بیماری های دهان و دندان در سگ ،3 مورد از آنها ومعاینات لازم

امروزه با پیشرفت علم ، انسان ها توجه بیشتری به مسئله ی پیشگیری نسبت به درمان دارند. دهان و دندان سگ نیز از این امر مستثنی نمی باشد و به منظور پیشگیری از بیماری های آن ها، مراقبت روزانه توسط صاحب حیوان و معاینات دوره ای و منظم توسط دامپزشک الزامی است و عدم توجه به آن بسیار خطرناک و گاهی اوقات غیر قابل جبران خواهد بود. در ادامه به معرفی سه مورد از بیماری های دهان و دندان در سگ ها می پردازیم.

بیماری های دهان و دندان در سگ

مراقبت از دهان و دندان سگ 

امروزه با پیشرفت علم دامپزشکی و کشف دلایل بسیاری از بیماری ها، عمر مفید سگ ها افزایش یافته و دامپزشکان توجه بیشتری به مسئله ی پیشگیری نسبت به درمان دارند. نمونه ی بارز آن انجام دقیق و به موقع معاینات دوره ای، واکسیناسیون و درمان های ضدانگل می باشد. دهان و دندان سگ نیز از این امر مستثنی نمی باشد و به منظور پیشگیری از بیماری های آن ها، مراقبت روزانه توسط صاحب حیوان و معاینات دوره ای و منظم توسط دامپزشک الزامی است و عدم توجه به آن بسیار خطرناک و گاهی اوقات غیر قابل جبران خواهد بود.
جهت جلوگیری از ابتلای سگ به بیماری های دهان و دندان باید برنامه ای منظم جهت مراقبت از آن در نظر گرفت و در مواقعی هم با دامپزشک مشورت نمود.

بیماری های دهان و دندان در سگ بیماری های دهان و دندان در سگ

پلاک های دندانی : دندان های سگ های خانگی کمتر دچار حفره های دندانی می گردند، اما به علت عدم نگهداری صحیح به سرعت به مشکلات لثه و دندان مبتلا می گردند. پلاک های دندانی ( Dental Plaques ) در اثر باقی ماندن غذا و باکتری ها برروی دندان ها و لثه ها تشکیل می شوند و پس از سه الی پنج روز از زمان تشکیل با مواد معدنی موجود در بزاق ترکیب گشته و محکم می گردند.

جرم های دندانی : در صورتیکه پلاک های دندانی با مسواک زدن منظم روزانه برداشته نشوند، با مواد معدنی موجود در بزاق دهان سگ ترکیب شده و به جرم دندانی تبدیل می گردند و به سطح دندان می چسبند.
جرم های دندانی ( Dental Tartars ) پس از گذشت زمان اندکی موجب حساس شدن و التهاب لثه ها شده و در نهایت بروز بیماری های لثه که در برخی از موارد غیر قابل برگشت می باشد، می شوند.

بیماری های دهان و دندان در سگ

بیماری های لثه (Periodontal Diseases ) : اگر جرم های دندانی توسط دامپزشک برداشته نشوند این عارضه پیشرفت بیشتری می کند و به زیر لثه ها نفوذ خواهد کرد و در مرحله ابتدایی موجب بیماری ژنژویت ( Gingivitis ) می گردد که در این بیماری هنوز آسیبی به ساختارهای محافظ دندان مثل لیگامنت دندانی و استخوان فک وارد نشده است و قابل درمان خواهد بود.
اگر در این مرحله جلوی پیشرفت بیماری گرفته نشود سگ به پریودنتیت ( Periodontitis ) مبتلا می شود که در این زمان به تدریج لثه ها از دندان ها جدا می شوند و بسیار دردناک می گردند و حیوان دچار آبسه های دندانی می گردد.
در مراحل پیشرفته تر عفونت به استخوان می رسد و حتی ممکن است باکتری ها وارد خون گردد و منجر به التهاب دریچه های قلب ( اندوکاردیت )، عفونت کبد و کلیه ها شود که در این مرحله بیماری برگشت ناپذیر می باشد و لیگامنت دندانی که ریشه ی دندان را به استخوان فک متصل می کند نیز امکان دارد از بین برود و دندان ها لق شوند و بیافتند.

بهترین برنامه جهت مراقبت و نگهداری از دهان و دندان های سگ به شرح زیر می باشد:

  • مسواک زدن و نگهداری روزانه ی دندان ها توسط صاحبان آن ها.
  • معاینه دقیق و منظم دهان و دندان های سگ توسط دامپزشک هر 6 ماه یک بار ضروری می باشد.
  • استفاده ی روزانه سگ از جویدنی های خوراکی و اسباب بازی های مخصوص سگ ها.
  • جرم گیری و تمیز کردن دندان های سگ توسط دامپزشک متخصص (در صورت لزوم).

بیماری های دهان و دندان در سگ

بیشتر بدانید : دندان سگ ها ، روش مسواک زدن و ساخت خمیر دندان مخصوص

معاینه دهان توسط دامپزشک بیماری های دهان و دندان در سگ

همراهان مجله ی پزشکی آسان طب ؛ دامپزشک می تواند با معاینه منظم و دقیق، صاحب سگ را از مشکلات و بیماری های دهان و دندان در سگ ها مانند پلاک ها و جرم های دندانی تشکیل می گردد و یا در حال تشکیل، بیماری لثه، دندان های شکسته و یا آبسه کرده مطلع کرده و جهت درمان اقدامات لازم را به عمل خواهد آورد.بیماری های دهان و دندان در سگدامپزشک هنگام معاینه دهان سگ ، سر و صورت را جهت برسی عدم تقارن ها، التهاب ها و یا ترشحات غیرطبیعی معاینه و بررسی خواهد کرد. حفره ی دهان، تمام سطوح دندان ها، زبان، لثه ها، محل اتصال لثه به دندان ها، کف و سقف دهان و همچنین لوزه ها را معاینه خواهد نمود.

بیماری های دهان و دندان در سگ تمیز کردن دندان ها توسط دامپزشک برای پیشگیری : جهت پیشگیری از بیماری های دهان و دندان، سگ به مراقبت روزانه نیازمند می باشد و برای انجام این کار شما باید روزانه حداقل دو بار دندان های حیوان را مسواک بزنید. مسواک زدن موجب از بین رفتن پلاک های دندانی می گردد، اما جرم های دندانی با مسواک زدن از بین نمی روند و در صورت وجود جرم های دندانی دامپزشک باید اقدام نموده و به وسیله ی دستگاه اولتراسونیک اسکیلر (Ultrasonic Scaler ) آن ها را بر دارد.

 

 

منبع : https://mag.asanteb.com

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا