گیاه هالا ،یک مسواک طبیعی برای شما
درخت گیاه هالا یا پاندانوس یا برگ خنجری با نام علمی Pandanus tectorius از خانواده ی Pandanaceae بوده که گونه ی tectorius یکی از گونه های جنس Pandanus است و بومی مالزی، شرق استرالیا و جزایر اقیانوس آرام به شمار می آید. ارتفاع درخت گیاه هالا به 4.14 متر می رسد با تنه ای بدون انشعاب تا ارتفاع 4 تا 8 متری که با ریشه هایی که از سطح خاک خارج شده اند، استوار نگه داشته می شوند. برگ ها بین 90 تا 150 سانتی متر طول و 5 تا 7 سانتی متر عرض دارند که دارای حاشیه ای ارّه دار هستند. در ادامه ی مطلب تلاش کرده ایم که اطلاعات مفیدی از خواص و روش کاشت و نگهداری این گیاه در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.
قسمتهای دیگر گیاه هالا
گل گیاه هالا: گیاه هالا گیاهی دو پایه است؛ گلهای نر و ماده بسیار با هم متفاوتند، با این اختلاف که گلهای نر، بسیار معطّر، کوچک و گل آذین خوشه ای دارند، عمر آنها بسیار اندک است که تنها یک روز زنده اند، ولی گلهای ماده شبیه گلهای آناناس می باشد.
میوه گیاه هالا: میوه ی گیاه هالا یا پوهالا یا پوراگین شهرت دارد. میوه ی P. tectorius تخم مرغی، بیضوی، تقریباً کروی و یا گرد با قطر 4 تا 20 سانتی متر و طول 8 تا 30 سانتی متر است که از 38 تا 200 بند انگشت هایی گوه ای مانند تشکیل شده است. هر کدام از فالانژها یا بند انگشتی ها به طور متوسط حاوی 2 دانه و حداکثر 8 بذر می باشند. بذرها درون این بندها برای چندین ماه می تواند زنده بمانند که توسط جریانهای اقیانوسی و دام ها انتقال می یابند.
شرایط زیستگاهی گیاه هالا
گیاه هالا به طور طبیعی در مناطق ساحلی، از جمله در حاشیه جنگل های حرا و سواحل دریاها رشد می کند، در شرایطی با 1500 تا 4000 میلی متر بارندگی سالانه و ارتفاع 610 متر از سطح دریا به خوبی رشد می کنند. در طیف وسیعی از خاک ها قادر به ادامه ی حیات هستند به گونه ای که در سواحلی که حاوی شن و ماسه کوارتز، شن و ماسه های مرجانی و سنگ، و همچنین در سنگهای آهک و بازالت می رویند. این گونه نسبت به نمک و باد مقاومت از خود نشان می دهد. نور کامل خورشید را ترجیح می دهد هر چند که در شرایطی با 30 تا 50 درصد سایه هم زندگی می کنند. در pH وسیعی از 6 تا 10 رشد و نمو دارند.
پراکندگی گیاه هالا: گیاه هالا یا پاندانوس تکتوریوس از پورت ماککواری (Port Macquarie) در ولز جنوبی نو (یکی از ایالت های استرالیا) تا کوئیزلند، استرالیا و اندونزی و از شرق از سمت جزایر استوایی اقیانوس آرام تا جزایر هاوایی رشد می کند. با توجه به کشت و کار گسترده ی آن، هنوز محدوده ی بومی آن ناشناخته باقی مانده است.
کاربردها و خواص گیاه هالا
میوه گیاه هالا (Pandanus tectorius)، هم به صورت خام و هم پخته مصرف می شود و منبع اصلی مواد غدایی اهالی میکرونزی (یکی از سه مجمعالجزایر بزرگ اقیانوس آرام و از مناطق قاره ی اقیانوسیه است. میکرونزی از سوی غرب به فیلیپین، از جنوب غرب به اندونزی، پاپوآ گینه نو و ملانزی و از سمت شرق و جنوب شرق به پلینزی محدود میشود) به شمار می آید؛ همچنین یکی از غذاهای سنتی مردم مالدیو می باشد.
فیبر طبیعی ای که روی بندهای میوه ی گیاه هالا است به عنوان نخ طبیعی دندان و مسواک کاربرد دارد؛ همچنین در فرهنگ ساموآ (Samoan) در ساخت گردنبندی به نام Ula Fala که از میوه های خشک شده به رنگ قرمز، ساخته می شود و در مناسبت های قدیمی مردم مطای (یکی از شهرستانهای استان منیا کشور مصر) به کار می رود، مورد استفاده واقع می گردد. برگ درخت گیاه هالا اغلب به عنوان طعم دهنده برای غذاهای شیرین، مانند مربای کایا استفاده می شود و می گویند که استفاده ی دارویی دارد. در سریلانکا از برگ آن به عنوان طعم دهنده، مانند ادویه کارایی دارد.
در پُلی نِزی (نام گروهی از ۱۰۰۰ جزیره در اقیانوس آرام است. این جزایر بخشی از قاره اقیانوسیه به شمار میآیند. جزایر پلی نزی در میان سه گوشی قرار گرفته اند که یک سر آن هاوایی، یک سر آن نیوزلند و سر دیگر آن جزیره ایستر است. مهمترین دسته جزایر پلی نزی فیجی، ساموآ، تونگا، مارکوئساس و پلینزی فرانسه نام دارند) از برگ درخت هالا در بافت سبد، تشک، بادبان قایق ها، سقف های کاه گلی و همچنین حوالی چمن کاریها استفاده می گردد.
منبع: https://mag.asanteb.com
من یکی از این میوه ها پیدا کردم ..خیلی جالبه
تو ایران هست ایا؟؟
یا فقط من پیدا کردم؟