مشکلات شیردهی و تغییرات پستان ها
متاسفانه برای مادران شیرده ممکن است مشکلات شیردهی خاصی بوجود بیاید. اما تاکید می کنیم این مشکلات در برخی خانم ها پیش میاید و حتی اگر در همه خانم ها هم پیش می امد عوارضش از شیر نخوردن نوزاد خیلی خیلی کمتر است. پس هرگز لذت شیر دادن به کودک را از دست ندهید. این شیر برای سلامتی نوزاد در اینده بسیار مهم است.
مشکلات شیردهی
در این قسمت درباره علایم مشکلات شیردهی و تسکین مشکلات شیردهی اطلاعاتی را دراختیارتان میگذاریم .
علایم مشکلات شیردهی
مراقبت از نوزاد همیشه به آسانی انجام نمی پذیرد، به ویژه در طی هفته اول پس از تولد . دکتر روث لارنس استاد طب اطفال و زنان و زایمان در دانشگاه رئچستر نیویورک می گوید : شیردهی مهارتی است که مادر به طور سنتی از طریق مشاهده دیگر مادران می آموزد . مشکل در این است که بیشتر مادران امروز شاهد روش های صحیح آن نبوده اند . نتیجه آن است که بسیاری از ایشان ، نوزادان خود را در وضعیتی مناسب شیردهی در بغل نمی گیرند . در وضعیت و زاویه نامناسب ، نوزاد نمی تواند به خوبی نوک پستان را به دهان بگیرد ، بدین ترتیب در این ناحیه احساس درد به وجود می اید .
تا هنگامی که مادر احتیاجات نوزاد و نیز نیازهای خود را به خوبی درک نکند ، سینه هایش به مقدار کافی تخلیه نمی شوند . این مساله موجب می گردد تا شیر پس زده موجب بزرگ شدن ، تورم و درد در ناحیه نوک پستانها گردد . هم چنین ممکن است مجاری شیر مسدود گردند و در آنها عفونت رخ دهد ، وضعیتی که ماستیت یا التهاب پستانها نامیده می شود . شما هنگامی متوجه وجود التهاب پستان می شوید که علاوه بر درد و سرخی ، تب و کوفتگی ، به مانند ابتلا به آنفولانزا نیز وجود داشته باشند .
روش های مراقبت تنها موضوع مشکل آفرین نمی باشند ، فشارهای روحی و خستگی نیز می توانند در جریان شیر اختلال ایجاد کنند .
تسکین مشکلات شیردهی
بیشتر مشکلات شیردهی با آموزش و کسب آگاهی قابل حل می باشند .
از کرم استفاده کنید . برخی از کرم های سینه ، مانند ماسه Masse، می توانند به تسکین درد کمک کنند . بدون آن که به نوزاد آسیبی برسانند . ترک های نوک سینه را التیام بخشند . این توصیه بتی کراسن ، مسئول مرکز بین المللی اطلاعات علمی در شیکاگو است .
سینه ها را گرم کنید . چنانچه احساس پری و درد در سینه ها دارید ، احتمالا مجاری شیر در آنها مسدود گردیده است . دکتر لارنس توصیه می کند در این حالت ، سینه ها را در ظرفی از آب گرم فرو برده و مدت پنج دقیقه در این وضعیت نگاهدارید ، و یا حوله ای گرم و مرطوب بر روی آنها قرار دهید ، این کار به تسریع جریان شیر کمک می کند .
از سینه بندی با اندازه مناسب استفاده کنید . هر چیزی که بر مجاری شیر فشار وارد آورد می تواند موجب اختلال در جریان شیر ، برجستگی و در نهایت ایجاد عفونت در سینه گردد . دکتر کارن او گل دانشیار پزشکی خانواده در دانشگاه میشیگان می گوید : بنابراین از سینه بندی با اندازه مناسب استفاده کنید و سعی کنید مدت طولانی بر روی شکم نخوابید .
از شیر خود استفاده کنید . دکتر لارنس می گوید : شیر مادر خاصیتی شفا بخش دارد . لذا به منظور تسکین درد در نوک سینه ها ، در بین فواصل شیردهی ، مقداری از شیر خود را بر نوک سینه ها بمالید و صبر کنید تا خود به خود خشک گردد.
