بیماری ویروسی ابولا و معرفی روشهای درمان آن
بیماری ویروسی ابولا یک بیماری جدی و اغلب مرگبار در انسانها و حیوانات بوده که توسط تماس مستقیم با خون یا مایعات بدن فرد مبتلا به ویروس ابولا گسترش مییابد. این ویروس بیش از 35 سال است که کشف شده اما بزرگترین شیوع آن در ماه مارس سال 2014 در غرب آفریقا آغاز شده است. بیماری ویروسی ابولا اغلب با شروع ناگهانی تب، ضعف شدید، درد عضلانی، سردرد و گلو درد ظاهر میشود و بیماران با بروز این علائم باید سریعا تحت مراقبتهای فوری پزشکی قرار بگیرند. ویروس ابولا به سرعت بین افراد گسترش پیدا میکند زیرا در هنگام مراقبت از یک فرد بیمار، ابتلا به ترشحات عفونی به سادگی امکان پذیر خواهد بود. ما در این مقاله قصد داریم به معرفی بیماری ویروسی ابولا، علائم، تشخیص، راههای درمان و همچنین جلوگیری از آن بپردازیم.
اطلاعاتی در رابطه با بیماری ویروسی ابولا
به گزارش مجله پزشکی آسان طب ابولا یک ویروس زونوتیک محسوب میشود به این معنا که از حیوانات منشا گرفته و سپس به انسانها گسترش مییابد، البته این ویروس میان انسانها نیز به راحتی منتقل خواهد شد. این ویروس از راه ترشحات و مایعات فرد مبتلا قابل انتقال بوده، بنابراین افراد باید برای جلوگیری از ابتلا نکات لازم را رعایت نمایند. در حال حاضر هیچ واکسن مشخصی برای درمان این بیماری وجود ندارد و فاصله زمانی مربوطه از ابتلا به عفونت تا شروع علائم بین بازه 2 تا 21 روز میباشد.
معرفی علائم مربوط به این بیماری
نشانهها و علائم مرتبط با بیماری ویروسی ابولا در این قسمت آورده شده است که به آنها اشاره خواهیم کرد:
- تب
- سر درد
- درد مفصلی و عضلانی
- ضعف
- اسهال
- استفراغ
- دل درد
- بیاشتهایی
برخی از بیماران نیز ممکن است علائم نامبرده شده زیر را تجربه نمایند:
- راش (ضایعه پوستی)
- قرمزی چشم
- سکسکه
- سرفه کردن
- گلو درد
- احساس درد در ناحیه قفسه سینه
- دشواری به هنگام نفس کشیدن
- مشکل بلعیدن
- خونریزی داخلی یا بیرونی بدن
در طول بیماری آزمایشات ممکن است بیانگر تعداد پایین گلبولهای سفید خون و پلاکتها و همچنین افزایش آنزیمهای کبدی باشند و تا زمانی که خون و ترشحات بیمار حاوی ویروس باشند، آنها عفونی خواهند بود. در صورت توسعه علائم نامبرده شده، افراد حتما باید به پزشک مراجعه کرده و با وی در این باره صحبت نمایند، تا نکات لازم جهت پیشگیری از مشکلات آتی انجام گیرد.
