بررسی علت ابتلای کودکان به آلرژی کازئین
کازئین یک نوع پروتئین در شیر و سایر محصولات لبنی است. آلرژی کازئین زمانی رخ میدهد که بدن فرد به اشتباه کازئین را به عنوان یک ماده ناشناخته و تهدیدی برای بدن شناسایی کرده و پس از آن واکنشی برای مبارزه با آن آغازکند. آلرژی کازئین کاملا با عدم تحمل لاکتوز (زمانی که بدن به اندازه کافی آنزیم لاکتاز تولید نمیکند) متفاوت است. عدم تحمل لاکتوز پس از مصرف لبنیات در افراد احساس ناخوشایندی را ایجاد میکند اما آلرژی کازئین سبب بروز علائمی نظیر کهیر، بثورات، خستگی، درد شدید، سوء جذب مواد غذایی، استفراغ و مشکلات تنفسی خواهد شد.
علت شکلگیری آلرژی کازئین در کودکان
این آلرژی در نوزادان و کودکان بسیار شایع بوده و همانطور که گفته شد زمانی ایجاد میشود که بدن آن را اشتباها به عنوان یک عامل خطرساز شناسایی نماید. به گزارش مجله پزشکی آسان طب نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میکنند، در معرض خطر ابتلا به آلرژی کازئین قرار دارند. کارشناسان هنوز درنیافتهاند که چرا برخی از نوزادان دچار آلرژی کازئین بوده و برخی از آنها به این پروتئین آلرژی ندارند، اما معتقدند که ژنتیک میتواند نقش مهمی را ایفا کند. آلرژی کازئین معمولا زمانی که کودک به سن 3 تا 5 سال میرسد، از بین خواهد رفت اما بعضی از کودکان هرگز این آلرژی را از دست نداده و آن را تا بزرگسالی به دوش میکشند.
پروتئین کازئین در چه چیزهایی وجود دارد؟
کازئین در شیر پستانهایی (شیر گاو) وجود دارد که مواد زیر را در خود بگنجانند:
- لاکتوز
- چربی
- بیشتر از 4 نوع پروتئین کازئین
- انواع دیگر پروتئینهای شیر
البته مقدار هر یک از مواد فوق در شیر به نوع حیوان، مکان شیردوشی و مدت شیردهی بستگی دارد. بسیاری از محصولات لبنی حاوی کازئین هستند اما همه آنها شامل این پروتئین نمیباشند، از این رو باید برچسب تمامی محصولات را با دقت مطالعه نمود. از آنجا که کازئین یک نوع پروتئین است بیشتر در محصولات لبنی که حاوی مقدار متوسط تا زیادی از پروتئین میباشند، وجود دارد. در اینجا به معرفی برخی از این محصولات خواهیم پرداخت:
- شیر کم چرب
- ماست
- کفیر
- پنیر
- بستنی
محصولات لبنی که حاوی پروتئین کمتر و چربی بیشتری میباشند مانند کره و انواع کرمها، حاوی کازئین بسیار کمی هستند. کره آب کرده حاوی هیچ کازئینی نمیباشد. کازئین میتواند در سایر مواد غذایی و محصولاتی که حاوی شیر یا پودر شیر میباشند نیز وجود داشته باشد، مانند کراکر و کوکیها، این بدان معناست که جلوگیری از این آلرژی بسیار دشوار میباشد، از این رو فرد باید به هنگام خرید محصولات غذایی و قبل از مصرف، حتما برچسب آنها را با دقت مطالعه نماید. فرد باید قبل از سفارش غذا در رستوران نیز حتما گارسونها را در جریان آلرژی خود قرار دهد.
عوامل خطرساز جهت ابتلا به این نوع از آلرژی
از هر 13 کودک زیر 18 سال، یک نفر مبتلا به آلرژی غذایی است. آلرژی کازئین در نوزادان بالای 3 ماه رخ داده و معمولا تا زمانی که کودک به سن 3 تا 5 ساله برسد، برطرف خواهد شد. دلیل این اتفاق دقیقا مشخص نیست اما محققان بر این عقیدهاند که برخی از کودکان مبتلا به آلرژی کازئین که در رژیمهای غذایی خود مقدار کمی کازئین مصرف میکنند، حساسیت بیشتری نسبت به کودکانی که کازئین مصرف نمیکنند، خواهند داشت. آکادمی اطفال آمریکا توصیه میکند که کودکان نباید قبل از 1 سالگی، شیر گاو مصرف نمایند زیرا بدن آنها نمیتواند سطح بالایی از پروتئین و سایر مواد مغذی موجود در شیر گاو را تحمل کند، پس بهتر است تا این سن، تنها از شیر مادر تغذیه شوند.
نحوه تشخیص آلرژی کازئین در کودکان
اگر فرزند شما دچار هر یک از علائم آلرژی کازئین شد، باید حتما به پزشک مراجعه کنید. پزشک در رابطه با سابقه آلرژی غذایی در خانواده شما، سوالاتی کرده و یک معاینه فیریکی انجام میدهد. آزمایش خاصی برای تشخیص آلرژی کازئین وجود ندارد اما پزشک چندین آزمایش جهت اطمینان از عدم وجود سایر مشکلات بهداشتی بر روی کودک انجام خواهد داد. این آزمایشات شامل موارد زیر میگردند:
- آزمایش مدفوع برای بررسی مشکلات گوارشی
- آزمایش خون برای بررسی مسائل مربوط به سلامت عمومی
- آزمایش حساسیت پوستی که در آن پوست کودک توسط یک سرنگ حاوی کازئین خیس شده تا مشخص شود که آیا واکنش خاصی رخ میدهد یا خیر
- خوراندن مقداری شیر به کودک و بررسی واکنشهای آلرژیک احتمالی
چگونگی اجتناب از مصرف کازئین
جایگزینهای زیادی در بازار برای محصولات حاوی کازئین وجود دارد که ما در این قسمت از مقاله به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد:
- سویا
- برنج
- شربت
- انواع کرمها
- بستنیهای کرمی حاوی سویا
- کره نارگیل
- انواع خاصی از سوپها
شما در دستورالعملهای غذایی خود میتوانید به جای یک لیوان شیر، از یک فنجان سویا، برنج، شیر نارگیل یا یک فنجان آب و یک زرده تخم مرغ استفاده کنید. به جای استفاده از ماستهای لبنی نیز میتوانید از موارد قید شده زیر مصرف نمایید:
- ماست سویا
- خامه ترش سویا
- میوه پوره شده
- سس سیب غیر شیرین
ارتباط میان آلرژی غذایی و کازئین
محققان دریافتند که کازئین میتواند موجب بروز التهاب در موشها شود، بر این اساس برخی از کارشناسان در مورد اینکه آیا رژیم غذایی بدون کازئین میتواند برای افرادی که به اختلالات شدیدتری مانند اوتیسم، فیبرومیالژیا و آرتریت مبتلا هستند، مفید واقع شود یا خیر، تحقیقاتی انجام دادهاند، اما در حال حاضر هیچ ارتباط قطعی بین رژیم غذایی بدون کازئین و کاهش علائم بیماری مشاهده نشده است. تحقیقات در این رابطه هنوز در حال انجام است و برخی افراد متوجه شدهاند که قطع مصرف کازئین میتواند علائم برخی از مشکلات سلامتی را بهبود بخشد. اگر میخواهید یک رژیم غذایی بدون کازئین داشته باشید، حتما در این رابطه ابتدا با پزشک خود مشورت نمایید. والدین باید به این نکته توجه داشته باشند که در صورت ظاهر شدن هر یک از علائم مندرج در این مقاله باید حتما به پزشک مراجعه نمایند. بهترین راه برای جلوگیری از آلرژی کازئین و در کل هر آلرژی غذایی، مصرف نکردن مواد غذایی حاوی مواد آلرژیزا میباشد، به عنوان مثال در آلرژی کازئین باید از مصرف هر نوع محصولی که حاوی این پروتئین میباشد، اجتناب کرد زیرا مصرف آن میتواند مشکلاتی نظیر بثورات، کهیر، استفراغ و مشکلات تنفسی را برای کودک شما به همراه داشته باشد.
منبع: https://mag.asanteb.com