علت خار پاشنه پا و روش‌های درمانی؛ 2 ویدیو

یکی از رایج ترین علت های درد کف پا، خار پاشنه می باشد. پس بهتر است قبل از مبتلا شدن به آن دلایل ایجاد آن را بدانید و در صورتی که کف پای شما درد میکند با علائم و نشانه های آن آشنا شوید تا بتوانید این بیماری را تشخیص دهید و برای درمان قطعی آن به پزشک مراجعه کنید. در این مقاله به انواع درمان خار پاشنه با جراحی شامل آرتروسکوپی و آندوسکوپی و بدون عمل مانند فیزیوتراپی، تمرینات ورزشی، شوک و یوتراپی، لیزر و طب سوزنی پرداخته ایم.

علت دردهای ناحیه پاشنه به خصوص خار پاشنه

 

چگونگی درمان خار پاشنه

 

خار پاشنه چیست؟

به گزارش مجله پزشکی آسان طب خار پاشنه بر اثر رسوب کلسیم در زیر پاشنه بوجود می آید. با توجه به عکس برداری توسط اشعه ایکس میزان برآمدگی این خار درحدود نیم اینچ میباشد. بدون مشاهده این بیرون زدگی در اشعه ایکس به این برآمدگی، سندروم خار پاشنه گفته میشود. در صورتی که به این بیماری مبتلا شدید باید هر چه سریعتر برای درمان خار پاشنه پا اقدام کنید.

درد خار پاشنه پا

خار پاشنه

اگرچه خار پاشنه، درد زیادی ندارد اما میتواند یکی ازدلائل دردکف پا باشد. خار پاشنه با دردکف پا همراه است. التهابات دردناک باندهای فیبری بافتهای متصل به کف پا که در ناحیه پایین پا قرارگرفته اند و به قسمت توپکی شکل کف پا متصل هستند باعث ایجاد خار پاشنه میشوند. درمان خار پاشنه پا شامل تمریناتی که متناسب با این بیماری باشد، درمان های سفارشی متناسب، داروهای ضدالتهاب و تزریق کورتیزون میباشد. اگراین درمان ها نتیجه بخش نباشد انجام عمل جراحی برای درمان خار پاشنه  ضروری میباشد. معمولا بیمار و دکتر در تشخیص علت درد کف پا دچار تردید میشوند که آیا این درد ناشی از خار پاشنه پا است و یا دلایل دیگری دارد اگرچه درد این دو بیماری به هم مرتبط میشوند اما یکی نستند.

درد کف پا ناشی از التهاباتی است که درب افتهای ناحیه کمانی کف پا به وجود می آید در حالیکه خار پاشنه پا یک زائده استخوانی است که میتواند در پاشنه پا به وجود می آید و با درد کف پا همراه میباشد.

حدود 70 درصد بیمارانی که دچار دردکف پا هستند دارای خار در پاشنه پای خود هستند که در عکس برداری توسط اشعه ایکس میتوان این خار رامشاهده کرد و اقدامات لازم را برای درمان خار پاشنه پا انجام داد. اگرچه خیلی ازبیمارانی که دارای خار پاشنه پا هستند هیچ دردی را احساس نمیکنند. هیچ رابطه دقیق ودرستی بین خار پاشنه ودرد کف پا وجودندارد. خار پاشنه در بیمارانی که سابقه دردکف پا داشته اند رایج میباشد. خار پاشنه بیشتر در افراد میانسال و خانمها رخ میدهد در حالیکه هیچ محدودیت سنی در ابتلا به این بیماری وجود ندارد و همه افراد مستعد ابتلا به این بیماری میباشند.

خار پاشنه پا به تنهایی باعث درد در ناحیه کف پا نمیباشد بلکه التهابات و آسیب دیدگی های کف پا هم میتواند یکی از دلائل درد کف پا باشد. تشخیص خار پاشنه پا توسط اشعه ایکس میباشد که در آن یک ضایعه استخوانی ناحیه پایین پا نقطه ای که کف پا به پاشنه آن متصل میشود دیده میشود.

دلیل و علت ایجاد خار پاشنه پا

خار پاشنه زمانی به وجود می آید که کلسیم بدن در پاشنه پا رسوب کند این روند معمولا پس از گذشت ماه ها اتفاق می افتد. خار پاشنه معمولا بر اثر کشیدگی ماهیچه های پا و لیگامنت ها، کشیدگی کف پا و پارگی مکرر عضوهایی که پاشنه پا را پوشانده اند میباشد. خار پاشنه معمولا در افراد ورزشکار مخصوصا ورزشکارانی که فعالیت هایی مانند دویدن وپریدن انجام میدهند ایجاد میشود.

