با وظایف آب در بدن انسان آشنا شوید
وظایف آب در بدن موضوع این بخش از مجله پزشکی اسان طب است. آب یکی از مواد ضروری برای سلامتی است و در صورت کم آبی بدن با مشکلات دیگری مواجه می شود. به عنوان مثال یکی از وظایف آب در بدن تنظیم حرارت بدن است که خاصیت خنک کنندگی بدن را دارد. در این مقاله از آسان طب با وظایف آب در بدن آشنا خواهیم شد .
وظایف آب در بدن
از جمله وظایف آب بدن به سه مورد زیر میتوان اشاره کرد :
۱ – آب بهترین حلال است.
۲- تنظیم کننده حرارت بدن میباشد.
۳- به عنوان یک واسطه در اعمال شیمیایی عمل می کند.
آب واقعاً ماده تغذیه ای قابل توجهی است که برای زندگی ضروری است.
آب ترکیب ضروری تمام بافت های بدن است و به عنوان یک حلال سبب می شود که بسیاری از مواد برای عملکرد سلولی در دسترسی باشند و محیط ضروری برای تمام واکنش ها را فراهم می کند.
همچنین، این ماده به عنوان سوسبترا در واکنش های متابولیکی شرکت می کند و ترکیب ساختمانی را برای شکل دادن به سلولها فراهم میکند. آب برای فرایندهای فیزیولوژیکی، هضم، جذب و دفع ضروری می باشد و نقش مهمی در ساختمان و عملکرد سیستم گردش خون دارد و به عنوان محیط ناقل برای مواد مغذی و تمام بدن عمل می کند. آب تعدیل کننده قوی حرارت است و میتواند با تغییر ناچیزی در درجه حرارت,حرارت بدن را کاهش دهد.
۱ – آب به عنوان حلال:
به خاطر آنکه آب قابلیت واسطه ای با بسیاری از ترکیبات را دارا است، به عنوان بهترین وسیله جهت انتقال۔ مواد عمل میکند. به عنوان مثال مواد غذایی، هورمون ها و… از طریق آب موجود در پلاسما به طرف مایعات داخل سلول برده میشوند. مواد زائد حاصل از سلول نیز توسط اب از فضای سلول خارج میگردد. بدون وجود چنین مکانیزم کارامدی، تغذیه سلولی غیرممکن می شود.
۲- آب به عنوان تنظیم کننده حرارت:
آب قبل از آنکه حرارت بدن افزایش یابد، قابلیت جذب مقدار قابل ملاحظه ای از حرارت را دارد. اگر حرارت تولید شده در عضله و سایر سلول ها از بدن خارج نگردد، حرارت بدن افزایش یافته و ساختمان پروتئینی سلول و آنزیمهایی که اعمال شیمیایی را تنظیم میکنند از بین خواهند رفت.
آب بین سلولی که در اطراف سلول قرار گرفته و پلاسمای خون، به عنوان سیستم خنک کننده بدن عمل میکنند.
پلاسما حرارت بدن را جذب نموده و آن را به سمت سطح بدن و پوست حمل می نماید تا در آنجا به سمت محیط رها گردد. این سیستم خارق العاده زمانی قادر به کارایی مثبت است که حجم مایعات سلولی به مقدار مناسب باشد. اگر حجم آبی که به گردش در میآید (خون و مایعات بین سلولی) کاهش یابد، درست مانند زمانی که ورزشکاران برای کاهش وزن، کاهش آب بدن را مد نظر قرار می دهند و از سونا، قرصهای کاهش آب بدن و همچنین تمرین در هوای گرم استفاده می کنند.
بدن با کاهش آب مواجه گردیده و در کارایی سیستم گردش خون اختلال وارد می شود و به عبارتی یکی از مهمترین سیستم های خنک کننده بدن دچار آسیب میگردد. همانطوری که میدانید در حالت عادی حدود پنج لیتر خون در دقیقه به وسیله قلب پمپاژ می شود ولی اگر این حجم به چهار لیتر برسد. چون حجم خون کم می شود، قلب بایستی با سرعت بیشتری به کار خود ادامه دهد تا همان پنج لیتر را پمپاژ کند.
۳- وظایف آب بدن به عنوان واسطه در فعل و انفعالات شیمیایی:
گرچه انرژی اضافی حرارتی که در اثر فعل و انفعالات شیمیایی درون سلولی حاصل می گردد، مشکلاتی برای سیستم خنک کننده بدن ایجاد می نماید، با این وجود زندگی بدون چنین اعمال شسیمیایی متوقف خواهد شد. جهت انجام فعالیت های جسمانی، فعل و انفعالات شیمیایی که منجر به آزاد شدن انرژی میگردد. در بدن ضروری است و آب به عنوان واسطه در این گونه اعمال شیمیایی عمل می کند.