نقرس چیست و راه های پیشگیری از آن

نقرس چیست ؟ نقرس یکی از بیماری هایی است که طی آن مفصل شست پا ورم کرده و همچنین مفاصل بدن درد می گیرد. برای پیشگیری از نقرس و درمان آن جگر، نخود، گوشت و … را نباید زیاد بخورید. الکل و استرس بیماری نقرس را وخیم تر می کند. در این بخش از مجله پزشکی آسان طب اطلاعاتی را درباره اینکه نقرس چیست ؟ علایم نقرس چیست ؟ و روشهای پیشگیری از نقرس چیست ؟ نقدیم می کنیم.

نقرس چیست

بیماری نقرس چیست ؟

تورم ناگهانی و دردناک قاعده انگشت شست پا اغلب اولین علامت هشدار دهنده نقرس است. نقرس می تواند مفاصل دیگر را نیز تحت تاثیر قرار دهد و اگر درمان نشود می تواند به آسیب جدی به مفاصل منجر شده و حرکت کردن را برای شما مشکل سازد. خبر خوب این است که اغلب انواع نقرس قابل درمان هستند مخصوصا اگر در مراحل اولیه شناسایی شوند.

نقرس چیست
نقرس چیست

حدود 4 درصد بزرگسالان در کشورهای توسعه یافته مبتلا به نقرس هستند. نقرس نوعی از آرتورز و درواقع دومین نوع متداول بعد از استئوآرتریت‌ است و این بیماری رو به رشد است.

شیوع این بیماری در بیندهه های 1960 و 1990 دو برابر شده و این رشد در دهه های 1990 و 2000 نیز ادامه داشته است. متخصصان بر این گمان هستند که علت افزایش نقرس تا حدی به خاطر افزایش نرخ چاقی و فشار خون بالا است. نقرس همچنین به دیگر مشکلات پزشکی مثل مشکلات کلیوی، دیابت و بیماریهای قلبی نیز ربط دارد.

نقرس به خاطر ساخته شدن کریستالهای کوچک سوزنی شکل در مفاصل ایجاد شده و به التهاب ناگهانی و درد شدید منجر میشود. این کریستالها از اوریک اسید تشکیل شده اند. این ماده در حالت طبیعی در خون حل میشود و با ادرار از بدن دفع می گردد. اما در مبتلایان به نقرس، سطوح بالای اسید اوریک در خون سبب ایجاد این کریستالها در مفاصل و گاهی در کلیه ها شده و در آنجا ایجاد سنگهای کلیه می نمایند.

اسید اوریک از تجزیه ماده ای که پورین نامیده میشود ایجاد میشود. پورین ها در حالت طبیعی در بافتهای شما و در بسیاری از غذاها یافت میشوند. خوردن غذاهای غنی از پورین مثل گوشت اندامهای بدن، ماهیچه ها و قارچ ها، می توانند سبب ایجاد نقرس شده و حملات نقرس را شدید تر سازد. الکل یا استرس هم می توانند محرکی برای شروع دوره های نقرس باشند.

بیماری نقرس
نقرس چیست

علائم نقرس چیست ؟

علائم نقرس معمولا در شب شدت می گیرند. این بیماری اغلب در هر زمان فقط یک مفصل را تحت تاثیر قرار می دهد که اغلب مفاصل پاها، دستها، آرنج ها یا زانوها هستند.

بیشتر مردان میانسال یا مسن به این بیماری مبتلا میشوند. زنان یائسه نیز مخصوصا اگر چاق بوده یا فشار خون بالا داشته باشند یا عادات غذایی نادرست مثل نوشیدن بیش از اندازه الکل یا نوشیدنی های گازدار قندی داشته باشند نیز در خطر ابتلا هستند.

اگر کسی از اعضای خانواده شما نقرس دارد یا داروهای خاصی مثل قرصهای افزاینده ادرار یا آسپرین با دوز پایین مصرف می کنید نیز بیشتر در خطر ابتلا به آن هستید.

حملات اولیه نقرس اغلب در عرض یک هفته از بین می روند. ممکن است حمله بعدی ماهها یا سالها بعد دوباره شروع شود. اما در طول زمان، ممکن است نقرس به دفعات بیشتری ظاهر شده و اگر درمان نشود مدت طولانی تری باقی بماند.

اغلب مبتلایان به نقرس می توانند با تغییر در سبک زندگی و دارو علائم خود را کنترل نمایند. داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) می توانند التهاب و درد حمله های ناگهانی را کاهش دهند.به گزارش آسان طب استروئیدهای تزریقی یا خوراکی و دارویی به نام کولشیسین نیز می تواند کمک کننده باشد.

اگر حملات نقرس مشکل ساز شد، پزشکان ممکن است داروهای کاهنده اسید اوریک تجویز کنند. اما اگر این بیماری شروع شد داروها باید بلند مدت مصرف گردند.

اگر نقرس درمان نشود می تواند عاقبت به آسیب و نافرمی مفاصل منجر شود. این شرایط نقرس مزمن نامیده میشود. در کل، نقرس مزمن صرفا بعداز سالها عدم درمان نقرس ایجاد میشود.

اگر دچار حملات مکرر درد و التهاب در مفاصل میشوید به پزشک مراجعه کنید. اگر نقرس داشته باشید، هرچه زودتر تشخیص و درمان شود و به علاوه سبک زندگی خود را هم تغییر دهید بهتر می توانید از شر این بیماری خلاص شوید.

برای کم کردن یا پیشگیری از حملات نقرس :

رژیم غذایی سالم داشته باشید. از خوردن غذاهایی که پورین بالا دارند (مثل جگر، نخود و لوبیا های خشک، عصاره گوشت و ماهی کولی) خودداری نمائید.

از خوردن نوشیدنی ها و غذاهای شیرین شده با شربت ذرت با فروکتوز بالا اجتناب کنید.

آب زیاد بنوشید و مصرف الکل را محدود نمائید.

ورزش مرتب داشته باشید و وزن خود را در محدوده سالم نگه دارید.

اگر اضافه وزن دارید، از پزشک خود در مورد کم کردن ایمن وزن خود سوال کنید. کم کردن وزن سریع یا بسیار زیاد می تواند خود سبب بالا رفتن سطح اسید اوریک شود.

در مورد همه داروها و ویتامین هایی که مصرف می کنید با پزشک خود مشورت کنید.

داروها را همان گونه که تجویز شده اند مصرف نمائید.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد علائم و روشهای درمان نقرس به این لینک ( درمان نقرس ) مراجعه و اطلاعات مورد نیاز خود را بدست آورید.

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا