راه های جلوگیری از ضعیف شدن حافظه و مغز
جلوگیری از ضعیف شدن حافظه راهکارهای مختلفی دارد. اولا شما باید تغذیه مناسبی باشید و از خوراکیهایی که به تقویت حافظه کمک می کند استفاده کنید. همچنین میتوانید از ترفندهای مثل کتاب خواندن، بازی ها و تست های هوش، حل جدول و … برای کار کشیدن از مغز استفاده کنید. در این بخش از مجله پزشکی آسان طب روشهایی را برای راه های جلوگیری از ضعیف شدن حافظه و مغز به شما معرفی می کنیم.
جلوگیری از ضعیف شدن حافظه
معمولاً وقتی پا به سن می گذاریم بیشتر احساس می کنیم که حافظه ی ما ضعیف شده است. اما این موضوع مختص سالمندان نیست و جوان ها هم دچار این مطلب هستند . حافظه را فعال نگاه داشتن مستلزم تمرین های تقویت حافظه است. بطور اجمال به بعضی از روش های مفید برای تقویت حافظه اشاره مینماییم.
روش های جلوگیری از ضعیف شدن حافظه
1- از مغز خود استفاده کنید
اگر از مغز خود استفاده نکنید، غیر فعال میشود. فعال نگه داشتن مغز ذهن شما را هوشیار نگه میدارد. افرادی که از نظر ذهنی فعالیتهای چالش برانگیزی انجام میدهند کمتر در خطر بیماری آلزایمر قرار دارند.
• کتاب بخوانید
• مکالمههای طولانی داشته باشید (مثل ارائه و تدریس)
• به رادیو گوش دهید
2- نظم و ترتیب موجود را به هم بریزید
خاطرتان هست در کودکی بازی داشتیم که کلمات را از انتها به ابتدا ادا میکردیم؟ محققین در دانشگاه دوک تمرینهایی را ایجاد کردهاند با نام نوروبیک که مغز را وادار به تفکر به طرق جدید می کند. از آنجایی که که حواس پنجگانه در یادگیری نقش کلیدی ایفا میکنند بنابراین با استفاده از آنها میتوان ذهن را تمرین داد. اگر راست دست هستید سعی کنید از دست چپتان استفاده کنید. مسیر خانه تا محل کارتان را تغییر بدهید و مسیرهای جدیدی را امتحان کنید. چشمهایتان را ببندید و سعی کنید غذاها را از روی طعمشان شناسایی کنید.
3- عقل سالم در بدن سالم
تمرین بدنی مخصوصا تمرینهایی که باعث افزایش تعداد ضربان قلب می شوند مانند پیاده روی و شنا، باعث افزایش جریان خون به مغز نیز می شوند. اگرچه هنوز دانشمندان دلیل آن را نمی دانند اما اینگونه فعالیتها باعث افزایش خون موجود در مغز و نیز بهبود پیوندهای بین سلولهای مغزی می شود. با ادامه انجام فعالیتهای بدنی، می توانید به حافظه، تخیل و حتی توانایی برنامه ریزی امورتان کمک کنید.
4- جلوگیری از ضعیف شدن حافظه با رژیم غذایی سالم
با انتخاب غذاهای سالم که برای قلب و تناسب اندام مفید هستند به کارکرد صحیح مغزتان نیز کمک میکنید. چاقی در میانسالی احتمال زوال عقل در سالهای بعد را تا دو برابر افزایش می دهد. کلسترول و فشار خون بالا نیز بر میزان این احتمال میافزاید. چند نکته ساده را مد نظر داشته باشید:
• به جای سرخ کردن غذا از روشهای سالمتر استفاده کنید
• روغنهای سالم مانند روغن دانههای گیاهی و زیتون را جایگزین کره، خامه و روغن حیوانی نمایید
• از میوه ها و سبزیجات رنگی مصرف کنید
• مصرف ماهی فراموش نشود
5- بازیهای کامپیوتری جلوگیری از ضعیف شدن حافظه
چندین پژوهش نشان داده است که بازیهای کامپیوتری بخشی از مغز را که مسئول کنترل حرکت، حافظه، برنامه ریزی و مهارتهای حرکتی است تحریک و فعال میکند. برخی کارشناسان معتقدند بازی تنها میتواند مهارت شما در بازی را ارتقا دهد. هنوز توافقی در این زمینه وجود ندارد اما میتوان به کودکان اجازه داد زمان مشخصی را به بازیهای کامپیوتری اختصاص دهند.
6-موسیقی برای ضعیف شدن حافظه
نواختن موسیقی در کودکی به بخش تفکر مغز کمک میکند در بزرگسالی بهتر کار کند. تجربه موسیقی عملکرد ذهنی را که ارتباطی با موسیقی ندارند مانند حافظه و توانایی برنامه ریزی تقویت میکند. همچنین به هماهنگی بهتر دست و بدن کمک مینماید. علاوه بر اینها موسیقی تفریح خوبی است. نگران نباشید، هیچ وقت برای شروع دیر نیست.