  • پیاده روی های غیر طبیعی که باعث ایجاد فشار روی پاشنه پا، لیگامنت ها و عصب نزدیک پاشنه میشود.
  • دویدن و پیاده روی تند مخصوصا روی سطوح سخت و ناهموار
  • پوشیدن کفش های نامناسب وتنگ مخصوصا کفش هایی که محافظ مناسبی برای نگهداری از ناحیه کمانی پاشنه پا ندارند.
  • افزایش وزن و چاقی
  • افزایش سن که انعطاف کف پا را کاهش میدهد و باید از پد محافظ کف پا استفاده کرد.
  • دیابت
  • ایستادن ساعات زیادی برروی یک پا
  • کوتاه شدن کیسه برسا براثرفعالیت های روزمره
  • داشتن کف پای صاف و یا پاهایی با ارتفاع بالای قسمت کمانی

علائم و نشانه های خار پاشنه پا

خارپاشنه اغلب هیچ نشانه ای ندارد. اما خارپاشنه میتواند باعث بروز دردهای شدید درهنگام پیاده روی، دوی آهسته، دویدن های سریع به دلیل التهاب در این ناحیه بشود. معمولا بابروز خار پاشنه درد ایجاد نمیشود اما باعث آسیب دیدگی بافتهای نرم پاشنه پا مشود.

بیشتر مردم درد خار پاشنه یا کف پا را اینگونه توصیف میکنند؛ زمانیکه روی پاهای خود می ایستید احساس میکنید که هنگام برخاستن از خواب یک چاقو یاسوزن در پای شما رفته است و کم کم درد آن خفیف میشود. آنها اغلب از دردهای شدیدی که بعداز برخاستن ازجای خود در کف پا برای مدت طولانی دارند گلایه میکنند.

تشخیص خار پاشنه پا

پزشک به شما انجام عکس برداری از کف پا را پیشنهاد میکند؛ برای تشخیص اینکه آیا خارپاشنه، علت درد کف پای شما است ویادلایل دیگری دارد.

اشعه ایکس

اشعه ایکس تصاویر واضحی از استخوان ها به ما نشان میدهند. اشعه ایکس بسیار به ما کمک میکند که علت های دیگر درد کف پا مانند شکستگی و یا آرتروز را تشخیص دهیم. خارپاشنه در عکس هایی که توسط اشعه ایکس گرفته میشود کاملا مشخص میشود.

تصویربرداری

تصویربرداری های دیگر چون ام آر آی و فراوادرمانی به طور منظم برای تشخیص خار پاشنه استفاده نمیشود و به ندرت انجام میشود. ام آر آی زمانی انجام میشود که درمان های اولیه نتیجه بخش نباشد.

درمان خار پاشنه پا

درد پاشنه که با خار پاشنه و کف پا همراه است بوسیله استراحت بهبود نخواهد یافت. زمانیکه شما بعد از یک استراحت شبانه پیاده راه می روید درد در این ناحیه بدتر میشود و درد آن زمانی که پاشنه پا را میکشید برای مدت طولانی باقی میماند. درد آن وقتی بیشتر راه میروید کاهش پیدا میکند و ممکن است درد شما بعداز استراحت و یا پیاده روی دوباره بازگردد اگر درد شما بعد از یک ماه بهبود نیافت به پزشک مراجعه کنید. پزشک به شما درمان های زیر را برای درمان خارپاشنه پا پیشنهاد میکند.

خارپاشنه پا معمولاً با درمان‌ محافظه‌کارانه‌ قابل‌ معالجه‌ است‌. درمانهای موثری برای این بیماری موجود می باشد که به توضیح آن میپردازیم.

یکی از موثرترین روش های درمان خارپاشنه استفاده ازکفی و کفش طبی است.

درمان خار پاشنه با عمل جراحی

انجام عمل جراحی برای درمان خارپاشنه ، معمولا 12 ماه پس از اینکه درمان های دیگر نتیجه بخش نبود انجام میشود.

درمان خار پاشنه با آرتروسکوپی

دراین عمل جراحی (جراحی گاستروکنمیوس)، مکان ماهیچه های پشت ساق پا افزایش داده میشود به دلیل اینکه جای این ماهیچه ها تنگ میباشد و باعث ایجاد فشار برروی کف پا میشوند این عمل جراحی برای بیمارانی که در انعطاف کف پا وکشیدگی ساق پا دچا رمشکل هستند نتیجه بخش خواهد بود.

دراین عمل جراحی یک یا دو تا از ماهیچه هایی پشت ساق پا وسعت داده میشود تاباعث افزایش حرکت زانو شوند. این جراحی هم میتواندبه صورت باز و یا با ایجاد شکاف کوچک و توسط آرتروسکوپ انجام شود آرتروسکوپ دوربین کوچکی است که درون مفصل قرارمیگیرد وبه وسیله آن میتوان داخل مفصل را درروی یک صفحه نمایش مشاهده کرد و عمل جراحی را انجام داد. پزشک در مورد اینکه کدام نوع عمل جراحی برای شما مناسب تر میباشد توضیح خواهد داد.