درمان بیماری ویروسی ابولا به چه صورت انجام میگیرد؟
همانطور که گفته شد در حال حاضر هیچ واکسن مجازی برای این ویروس وجود ندارد، البته واکسنهای متعددی مورد آزمایش قرار میگیرند، اما تاکنون هیچکدام برای استفاده بالینی در دسترس قرار نگرفتهاند، از همین رو درمان این بیماری فعلا به مراقبتهای شدید حمایتی محدود شده و شامل موارد زیر میگردد:
- استفاده از دارو برای حفظ فشار خون
- مدیریت توازن الکترولیت
- فراهم کردن اکسیژن اضافی در صورت نیاز
- فراهم کردن مایعات داخل وریدی یا خوراکی برای جلوگیری از کم آبی بدن
- درمان عفونت
- پیشگیری از ایجاد عفونت
راههای تشخیص بیماری ابولا
علائم اولیه این بیماری بسیار شبیه به آنفولانزا، مالاریا و تب خونی میباشد، از این رو آزمایش خون میتواند آنتیبادیهای ویروس ابولا را شناسایی و موارد زیر را نشان دهد:
- کم یا زیاد بودن تعداد گلبولهای سفید
- کم بودن تعداد پلاکت
- افزایش آنزیمهای کبدی
- میزان غیرطبیعی فاکتور انعقادی
روشهای جلوگیری از ابتلا به ویروس ابولا
تشخیص چگونگی ابتلا به این ویروس آلوده هنوز مشکل است اما جلوگیری از انتقال این ویروس توسط مراحل زیر امکان پذیر خواهد بود:
- استفاده از لباس مخصوص توسط تمام کارکنان مراقبتهای بهداشتی
- اجرای اقدامات کنترل عفونت، مانند پاکسازی کامل تجهیزات و استفاده روزمره از ضدعفونی کننده
- شستشوی دست با صابون و آب
- لمس نکردن چشمها، بینی یا دهان با دستان آلوده
- پوشیدن لباس مخصوص در اطراف حیات وحش
- اجتناب از تماس با حیواناتی مانند میمون، شامپانزه، گوریل و خفاش
- رعایت فاصله لازم میان بیماران مبتلا به ابولا و سایر افراد محافظت نشده
- پاکسازی کامل و دفع مناسب سوزن در بیمارستانها برای جلوگیری از عفونت بیشتر و گسترش بیماری
- استفاده از تجهیزات حفاظتی مناسب مانند ماسکها، لباسها، دستکشها و عینک
رعایت نکات فوق میتوانند تا حد زیادی به جلوگیری از ابتلا به این ویروس کمک کنند، بنابراین آنها را جدی بگیرید.
عوامل خطرساز این بیماری در افراد
برخلاف سایر انواع ویروسها، ابولا نمیتواند از طریق هوا و یا تنها با لمس انتقال یابد. این ویروس ممکن است از طریق موارد قید شده زیر انتقال یابد:
- خون
- اسهال
- شیر مادر
- مدفوع
- بزاق
- اسپرم
- عرق کردن
- ادرار
- استفراغ
موارد نامبرده شده فوق میتوانند ویروس ابولا را با خود حمل نمایند و انتقال از طریق چشم، بینی، دهان، پارگی پوست یا تماس جنسی رخ میدهد. در نظر داشته باشید که کارکنان بهداشتی بیشتر در معرض خطر قرار دارند زیرا آنها اغلب با خون و مایعات بدن سر و کار خواهند داشت. سایر عوامل خطرساز در این قسمت آورده شده است که به آنها اشاره خواهیم کرد:
- قرار گرفتن در معرض اشیاء آلوده مانند سوزن
- تعامل با حیوانات آلوده
- سفر به مناطقی که در معرض شیوع این ویروس قرار دارند
معرفی عوارض جانبی این بیماری
سیستمهای ایمنی بدن افراد مبتلا به ویروس ابولا، واکنشهای متفاوتی از خود نشان میدهند. برخی از آنها بدون عارضه خاصی بهبود یافته و برخی دیگر میتوانند از خود اثراتی را به جا بگذارند. این تاثیرات ممکن است شامل موارد قید شده زیر باشند و تا چند هفته یا چند ماه ادامه یابند:
- ریزش مو
- ضعف شدید و خستگی
- التهاب کبد و چشم
- تغییرات حسی
- زردی
- خونریزی شدید در بدن
میانگین مرگ و میر در افراد مبتلا به بیماری ویروسی ابولا حدود 50 درصد بوده و برخی از انواع این ویروس، افراد را دچار مرگ و میر مینمایند، از این رو عفونت هر چه سریعتر تشخیص داده شود، بهتر خواهد بود. همانطور که قبلا هم به آن اشاره کردیم، واکسن این بیماری هنوز در دسترس نیست، از این رو باید جهت جلوگیری از ابتلا، موارد نامبرده شده در مقاله فوق را جدی گرفته و نسبت به رعایت آنها اقدام نمایید. در نظر داشته باشید که افراد باید به محض بروز علائم و در صورت گسترش آنها به پزشک مراجعه نمایند تا بیماری هر چه سریعتر تشخیص داده شده و تا حد زیادی از بروز مشکلات آتی جلوگیری به عمل آید.
منبع: https://mag.asanteb.com