شمعدانی | گل شمعدانی
جنس گل شمعدانی (Pelargonium) دارای حدود 250 گونه است و در خانواده شمعدانی قرار دارد. این گیاهان به اشکال و فرم های متنوع یافت می شوند. مناسب رشد در باغچه، گلخانه و برخی نمونه ها نیز مناسب آپارتمان می باشند. شمعدانی گیاه مورد علاقه ایرانیان است. آنها با گل های زیبای خود با کمترین توجه کاشت و نگهداری میشوند.
گل شمعدانی
به گزارش مجله پزشکی آسان طب برخی از آنها برگ ریز بوده و برخی از گونه هابه صورت گیاهان گوشتی رشد می نمایند. برخی از گونه های متداول P.peltatumوP.domesticum،P.graveolens و تعداد زیادی از واریته های مختلف باگل ها و رنگ گل های زیبا و متنوع می باشند. P.peltatum به شمعدانی برگ زیتونی معروف است. این گیاه بومی آفریقای جنوبی است باساقه هایی که به طور پخش و خوابیده رشد می نمایند. برگ های گوشتی و سبز کم رنگ آن شبیه برگ زیتون است. گل های زیبای آنها به رنگ نارنجی و به صورت چتری از اوایل بهار تا اوایل پاییز تولید می شوند. واریته های زیادی از آنها با رنگ های متنوعی ازگل ها ایجادشده است. P.graveolens نیز مانند گونه قبلی ساقه های پخش وخوابیده و رونده ای ایجاد می نماید.
این گیاه برگ هایی معطر با بریدگی پنجه ای ایجاد نموده که مضرس نیز می باشند. گونه P.domesticum به صورت بته ای راست رشد نموده برگ های آن پهن تخم مرغی گاه با بریدگی های پنجه ای و مضرس به رنگ سبزکم رنگ می باشند. گل ها به رنگ های متنوع ازنارنجی تا ارغوانی است. رگبرگ هابرجسته با نقاط تیره. واریته های متعددی با رنگ گل ها و رنگ های متنوع ایجادشده است.
انواع گل شمعدانی
در این بخش از مجله پزشکی آسان طب مهمترین انواع گل شمعدانی را به شما معرفی می کنیم.
گل شمعدانی رگال:
بوتههایی چندساله و همیشه سبز هستند و برگهایشان تقریبا دایرهای شکل است که گاهی به بخشهایی تقسیم شده اند و گاهی حاشیه برگها دندانهدار است و معمولا گلهایی با 5 عدد گلبرگ به رنگهای ارغوانی روشن، صورتی، بنفش و یا سفید تولید میکنند. این گیاهان را میتوان در فضای باز و یا گلدان کاشت. شمعدانی هایی که با نام شمعدانی اژدر شناخته می شوند معمولا در این گروه قرار میگیرند. شمعدانی اژدر را گاهی در محیط ما با نام شمعدانی آلمانی و یا شمعدانی گل درشت نیز معرفی می کنند.
گل شمعدانی آنجل:
شبیه گروه رگال هستند اما شاخساری متراکم تر دارند و اکثرا از گونه P.crispum مشتق شده اند و به دست آمده اند.
گل شمعدانی برگ عشقهای:
شمعدانیهای این گروه چندساله و همیشهسبز هستند و شاخسار خزنده و گلهایی ساده (5 عدد گلبرگ) و یا با تعداد گلبرگ بیشتر دارند که اکثرا در سبدهای آویخته و یا گلدان کشت میشوند.
گل شمعدانی زونال:
شاخسار علفی و آبدار این نوع از شمعدانیها که چندساله نیز هستند معمولا به شکل مستقیم رشد میکند و گلهایی ساده (5 عدد گلبرگ) و یا با تعداد گلبرگ بیشتر دارند. برگ برخی از شمعدانیهای این گروه جذاب و زیبا است. معمولا از شعمدانیهای این گروه در فضای باز استفاده میشود. شمعدانیهای این گروه اکثر از گونه های P.inquinans و P.zonale بدست آمده اند.
گل شمعدانی برگهای عطری:
بوتههایی همیشه سبز هستند که اکثرا به دلیل عطر خوش برگهایشان کاشته میشوند. از برگها و یا روغن استخراج شده از برگهای این گیاهان در صنایع غذایی یا عطر سازی استفاده می شود. به همین دلیل گاهی این گیاهان که برای معطر ساختن چای مورد استفاده قرار می گیرند با نام گیاه عطر چای نیز شناخته می شوند. گونه های مختلف شمعدانی می توانند عطرهای مختلفی داشته باشند مثلا P.quercifolium عطر بادام، P. odoralarioides عطر سیب ، P.grossalarioides عطر نارگیل، P.crispum عطر لیمو، P.graveolens و P.capitatum و P.radens عطر گل رز را دارند.
گل شمعدانی یونیک:
بوتههایی همیشه سبز هستند که خصوصیاتی منحصر به فرد دارند به نحوی که در گروههای بالا نمیتوان آنان را قرار داد.
تکثیر شمعدانی
گیاه را در خاک کمپوست معمولی بکارید در جایی که بیشترین نور به آن بتابد (معمولا پشت پنجره). در فصول بهار و تابستان منظم آبیاری نمایید. درگلخانه از نور مستقیم آفتاب در ماههای تابستان دور نگه دارید. در زمستان دمای بین 10-7C قرار دهید. در تابستان در معرض کولر یا کوران برای تبادل هوا قراردهید. در بهار و تابستان هر 10 روز یک بار با کود مایع گیاه را تغذیه نماید. ازدیاد گیاه از طریق ایجاد قلمه ازنوک رویشی امکان پذیر است. آنها را اواخر تابستان یا ابتدای پاییز تهیه نموده در مخلوطی از کمپوست و شن بکارید و روی آنها روزنامه یا کاغذ بگذارید و درجای مرطوب قرارد هید تا ریشه ایجاد نمایید. شمعدانی آفات زیادی دارد که بیشتر حشرات ریز می باشند و ممکن است به آنها آسیب برسانند. همچنین انگل های قارچی و باکتریایی مختلف ممکن است عوارض و علائم بیماری متعددی را در آنها ایجاد نمایند.