عوارض درمان خارپاشنه با آرتروسکوپی

خار پاشنه

عوارض انجام این عمل جراحی برای درمان خار پاشنه، بسیار کم میباشد اما میتواند بدون هیچ آسیبی انجام شود.

درمان خار پاشنه با آندوسکوپی

اگر شما دارای یک دامنه حرکتی صحیح درناحیه زانو و پاشنه پا هستید پزشک برای درمان خار پاشنه، به شما آزادکردن قسمتی از کف پا را پیشنهاد میکند. در این عمل جراحی لیگامنت کف پا برداشته میشود تا از فشار بر روی بافت ها کاسته شود اگر دارای جراحت استخوانی بزرگی باشید با این عمل جراحی برطرف میشود. اگرچه این عمل جراحی میتواند به صورت بسته یا آندوسکوپی هم انجام شود اما عمل جراحی بسته خیلی مشکل تر از عمل جراحی بازمیباشد. علاوه بر این آندوسکوپی به دلیل اینکه هیچ جراحتی ایجاد نمیشود ریسک یا خطر بیشتری دارد.

عوارض درمان خارپاشنه پا با آندوسکوپی

یکی از رایج ترین عوارض این جراحی، رها نشدن از درد و آسیب دیدگی به طور کامل میباشد.

درمان خار پاشنه بدون عمل جراحی

ارتز

استفاده از کفش های مخصوص، استفاده از یک بند برای محافظت از تاندون ها وماهیچه ها، قراردادن کفی مناسب در کفش و استفاده از کفش های طبی میتواند موجب کاهش درد و درمان خارپاشنه پا شود.

دارو

درد ناحیه پاشنه ممکن است با استفاده از داروهای بدون نسخه چون استامینوفن، ایبوپروفن و ناپروکسین بهبود یابد.

تمرینات ورزشی

در خیلی از موارد استفاده از تجهیزات درمانی برای انجام فعالیت ها میتواند باعث تصحیح کردن علت های دردشود مانند تنظیم کردن حرکات وتوازن مفصل ها برای جلوگیری از ایجاد دردکف پا.

تزریق

در بعضی از موارد تزریق کورتون برای درمان خار پاشنه پا در موضع درد برای کاهش التهاب و درد بسیار نتیجه بخش میباشد.

در سالیان قبل، خار پاشنه، اغلب با تزریق کورتیکواستروئید/کورتیسون درمان می شد. در حال حاضر، این روش درمانی کمتر مورد استفاده قرار می گیرد.

کورتیسون نوع مصنوعی از استروئید مشابهی است که توسط بدن انسان تولید می شود. معمولا استروئید در داخل بدن در موقعیت های استرس زا با یک اثر ضد التهاب تولید می شود. نوع مصنوعی این استروئید را عموما ورزشگاران برای درمان التهاب تاندون مثل خار پاشنه و همچنین التهاب تاندون آشیل استفاده می کنند.

برای استفاده از این روش برای درمان خارپاشنه، یک تزریق دقیقا در بالای محل التهاب خارپاشنه صورت می گیرد. تزریق می تواند بسیار دردآور باشد، زیرا دقیقا در بالای خار پاشنه و نزدیک به استخوان است. پس از تزریق، بیمار باید استراحت کند تا از بروز آسیب به بافت مجاور جلوگیری کند. در صورتی که این شیوه موثر باشد، اثرگذاری آن فوری است، اما این روش همیشه موثر نیست، اثربخشی آن می تواند موقتی باشد و تزریقات پی در پی نیازمند باشد. مشکل اینجاست که کرتیسون استروئید نیز بافت تاندون را ضعیف می کند، بنابراین گاهی اوقات اثر تشدید کننده ای دارد.

به دلیل این اثرات منفی، پزشکان معمولا در هنگام تزریقات مراقبت بیشتری صورت می دهند. در بعضی از موارد نادر، پارگی کامل پاشنه گزارش شده است که به همین دلیل است که شما به طور کلی نباید بیش از سه تزریق انجام دهید.

خارپاشنه، مشکلی است که در پا ایجاد می شود و پا درد دارد یا ملتهب می شود. البته خودمان خیلی نمیتوانیم آن را تشخیص دهیم و برای اینکار پزشک با کمک اشعه ایکس یا تصویر برداری به ما کمک میکند.

گاهی وقتها تزریق این مشکل را حل میکند.

همچنین برخی حرکات ورزشی به بهبود ما کمک میکند.

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا