آنتی ژن بیماری آرتریت روماتوئید چیست ؟

بیماری آرتریت روماتوئید یک عارضه اتوایمون است که علاوه بر مفاصل متحرک و نیمه متحرک قسمتهای پرآرتیکولر را نیز گرفتار می کند و با گرفتاری احشائی مولتی سیستم بودن خودش را نشان می دهد . در صورتیکه آرتریت روماتوئید جزئی از تعریف کلی بیماری رماتوئید است و منحصرا تمام مفاصل متحرک و بعضی مفاصل نیمه متحرک را مبتلا می سازد . لذا تعریف جامع آرتریت روماتوئید additive symetriceal poly Arthritis است . به عبارت دیگر یک پلی آرتریت قرینه پیشرونده است که هیچ بیماری در این تعریف نمی گنجد . مراد از additive هنگامیست که آرتریت بیش از 12 هفته مستقر و ادامه یابد .

آنتی ژن بیماری آرتریت روماتوئید
آنتی ژن بیماری آرتریت روماتوئید

آنتی ژن بیماری آرتریت روماتوئید

از شناخت بیماری آرتریت روماتوئید تابحال عوامل باکتریایی و ویروسی مختلفی به عنوان آنتی ژن بیماری روماتوئید پیشنهاد شده است . حتی آنتی ژنهای غذایی مانند گندم و شیر نیز عنوان شده اند . برای هر کدام دلایل و شواهدی عرضه گردید است . وجه مشترک تمام این عوامل مختلف Heat Shock protein یا HSP می باشد . این ماده پلی پپتیدی است که توسط تمام سلول های زنده اعم از گیاهی و حیوانی ترشح می شود . HSP 65 KD پلی پپتیدی با وزن مولکولی 65 کیلودالتون می باشد .

انواع شناخته شده از 60 تا 90 کیلودالتون وزن داشته و در فعالیت داخل سلولی ( متابولیسم ) از یک طرف و دفاع سلول در مقابل عوامل خارجی از طرف دیگر نقش دارند . عواملی که به عنوان آنتی ژن بیماری آرتریت روماتوئید  شناخته شده بودند در حقیقت HSP 65 آنها بوده است نه خود مستقیما . تشابه فرمولی زیادی بین این HSP ها وجود دارد با اینکه هر کدام توسط موجود دیگری ساخته شده است . این تشابه معمولا در قسمتی از فرمول اسیدامینه آنها می باشد که همان اپی توپ آنتی ژن را تشکیل می دهد .

آنتی ژن بیماری آرتریت روماتوئید
آنتی ژن بیماری آرتریت روماتوئید

جالب اینکه التهاب مفصلی در اثر رسوب کمپلکس ایمنی باعث تحریک بافت سینوویال شده که خود برای دفاع HSP 65 ترشح می نماید . تشابه بین این HSP65 و HSP 65 عامل خارجی باعث شناسایی HSP خودی توسط سیستم ایمنی میگردد و تسلسل شناسایی ، پادتن سازی ، تشکیل کمپلکس و التهاب ادامه می یابد . مهم تر از همه اینکه تخریب تدریجی غضروف ، فیبرهای کلاژن نوع 2 و همچنین پروتئین اتصالی مولکول پروتئو گلیکان غضروف را آزاد می نماید که هر دو به خاطر تشابه فرمولی قسمتی از زنجیره پلی پپتیدی خود با HSP 65 توسط سیستم ایمنی شناسایی شده و تسلسل یاد شده در بالا ادامه می یابد .

شاید این قسمت یکی از مهمترین عوامل مزمن شدن التهاب در بیماری آرتریت روماتوئید باشد . در تجربیات روزمره دیده می شود که مفصلی که به کلی خراب شده و دیگر غضروف ندارد ، التهاب آن نیز خاموش می شود . همچنین در مفاصلی که پروتز شده باشند معمولا التهاب دیده نمی شود .

 

آنتی ژن بیماری آرتریت روماتوئید

آنتی ژن بیماری آرتریت روماتوئید موضوع این بخش از اسان طب بود .امیدواریم از مطالعه این قسمت بهره مند شده باشید.

منبع :

asanteb.com

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا