فلوراید یا فلوئور چیست ؟
فلوراید یا فلوئور عنصریت گازی شکل که در طبیعت فقط به صورت فلوئورور یا فلوراید وجود دارد و مهمترین انها عبارتند از : فلوراید سدیم ، پتاسیم ، نقره ، آلومینیوم ، قلع و جیوه که همگی در آب محلولند . سردسته ی این مواد ، فلوراید کلسیم می باشد که به مقدار 3 درصد در ساختمان بلورهای استخوان و دندان (آپاتیت) بکار رفته است. فلوراید برای جلوگیری از پوسیدگی دندان مفید است. در این بخش درباره این ماده مفید اطلاعاتی را تقدیم می کنیم.
فلوراید چیست؟
به گزارش مجله پزشکی آسان طب فلوراید مانع پوسیدگی دندان می شود. عنصرفلوراید ماده ای است که از پوسیدگی و کرم خوردگی دندان پیشگیری می کند . بدین منظور بهترین و موثر ترین راه استفاده از عنصرفلوراید به طریق آب اشامیدنی است که در موقع آهکی شدن دندان مفید واقع می شود . بدین منظور در حدود 60 درصد از پوسیدگی های دندان کاهش می یابد . لذا موسسات بهداشتی هر کشور چنانچه کمبودی ملاحظه نمایند این مقدار فلورایدرا به آب اشامیدنی مردم اضافه می کنند . ولی بیش تر از مقدار عنصرفلوراید نه تنها مفید نیست بلکه باعث اختلال در رشد دندان می شود که در این صورت به نام بیماری فلوروز موسوم است .
راههای ورود فلوراید به بدن
عنصرفلوراید از سه راه به بدن می رسد : هوا ، غذا و آب .
هوا – در کنار تاسیسات و معادن کرئولیت و کارخانه ای که فلزات ضد زنگ (Stainles steel) می سازند در هوای مجاور آنها فلوراید موجود است .
غذا- غذاهایی که محتوی عنصر فلوراید یا فلوئور می باشند عبارتند از : ماهی ، جگر ، قلوه ، مغز ، زرده تخم مرغ ، گوشت ، شیر ، پنیر ، لوبیا سفید ، عدس ، قهوه ، برنج و مخصوصا چای مقدار قابل توجهی عنصرفلوراید دارد .
آب – آبهای اشامیدنی بر حسب جغرافیای مختلف و خاک مجاور ، مقدار فلورایدشان متفاوت است .
مقدار کل عنصرفلوراید در بدن انسان حدود 2 تا 6 گرم است که 95 درصد آن در استخوان ها و دندان هاست و بقیه در بافت ها و مایعات دیگر از جمله خون ، شیر و بزاق وجود دارد .
دفع فلوراید توسط ادرار ، عرق و مدفوع صورت می گیرد .
طرز عمل فلوراید
می دانیم که مواد آهکی در عاج و مینا به صورت بلورهای هیدروکسی آپاتیت به فرمول(( Ca10(PO4)6(OH) می باشند . فلوراید جای OH در هیدروکسی می نشیند و فلوئور آپاتیت ایجاد می شود که بصورت لایه محافظتی مقاومت مینا را در برابر اسیدها زیاد کرده مانع از پوسیدگی و کرم خوردگی دندان می گردد .همچنین بعضی از مولفین معتقدند که یون فلوراید احتمالا با غیر فعال کردن بعضی آنزیم ها مانع فعالیت باکتری های دهان شده و از ایجاد ترکیبات اسیدی حاصل از قندها که باعث پوسیدگی دندان می شوند پیشگیری می کنند .
طرز استعمال فلوراید
1-بهترین طریقه مصرف فلورایداضافه کردن به آب اشامیدنی است .
2- از راه مواد غذایی مخصوصا چای (هر استکان چای به اندازه ی یک لیتر آب فلوراید دارد .)
اضافه کردن به ترکیبات داروئی ویتامین ها .
4- استفاده ی موضعی از فلوئور به صورت خمیر دندان ، گرد ژله که توسط دندان پزشکان بکار می رود .
تذکر :
1-فلورایدچنانچه مقدارش در بدن زیاد باشد (200 میلی گرم به بالا) مسموم کننده است و دندان را اسیب میرساند .
2- فلوئور را نباید با فلورین اشتباه کرد ، زیرا فلورین مانند کلرین یک گاز تباه کننده و خطرناک میباشد .
امیدواریم از این بخش بهره کافی را برده باشید . لطفا به فکر دندان های خود باشید. خرابی دندان ها در عین از دست دادن زیبایی و پول موجب بد جویدن غذا و بیماری می شود.
شما باید مسواک زدن و نخ دندان کشیدن و همچنین کم خوردن شیرینی را هر گز فراموش نکنید.
منبع :
asanteb.com