معرفی فلفل زینتی و نگهداری آن
فلفل زینتی گیاهی یک ساله و بومی جنوب افریقای شمالی وشمال امریکای جنوبی می باشد و تفاوتهای عمده ای با فلفل خوراکی داشته که به همین سبب نباید این دو را اشتباه گرفت. این گیاه از خانواده ی SOLANACEAEاست و دارای سه گونه C.FRUTESCENS ، C.ANNUUM و C.CHINENSEمی باشد. علت نام CHRISTMAS PEPPER به دلیل ان است که در جشن های کریسمس استفاده های زیادی می شود و می توان به عنوان گیاه آپارتمانی استفاده نمود و این گیاه در پزشکی وبه عنوان غذا در افریقا و کشور های دیگر نیز کاربرد دارد. میوه ی آن طعمی بسیار تند و آتشین دارد و در صورت خوردن مقادیر زیاد آن باعث سوزش پوست می گردد. از تماس با چشم هنگام دست زدن به فلفل اجتناب کنید .
فلفل زینتی
این گیاه می تواند چند فصل رشد کرده و زنده بماند و تبدیل به یک درختچه بزرگ چندساله شود و دارای گل هایی به رنگ سفید (گاهی متمایل به رنگ ارغوانی) در ساقه های پر شاخ و برگ است و تا 60 سانتی متر بلند می شود. میوه آن ممکن است در رنگ های متنوعی از جمله سبز ، زرد ،قرمز یا غیره دیده شود. برگهای فلفل زینتی سبز نسبتا روشن و مستطیلی شکل می باشند. کولتیوارهای گوناگون این گونه دارای میوه هایی به اشکال مختلف مستقیم یا آبشاری است. Capsicum Annuum در پزشکی و همچنین به عنوان غذا در آفریقا و دیگر کشورها، مصرف می شود.
شرایط نگهداری از فلفل زینتی
دما : این گیاه حرارت بالا و گرما را دوست دارد به نحوی که در مناطق سردسیر گیاهان گلدانی فلفل زینتی را می توان فقط در فصل تابستان، خارج از گلخانه نگاهداری کرد.
آبیاری: خاک همیشه خیس را می پسندد در بهار و تابستان قبل از خشک شدن کامل خاک باید گیاه را آبیاری کرد و توجه داشت که خاک گلدان باتلاقی نشود. در زمان گل دهی و تشکیل میوه باید آبیاری کاهش داد. در زمستان هفته ای یک بار ان را ابیاری کنید.
رطوبت: لازم است با آب ولرم فاقد املاح و سبک غبار پاشی شود. غبار پاشی برای کنترل آفت کندی قرمز مفید است. بعد از تبدیل گل به میوه غبار پاشی را به هفته ای یکبار باید تقلیل داد.
نور : این گیاه به نور متوسط تا زیاد نیاز دارد زیرا اگر گر نور محیط کافی نباشد میوه های فلفل زینتی زرد باقی می مانند و قرمز نمی شوند.
کود: کود مورد نیاز فلفل زینتی را نمی توان به میزان ۳ گرم در لیتر، هر دو هفته یکبار، از اردیبهشت تا شهریور، مصرف نمود.
تعویض گلدان:در اوایل بهار باید گیاه را به گلدان 12 سانتیمتری منتقل نموده و خاک گلدان را بازدید کرد.
عوارض و درمان فلفل زینتی
اگر در طول مدت رشد این گیاه مشاهده کردید برگها پرپشت وسر حال هستند اما گل ظاهر نمیشود حتما گیاه را به گلدان کوچکتری منتقل کنید زیرا کاپسیکوم دوست دارد ریشههایش در هم باشند. احتمالا گلدان اصلی خیلی بزرگ است. اگر نور محیط کافی نباشد میوه های فلفل زینتی زرد باقی می مانند و قرمز نمی شوند. این گیاه نور مستقیم را به راحتی تحمل می کند. شاخه های دراز و بد شکل فلفل زینتی معرف هوای گرم محیط گرم است. گلدان را به محل خنک تری برده و با آب فاقد املاح و کاملا ولرم غبار پاشی کنید.
همچنینن هوای خیلی گرم و یا آبیاری بیش از اندازه باعث زرد شدن تمام برگها و سقوط آنها می شود. اگر برگها پژمرده شوند و سقوط نمایند باید گیاه رابه محل پر نورتری منتقل کنید. برگهای جدید گیاه در اثر فعالیت حشره آفت، بد شکل و چسبناک می شوند. گیاه را با سم حشره کش نفوذی سمپاشی کنید. در صورتی که ببینید رشد گیاه متوقف شده، بدانید هوا سرد است بنابراین باید گلدان رابه محل گرمتری ببرید. برگهای فلفل زینتی در اثرهوای سرد یا صدمه مربوط به مواد براق کننده شیمیایی، ممکن است سیاه شوند. اگر هم با زردی برگها مواجه شدید، فورا آبیاری کنید احتمالا گیاه تشنه است کنه ریز قرمز برگها را زرد وتار عنکبوتی میکند، سطح زیرین برگها رابا اسفنج نرم تمیز کنید و یا هر دوهفته یکبار، باسم کنه کش، گیاه را سمپاشی نمایید.
تکثیر فلفل زینتی
می توانید بذرها را در اواخر زمستان و اوایل بهار در طرف کم عمقی، حاوی کمپوست مخصوص بذر بکارید و خاک را مرطوب نگاه داشته و روی آن را با شیشه یا پلاستیک بپوشانید. بعد از رشد نشاءها آنها را به گلدان اصلی حاوی کمپوست گلدانی منتقل کنید. اگر در طول پرورش گلی ظاهر نشد گیاه را به گلدان کوچک تر منتقل کنید. در شرایط ایدهآل و نور کافی 18-22هفته زمان برای رسیدن به میوه از بذر لازم است. در صورتی که نور کم باشد یا رسیدگی محدود باشد ممکن است این زمان کمی بیشتر طول بکشد.
خواص فلفل زینتی: فلفل زینتی در ترکیب با درخت گنه گنه در درمان سستی ،نقرس ، سوء هاضمه به همراه نفخ شکم ، cynanche بدخیم (دیفتری حاد) و تب مخملک بدخیم کاربرد دارد.
منبع: https://mag.asanteb.com