بررسی حصبه در طب سنتی و روش های درمان آن
یکی از بیماری هایی که در گذشته بسیار خطرناک محسوب می شده است ، حصبه بوده است . این بیماری به حدی خطرناک و کشنده بوده است که وقتی مردمان شهری بدان مبتلا می شدند ، آن شهر را به طور کلی قرنطینه می کردند . امروزه به راحتی می توان این بیماری را با استفاده از آنتی بیوتیک ها درمان کرد . در دیرباز نیز حکیمان و طبیبان برای درمان این بیماری نسخه های زیادی می نوشته اند و در راستای درمان آن تلاش می کرده اند . امروزه حصبه در طب سنتی ، مبحثی است که هنوزه در موارد کلان دنبال می شود و هنوز از نسخ قدیمی در درمان این بیماری استفاده می شود . در این مقاله از مجله پزشکی آسان طب به بررسی حصبه در طب سنتی می پردازیم .
حصبه در طب سنتی
حصبه
این بیماری که به نام های تب روده و تب تیفوئید نیز شناخته می شود ، در گذشته یکی از خطرناک ترین بیماری ها بوده است که سالیانه جان انسان های زیادی را می گرفته است . عامل اصلی این بیماری باکتری به اسم سالمونلا تیفی می باشد . امروزه با علم به اینکه عامل بیماری یک باکتری است ، به راحتی می توان با مصرف آنتی بیوتیک ها از شر این بیماری خلاص شد ولی در گذشته چنین چیزی هنوز کشف نشده بوده است . این باکتری بیشتر در آب های آلوده و مواد غذایی فاسد یافت می شود . متاسفانه این بیماری بسیار مسری بوده و به همین علت بوده است که حصبه در سرباز خانه ها و اجتماعات نزدیک شایع تر بوده است . همین عوامل باعث می شده است که این بیماری یکی از تهدیدات اجتماعات محسوب شود . حصبه در دوران جنگ بیشترین قربانی را می گرفته است چون که همه چیز در بدنرین شرایط قرار داشته است .
حصبه به چه چیز هایی مربوط است ؟
این بیماری به عوامل زیادی بستگی دارد . شدت این بیماری می تواند بسته به جنسیت ، سن ، حرفه و طبیعت خاص بیمار مختلف باشد . عاملی که از همه موارد یاد شده از اهمیت بیشتری برخوردار است ، این است که بیمار اهل کدام منطقه و شهر است . آیا زادگاهش در مناطق گرم و خشک مانند کرمان و یزد است یا در مناطق مرطوب و معتدیل مانند گیلان و مازندران در شمال کشور قرار دارد . باید دقت کرد که این بیمار بومی آن منطقه است یه اینکه به آن منطقه مهاجرت کرده است . سبک زندگی او چگونه است ؟ شهری است یا روستایی یا ایلاتی ؟ صحراگرد است یا کوه نشین ؟ باید از خوراک و تمام عادت های زندگی او اطلاع یافت و بعد نسبت به انها برای وی دارویی تجویز کرد . یکی از نکاتی که باید پزشکان رعایت کنند ، توجه به وضعیت مالی بیمار نیز است که آیا می تواند از پس هزینه نسخه او بر بی آید یا نه . به دلیل اینکه می توان از نسخ گوناگون استفاده کرد ، بهتر است پزشکان به شرابط مالی بیمار نیز فکر کنند . در این قسمت نسخه ای برای یک فرد شهری که در شرایط نرمال زندگی می کند برای شما می آوریم :
نسخه روز اول
جوشانده منضج طبیعی مرکب شده از مواد : بنفشه ، زوفا , پرسیاوشان ، اصل السوس ، عناب سپستان ، دانه و ترنجبین . برای این کار باید این مواد را با هم مخلوط کنید و سپس بجوشانید . در صورت لزوم نیز از تنقیه از شکر سرخ ، تاجریزی ، گز علفی ، گل پنیرک ، گل خطمی ، نمک طعام ،روغن بادام شیرین یا روغن خوراکی نیز می توان استفاده کرد .
نسخه روز دوم
مسهل مرکب از مغز فلوس ، ترنجبین ، گل سرخ ، بنفشه ، نیلوفر ، روغن بادام شیرین ، عناب سپستان و دانه باید به بیماری خورانده شود .
نسخه روز سوم
باید به بیمار یک جوشانده گیاهی منضج مرکب از : زوفا ، نیلوفر ، اصل السوس ، عناب سپستان ، دانه و ترنجبین خورانده شود . در صورت لزوم نیز می توانید از تنقیه ای که در نسخه روز اول گفته شده است استفاده کنید . در ضمن اگر بیمار دارای طبیعتی گرم می باشد ، بهتر است از شیرخشت یا بیدخشت بجای ترنجبین استفاده شود .
نسخه روز چهارم
تکرار مسهل فلوس
بدیهی است که پزشک می تواند به میل خود با به درخواست بیمار در این نسخه تغییراتی به عمل آورد / هر وقت که بار زبان زیاد و حالت خفگی بوجود بیاید ، می توانید از مسهل استفاده کنید . در غیر این صورت بهتر است مسهل را به روز پنجم موکول کرد و به همین روش تا روز هشتم پیش بروید . از روز هشتم به بعد دیگر نباید از این مسهل استفاده کنید .
کلام آخر
باید توجه داشت که حصبه در طب سنتی ، بیماری لا علاجی نیست و به راحتی می توان آن را با نسخه های گیاهی درمان کرد . چنانچه بیمار در حین مصرف این نسخه دچار بی خوابی شد ، می تواند شب ها از عصاره تخم گشنیز ، تخم کاهو و تخم خشخاش استفاده کند تا بر این بی خوابی غلبه کند .
منبع : asanteb.com