آشنایی با گیاهان دارویی استان هرمزگان در طب سنتی
هرمزگان یکی از استان های جنوبی کشور می باشد که همیشه بخاطر داشتن ساحل با دو دریای خلیج فارس و دریای عمان معروف بوده است . این استان از نظر مساحت هشتمین استان کشور محسوب می شود و تقریبا مساحتی اندازه کشور گرجستان دارد . این استان دارای آب و هوای گرم و معتدل می باشد و به همین دلیل است از تنوع گونه های گیاهی و جانوری زیادی برخوردار می باشد . گیاهان دارویی استان هرمزگان از مهم ترین انواع می باشند که تنها در این استان یافت می شوند . ما در این مقاله از مجله پزشکی آسان طب قصد داریم تا شما را با گیاهان دارویی استان هرمزگان در طب سنتی آشنا کنیم .
گیاهان دارویی استان هرمزگان
شال پستانه
شال پستانه که به اسم های شیطون زیتون و شال سنجد نیز معروف می باشد ، یک درخت به طول 10 تا 15 متر می باشد که خواستگاه اصلی آن در نواحی شرقی هندوستان می باشد . میوه این درخت سفت ، بیضوی ، آبدار ،به بزرگی یک نخود و محتوی هسته سختی می باشد . از جمله خواص این درخت می توان به : قابض بودن ، تقویت کنندگی ، تب بری ، ضد اسکوربوت و ضد کرم اشاره کرد . همچنین در استعمال خارجی از برگ های آن می توان برای درمان زخم ها ، اولسر ها و آکنه استفاده کرد . از ضماد این درخت برای درمان رماتیسم نیز می توان استفاده کرد .
کتان
کتان یک گیاهی علفی یک ساله می باشد که به ارتفاع 70 تا 30 سانتی متر می باشد که بیشتر از آن در مصارف صنعتی استفاده می شود . میوه کتان پوشینه ، مدور و محتوی یک دانه قهوه ای می باشد . این گیاه دارای مقادیر زیادی موسیلاژ می باشد و به همین دلیل است که از آن می توان برای نرم کنندگی مو ها و پوست استفاده کرد . همچنین دم کرده کتان برای رفع عفونت های داخلی مانند عفونت مجاری ادراری بسیار مفید می باشد . به کار بردن جوشانده کتان به صورت حمام جهت رفع تحریکات موضعی به ویژه در بیماری های پوستی بسیار توصیه شده می باشد .
تیمر
تیمر یا حرا درختچه های کوچکی هستند که بیشتر در مرداب های قسمت های گرم خیز مثل خلیج های مصر و عربستان همچنین همرزگان رشد می کنند . برگهای این درختچه های سفت هستند و ظاهری بیضوی و باریک دارند . با مصرف مقدار کم برگ های درخت مقدار ادرار افزایش پیدا می کند . همچنین تحقیقات اخیر ثابت کرده اند که حرا بر روی باسیل تاثیر دارند و در درمان بیماری جذام نیز موثر می باشد . استفاده بیش از اندازه از این برگ ها باعث بوجود امدن مشکات قلبی در بدن می شوند .
فلوس
فلوس یک درخت خودرو به بلندی 10 تا 15 متر می باشد که دارای گل های بلند و باریکی می باشد که به رنگ های ارغوانی و زرد می باشند . این گل ها به صورت خوشه های آویخته خود را نمایان می کنند . مواد موثر فلوس از دسته آنتراسن گلیکوزید ها می باشد و شامل امودین ، ریین و آلوامودین می باشد . مهم ترین مصرف دارویی این گیاه به عنوان ملین و مسهل می باشد و چون مصارف آن ایجاد نارحتی نمی کند از این رو بیشتر برای کودکان و سالمندان تجویز می شود .
درخت انبه
انبه درخیت زیبا و بزرگ می باشد که منشا اصلی آن در هند و مالزی بوده است ولی امروزه می توانید این گیاه را در بیشتر نقاط معتدل و گرم و خشک پیدا کنید . از این رو است که این درخت در هرمزگان پرورش داده می شود . برگ انبه اثر اشتها آور دارد و قابض می باشد . از میوه آن برای رفع ترشحات زنانگی استفاده می شود . همچنین موه نارس انبه برای تصفیه خون و رفه سنگ کلیه نیز بسیار موثر می باشد . از انجا که در انبه فیبر وجود دارد از این میوه می توان برای درمان یبوست و بهبود دستگاه گوارشی استفاده کرد .
درخت مسواک
از جمله مهم ترین گیاهان دارویی استان هرمزگان می توان به درخت مسواک اشاره کرد . این درخت که به نام چوج نیز شناخته می شود ، درختی پر شاخ و برگ و به رنگ سفید می باشد که در اکثر نقاط استان هرمزگان یافت می شود . میوه این درخت گوشتدار ، به صورت شفت ، کوچک و به قطر 5 سانتی متر می باشد . از آنجا که مسواک ساخته شده از این درخت لثه ها را تقویت می کند ، به درخت مسواک معروف است . مصرف میوه این گیاه برای درمان بیماری های گوارشی ، یبوست ، بواسیر ، تاول و بیماری های جلدی مفید می باشد .
دیگر گیاهان دارویی استان هرمزگان
+ توج
+ آناگالیس
+ گیاه آسیاتیکا
+ گیاه براچکاپرا
+ مریمیه
+ گیاه اشتیوان
منبع : https://mag.asanteb.com