://mag.asanteb.com