بوته میری گلرنگ : نشانه و زیست شناسی
بوته میری گلرنگ ابتدا در سال 1348 توسط آل آقا در مزارع آزمایشی دانشکده کشاورزی کرج به طور پراکنده روی گلرنگ واریته فریو دیده شده است . بیماری بوته میری گلرنگ در اکثر مزارع کشت گلرنگ در ایران وجود دارد و در سال 1349 نیز نمونه های زیادی از این بیماری از مزارع گلرنگ شیدان اصفهان توسط نگارنده مشاهده و جمع آوری شده است . میزان آلودگی و خسارت بیماری تا حدود 10 درصد بوته های گلرنگ می باشد .
نشانه های بیماری بوته میری گلرنگ
به طور کلی 4 الی 7 روز پس از آلودگی در گلخانه علایم بیماری بوته میری گلرنگ ظاهر می شود ، که عبارتست از رنگ پریدگی عمومی در برگها همزمان با خم شدن بوته ها ، گاهی شدت حمله بیماری بوده و بوته ها از پا می افتند . چنانچه بوته بیمار خم شده را بررسی کنیم می بینیم بوته ها در ناحیه طوقه ویا ریشه برنگ قهوه ای روشن در آمده و تمام نسوج در این ناحیه تیره رنگ شده اند . همچنین در ناحیه طوقه ویا ریشه برنگ قهوه ای شده باریک شدگی یا لاغر شدگی دیده می شود . این باریک شدن ناحیه ای مربوط به جمع شدگی و لهیدگی نسوج می باشد . در حالیکه قسمتهای فوقانی آن فرم طبیعی خود را حفظ کرده اند .
بوته های بیمار پس از مدت کوتاهی پژمردگی عمومی یافته و می افتند و خسارت اصلی بیماری مربوط به این مرحله از حمله عامل بیماری بوته میری گلرنگ می باشد . بوته های بیمار به آسانی از خاک خارج می شوند . چنانچه خاک خشک و سفت باشد از ناحیه طوقه قطع می گردند .
به طور کلی در یک مزرعه گلرنگ بوته های بیمار ممکن است به طور تک تک و پراکنده و یا به طور دسته جمعی در قطعات محدود ویا نقاط گود و آبگیر دیده شود .
زیست شناسی بوته میری گلرنگ
به گزارش اخبار پزشکی سایت آسان طب ، قارچ عامل بیماری بوته میری گلرنگ در تمام مراحل رشد گیاه گلرنگ می تواند آنرا مورد حمله قرار دهد ولی به نظر می رسد که بوته های 2-3 برگه به علت ضعیف بودن و عدم رشد کافی حساس تر بوده و زودتر از پا در می ایند . طبق بررسیهای گلذانی آل اقا ، هفت روز بعد از تلقیح مصنوعی علایم بیماری ظاهر می شود . و به تدریج گیاه از بین می رود و دوره کمون 4-7 روز به طول می انجامد . بیماری در زمین های سفت و سخت که رطوبت را برای مدتی نگاه می دارد به سرعت پیشروی می نماید . در مزرعه زئوسپورهای قارچ عامل بیماری بوته میری گلرنگ در آب شنا کرده و خود را به ریشه و طوقه گیاهان سالم مجاور رساند و بدینوسیله آنها را مورد حمله قرار می دهند .
مبارزه با بوته میری گلرنگ
اجرای تناوب زراعی و رعایت بهداشت زراعی و آبیاری نشتی در تخفیف بیماری بوته میری گلرنگ بسیار موثر است ، ضمنا چنانچه مقرون به صرفه افتد مبارزه شیمیایی مطابق انچه در مورد بوته میری جالیز نیز ذکر شده است درباره این بیماری نیز قابل اجرا است . با گل سبز کنجد و نشانه های بیماری اشنا شوید .
منبع :
asanteb.com