مراحل تولید مثل فنچ ها و تخم گذاری آنها
بسیاری از افراد به نگهداری از حیوانات خانگی بخصوص پرنده های زینتی در منزل علاقه مند می باشند. فنچ یکی از این پرندگان زیبایی می باشد که افراد مختلف باید برای نگهداری صحیح از آن با نحوه نگهداری از فنچ و همین طور تولید مثل و تخم گذاری فنچ ها آشنا باشند. در ادامه این مقاله به چگونگی تخم گذاری فنچ ، تولید مثل فنچ ها و نکاتی که باید در مورد این مسئله بدانید صحبت می کنیم.
تولید مثل فنچ ها
یک جفت فنچ زمانی که میخواهند لانهسازی کنند رفتاری را از خود نشان می دهند، به این صورت که به شدت شروع به جمع آوری چیز هایی جهت لانه سازی خواهند کرد. بهتر است در این دوران کاغذ هایی تکه تکه شده و شاخه های کوچک مانند چوب جارو یا حتی برگ در اختیار آن ها قرار دهید. هنگامی این رفتار از یک جفت فنچ ملاحظه می شود که آن ها باید یک لانه به بزرگی یک سیب یا پرتقال بزرگ فراهم نمایند. این لانه همیشه باید در بالاترین قسمت گوشه قفس قرار گرفته باشد و باید مقابل ظرف غذا و در فاصله نزدیک و معمولی از چوبی که برای نشستن فنچ ها در نظر گرفته اید باشد. اگر این میله دور از لانه باشد فنچ نر روی آن نمی نشیند و در طول دوران تخم گذاری فنچ ماده تمایل دارد در بالای لانه بنشیند.
زمان تخم گذاری و تولید مثل فنچ ها
بعد از لانه سازی فنچ ها نوبت دوره تخم گذاری می باشد که امکان دارد بین 7 الی 40 روز بعد از لانه سازی انجام گردد. در این مرحله حساس نیز کمک شما به فنچ ها بسیار حیاتی می باشد. در صورتی که فنچ شما به هر دلیلی تخم نگذاشت شما باید به فنچ های خود غذای تخم مرغی (یعنی تخم مرغ آبپز) دهید. فنچ های شما عاشق این نوع غذا می باشند. 3 بار در هر هفته و به مقدار مناسب (به اندازهای که فنچ شما در طول 10 الی 12 دقیقه همه ی آن را بخورد) در اختیار فنچ خود بگذارید. پس از تخم گذاری غذای تخم مرغی را قطع کرده و غذای همیشگی فنچ ( یعنی همان ارزن و آب ) را در اختیار آن ها قرار بدهید.
معمولا فنچ ماده در هر دوره بین یک الی 10 تخم می گذارد که تعداد تخم ها با تغذیه رابطه ای مستقیم خواهند داشت ، اما اغلب اوقات همه تخم ها تبدبل به جوجه نمی گردند. به طور کلی هر چقدر به پرندههای خود بیشتر رسیدگی کنید تعداد بیشتری از تخم ها تبدیل به جوجه می گردند. پس از تخم گذاری ، فنچ های نر و ماده به نوبت روی تخم ها می خوابند. همراهان مجله ی پزشکی آسان طب به هیچ عنوان در این مدت از تغذیه فنچ غافل نگردید. همان ارزن به همراه آب کافی می باشد ، اما هرگز کاسه آب در طول دوره تخم گذاری فنچ ها برای شنای آن ها نگذارید . به این علت که پرنده پس از شنا از تخم ها غافل می شود و یا با خوابیدن با پر های خیس تخم ها را خراب خواهد کرد. در طول مدت تخم گذاری فنچ ها حتما موارد زیر را رعایت کنید:
- غذای تازه در اختیار فنچ های خود قرار بدهید (ارزن تازه بهترین گزینه می باشد).
- به هیچ عنوان در طول شب لامپ اتاق را روشن نکنید.
- از تکان دادن لانه یا قفس پرنده جدا خودداری نمایید.
- حواستان به ظرف آب باشد که خالی نگردد.
- به هیچ عنوان به کودکان اجازه بازی با قفس پرنده را ندهید.
در صورتی که تخمی را در کف قفس مشاهده نمودید ، هرگز به آن دست نزده و به هبچ عنوان آن را مجددا سر جایش نگذارید . به این علت که حتما تخم خراب می باشد که فنچ خودش آن را بیرون انداخته است. به غیر از قرار دادن آب و غذا که باید با احتیاط انجام گیرد ، به هیچ عنوان دست در قفس نکنید.
نگهداری از جوجه فنج ها
پس از 12 الی 21 روز جوجه فنج ها از تخم خارج می گردند و شما وارد مرحله نگهداری از جوجه ها خواهید شد. بچه فنچها برخلاف والدین تقریبا بدون رنگ می باشند. اکنون که فنچ های شما از لانه خارج گشته اند ، آرام آرام خودشان شروع به غذا خوردن خواهند کرد که اوایل برایشان سخت می باشد. اما آرام آرام آن را یاد می گیرند. در طول این مدت شما باید به تغذیه مناسب فنچ ها (فنچ والد) رسیدگی کنید تا به طور صحیح بتوانند جوجه های خود را پرورش دهند. دقت داشته باشید که خودتان به هیچ عنوان نباید اقدام به غذا دادن به جوجهها نمایید ، زیرا فایده ای ندارد.
غذایی که به فنچ ها می دهید باید به همان شکل قبلی یعنی ارزن ، آب و غذای تخم مرغی باشد. غذای تخم مرغی را هر 2 روز یکبار به فنچها دهید تا بچه ها نیز از طریق والدین خود از آن استفاده نمایند. دقت کنید که تا هنگامی که تمام جوجه ها از لانه بیرون نیامده اند و بدون وابستگی به والدین خود بر روی میله ننشسته اند، لانه نباید از قفس خارج گردد.

دوره بعدی تخم گذاری و تولید مثل فنچ ها
پس از بیرون آمدن همه جوجه ها، فنچ مادر فورا برای دوره بعدی تخم گذاری به لانه باز می گردد. هنگامی که ماده شروع به تخم گذاری کند، تنها جفت او اجازه دارد که در لانه حضور داشته باشد. شروع دوره ی بعدی تخم گذاری زمانی که هنوز جوجه های قبلی در لانه هستند باعث می گردد که استرس و فشار زیادی به پرنده ها وارد گردد. پرنده نر اجازه نمی دهد که هیچ پرنده ای در نزدیکی لانه در هنگام تخم گذاری حضور داشته باشد. پرنده نر در این زمان شروع به نزاع با سایر پرندگان می کند و همچنین ایجاد سر و صدا کرده و شروع به حمله کردن به آن ها خواهد کرد.
من چند سال پیش یک جفت فنچ داشتم یکیش پف کرد مرد اون یکی هم فرار کرد ولی قراره دوباره بخرم
سلام من یک جفت فنچ دارم کع ۶تا تخم کردن ۵تاشو باز کردن الانم فنچ ماده در طول روز اصلا توی لونه نمیره فقط نره تو روز میره توی لونه و ۳تا از جوجه ها از گرسنگی مردن فنچ ماده شب تا صبح تو لونه میخوابه وقتی فنچ نر میره توی لونه بعضی وقتا ماده خیلی سرو صدا میکنه حدس میزنم چون دفعه ی اولشونه اینجوری شده یعنی از دفه ی بعد درست میشه؟