7-اجتماعی بودن و ضعیف شدن حافظه
صحبت کردن با دیگران در خانه، مدرسه یا اجتماع، عملکرد مغز را بهبود میبخشد. مطالعات نشان میدهند که فعالیتهای اجتماعی برای مغز مفید است بنابراین وارد فعالیتهای اجتماعی شوید، در کلاس مورد علاقه تان ثبت نام کنید یا با دوستانتان تماس بگیرید.
8- بر خلاف معمول از دستتان استفاده کنید:
اگر چپ دست هستید این بار با دست راست خود در ب را باز کنید. اگر راست دست هستید تلاش کنید کلید را با دست چپ بچرخانید. همین کار ساده باعث میشود مغزتان راههای جدیدی ایجاد کند.البته توجه داشته باشید که این کار را بطور دائم و مستمر انجام ندهید،و تنها گاهی اینچنین عمل کنید. ساعت خود را اینبار در دست چپت ببندید ،وخلاصه بعض عادات خود را تغییر دهید. البته در خصوص مسائل با اهمیت وخطر ناک(مثل رانندگی، کار با سیتم های الکترونیکی و برقی، در مواقع آشپزی و…) هر گز توصیه نمیشود.
9- آرامش برای جلوگیری از ضعیف شدن حافظه
استرس بیش از حد به بخش خاکستری مغز صدمه میزند. بخش خاکستری مغز دربردارنده سلولهایی است که اطلاعات را ذخیره و پردازش میکنند. چند روش ساده برای آرام شدن:
• نفس عمیق بکشید
• موضوعی برای خندیدن و شاد شدن پیدا کنید
• به موسیقی گوش کنید
• یوگا یا مدیتیشن انجام دهید
10- تاثیر خواب بر مغز
پیش و پس از یادگیری مطلب جدید، خواب کافی داشته یاشید. وقتی خسته باشید تمرکز برایتان دشوار میشود. وقتی پس از یادگیری مطلب جدیدی میخوابید، مغز اطلاعات جدید را ضبط میکند تا بعدا بتوانید آنها را به خاطر بیاورید. استراحت طولانی در شب برای خلق و حافظه لازم است. بزرگسالان به 7 تا 8 ساعت خواب شبانه نیاز دارند.
11-کمک به حافظه
هرکسی ممکن است گاهی حواسش پرت شود. با افزایش سن ممکن است به سادگی سابق نتوانید مسائل را به یاد بیاورید. این امری طبیعی و بخشی از فرایند سالخوردگی است. چند اقدامی که در این زمینه به شما کمک میکنند:
• همه چیز را بنویسید
• از تقویم و یادآور گوشی همراه خود حتی برای موارد ساده استفاده کنید
• هر بار بر یک کار تمرکز کنید
12- تکرار نام دیگران برای جلوگیری از ضعیف شدن حافظه
در به یاد آوردن نامها مشکل دارید؟ همیشه در حین صحبت با اشخاص نام آنها را تکرار کنید (اگر نمیخواهید با صدای بلند این کار را انجام دهید، حداقل در ذهن خود بگویید). میتوانید تصویر یا شعری از خود بسازید که بین اسامی آنها در ذهنتان ارتباط ایجاد کند.
13-سیرو سفر
از مسافرت غافل نشوید، مهم نیست کجا میروید و خیلی پایبند جا ومکان خاصی نباشید،به فصل سرما و گرمای آنهم اهمیت ندهید، مهم رفتن به سفر ،تجربه کردن ،با فرهنگ ها و زبان های مختلف آشنا شدن و از نوع وسبک زندگی آنان استفاده کردن است، همه اینها باعث میشود ذهن شما و حافظه شما برای یاد گیری جدید فعال شوند و همینطور در نشاط و شادمانی و سر زندگی بسیار موثر خواهند بود.
14- یک مهارت جدید کسب کنید
یادگیری یک مهارت باعث میشود بخشهای مختلفی از مغز شما واز جمله حافظه شمافعال شود .بطور مثال ،عکاسی، نقاشی، موسیقی ،تیراندازی، شناو…
جلوگیری از ضعیف شدن حافظه دغدغه بسیاری از ما است. هر چه از مغز بیشتر کار بکشید دیر تر حافظه تان ضعیف می شود و دیر تر الزایمر می گیرید.
تست هوش و جدول را فراموش نکنید. کتاب بخوانید. شماره تلفن حفظ کنید. به خرید برویدو به مهمانی برویدو هدف داشته باشید. خانه نشین نباشید. ورزش کنید و تغذیه تان را اصلاح کنید.
همه اینها برای جلوگیری از ضعیف شدن حافظه توصیه می شود.