استراحت و ارامش دکتر لارنس ادامه می دهد : استراحت و آرامش ، در برقراری جریان شیر نقش اساسی دارند . اجازه دهید افراد دیگر نیز در آرام نمودن کودک به شما کمک کنند . در حین شیردهی تلفن را قطع کنید و از دیگر مسائل آزار دهنده نیز دوری کنید .
در صورت نیاز از آنتی بیوتیک استفاده کنید . در صورت بروز تب و وجود کوفتگی در دوران شیردهی با پزشک خود مشورت کنید . اگر التهاب عفونی رخ داده باشد ، وی داروهای آنتی بیوتیک تجویز خواهد کرد . در چنین حالتی ، می توانید به شیردهی ادامه دهید ، چرا که این بافت سینه است که به عفونت مبتلا شده است و نه شیر . احتمالا آنتی بیوتیکی که وارد شیر می شود برای نوزاد مشکلی به وجود نمی آورد ، با این همه بهتر است موضوع را با پزشک خود بررسی کنید . هم چنین از وی در مورد مصرف آسپرین جهت برطرف نمودن درد در خلال مصرف آنتی بیوتیک پرسش کنید .
از دیگران راهنمایی بخواهید . اگر مشکلات متعددی با شیر دهی دارید و تاکنون با هیچ زنی که از کودک خود مراقبت نموده است برخورد نداشته اید ، در مورد روش های مراقبت از نوزاد راهنمایی بخواهید . از پزشک خود بخواهید تا افراد مجرب را به شما معرفی کند . این افراد می توانند آموزش ها و روش های مفیدی را در اختیار شما قرار دهند.
با یک شروع خوب از بروز مشکل جلوگیری کنید . آموختن روش صحیح مراقبت از کودک پیش از آن که او را در بغل بگیرید ، راه مناسب در پیشگیری از بروز مشکلات است . در اینجا نکاتی هست که توجه شما را به آن جلب می کنیم .
نوزاد را پس از تولد در آغوش بگیرید . یک مطالعه نشان داده است نوزادانی که در بیست دقیقه اول تولد به منظور وزن کردن و پوشاندن از مادر خود دور بوده اند ، به خوبی نوزادانی که بلافاصله به مدت یک ساعت در بغل مادر آرمیده اند ، نوک سینه را به دهان نمی گیرند . بنابراین از کارکنان اتاق زایمان بخواهید تا اجازه دهند ، نوزاد را برای مدتی پس از تولد در آغوش بگیرید .
در وضعیت مناسب به نوزاد شیر بدهید . نوزاد باید کاملا رو به روی سینه قرار گیرد ، در حالی که شکمش با شما در تماس است . با انگشتان خود مقداری نوک سینه ها را بالا بیاورید (چنانچه در اثر پری سینه ها نوک پستان ها سفت شده است ، با دست مقداری شیر از آن بیرون بریزید تا نرم شود .) مقداری گونه ها و چانه نوزاد را نوازش دهید و او را مجبور کنید تا دهان خود را باز کند ، سپس به سرعت تمامی نوک سینه و حدود 1 تا 2 سانتی متر از ناحیه تیره رنگ اطراف آنرا درون دهان نوزاد فرو برید .
مکش . هنگامی که شیر خوردن نوزاد پایان گرفت ، انگشت خود را به گوشه ی دهان او فرو ببرید . این کار باعث قطع مکش کودک و جلوگیری از درد سینه خواهد شد .
به اشارات نوزاد اعتماد کنید . طی یک روز یا مدتی پس از تولد ، شیر وارد سینه ها خواهد شد و جایگزین ترشحات زرد رنگ اولیه می شود .به عنوان یک قانون ، کودک را از هر دو پستان شیر بنوشانید و به وی اجازه دهید کم یا زیاد به مقداری که می خواهد شیر بخورد . دکتر لارنس ادامه می دهد . در این مرحله نگران کم خوردن وی نباشید . این نگرانی می تواند موجب کاهش شیر شود . شیردهی پدیده ای است که توسط نوزاد هدایت می شود . پستان ها به مقداری شیر تولید می کنند که کودک مصرف می کند .
.
تغییر شکل پستان یا تغییرات پستان ها
در این قسمت درباره تغییر شکل پستان ها توضیحاتی میدهیم . این قضیه ممکن است برای خیلی ها اتفاق بیفتد پس نگران نباشید .
علایم تغییر شکل پستان ها
تغییرات پستان ها عموما در زنان رخ می دهند . افزایش و یا کاهش وزن ممکن است موجب بروز تغییراتی در پستان ها شوند . پیش از هر دوره قاعدگی افزایش ناگهانی استروژن و پروژسترون ، موجب تحریک احتباس آب و نمک گردیده و موجب رشد بافت های پستان ها می شود . پستان ها ممکن است حساس و متورم گردند . پس از یائسگی این سفتی و قوام از بین می رود .
دکتر کاتلین مایزل رئیس مرکز بیماری های سینه در بوستون می گوید : این تغییرات همگی طبیعی هستند و نباید موجب نگرانی شوند . آنچه باید مورد توجه قرار گیرد تغییرات ناگهانی و غیر معمول در شکل ، قوام و یا حس پستان ها است .
فرورفتگی بر روی سطح پستان ها و یا نوک سینه ممکن است ناشی از کم شدن خاصیت ارتجاعی رباط های نگهدارنده باشد، این پدیده معمولا با افزایش سن رخ می دهد . اما این خود میتواند نشانه ای از وجود یک تومور در بافت پستان باشد که پوست سطحی و یا نوک سینه را به سوی خود می کشد . در چنین مواردی ممکن است حالت فرو رفتگی و تغییرات پستان ها ، مدتی طولانی پیش از آن که توده در بافت قابل لمس و تشخیص باشد ، رخ دهد .
تسکین علایم تغییر شکل پستان ها
در پی ، توصیه هایی می اید که به شما کمک می کند تا بدانید کدام تغییرات را باید به پزشک خود اطلاع دهید .
از چشمان خود برای دیدن تمام جوانب استفاده کنید . بالاتنه خود را برهنه کرده ، در حالی که دست ها را بر روی قسمت پایین کمر قرار داده اید ، در مقابل آینه بایستید . به آرامی به اطراف بچرخید و اندازه سینه ها را با یکدیگر مقایسه کنید . هم چنین باید به دنبال بر آمدگی ، بادکردگی و تورم ، لک های رنگ پریدگی یا قرمز در سطح پوست و یا ترشحات خونی و یا غلیظ از نوک سینه باشید .
دست ها را بالا برده و به پشت سر قرار دهید . با این کار بافت سینه ها کشیده شده و تورم ، برآمدگی و یا ناهمواری سطح سینه بیشتر هویدا می شود .
سینه ها را لمس کنید . لغزاندن دست ها به آرامی بر روی سطح سینه ها که با صابون و آب لغزنده شده اند ، یکی از راه های سریع بررسی تغییرات است . به گزارش آسان طب باید تمامی بافت پستان ها را بررسی کنید . جهت درک دقیق روش معاینه سینه ها توسط خود فرد به بخش توده های پستانی مراجعه کنید .
پس متوجه شدیم که مشکلات شیردهی مادران بسیار عادی است و نباید نگران باشید . البته مشورت با پزشک ضرری ندارد. نباید اجازه دهید شیرتان زیاد در سینه بماند . حتی اگر نوزادتان نخورد ان را بدوشید و در یخچال نگهداری کنید برای زمانی که نیستید . یا اگر شیر زیاد دارید میتوانید ان را دور بریزید . اما نباید شیر زیاد در سینه بماند . چون ممکن است گلوله گلوله شود و گاهی منجر به سرطان می شود .
سعی کنید در هنگام شیر دهی از سوتین مناسب و راحت استفاده کنید. همچنین میتوانید سینه خود را گرم کنید . در ضمن باید یاداوری کنیم که اگر دیدید درد سینه تان زیاد است به پزشک مراجعه کنید . کرم هایی برای شما تجویز می شود که در حین اینکه درد را تسکین میدهد برای نوزاد هم ضرری ندارد.
مشکلات شیردهی خب وجود دارد. مثلا سایز سینه تغییر میکند یا موقع شیر خوردن سینه درد میگیرد. ولی این شیردهی هم برای ما هم برای کودک هزاران فایده دارد. سلامت کودک مهمتر است یا زیبایی اندام ما؟
بعد از شیردهی و تمام شدن دو سال از سوتین های حالت دهنده استفاده کنید یا ورزش بروید. ولی هیچ وقت نعمت شیر دادن را از دست ندهید.
موادی که در شیر مادر هست در هیچ غذایی برای بچه وجود ندارد.
منبع :
asanteb.com