علل و درمان بیماری برونشیت کودکان

بیماری برونشیت کودکان یکی از بیماری هایی است که بیشتر در ایام سرد سال رخ می دهد و همراه با صدای خس خس میباشد. این بیماری یک التهاب در نای است که باید به موقع شناسایی شده و درمان شود. برای درمان برونشیت باید خود را گرم کرده و مدام مایعات گرم بنوشید. عفونت های ویروسی علت اصلی این بیماری هستند. در این بخش از مجله پزشکی اسان طب درباره بیماری برونشیت اطلاعاتی را تقدیم می کنیم.

درمان بیماری برونشیت کودکان

بیماری برونشیت کودکان چیست؟

برونشیت در ماه های سرد زمستان یکی از بیماری های شایع است. تفاوت بین برونشیت که با صدای خس خس تنفس همراه است و آسم همیشه ایجاد شبهه می کند. برونشیت همان التهاب نایژه هاست. نایژه ها لوله های غضروفی هستند که نای (لوله هوا) را به حبابچه های نسوج شش ها متصل می کنند. در همین حبابچه های کوچک است که تبادل گاز ها صورت می گیرد و هنگامی که این قسمت از شش ها عفونی شود بیمار به سینه پهلو مبتلا شده است.

برونشیت چیست

گرچه کودکان زیر پنج سال به طور متوسط هر ساله به یکی از بیماری های عفونی مجاری فوقانی دستگاه تنفس مبتلا می شوند،می توان گفت که تعداد نسبتاً اندکی از آنها در ادامه بیماری خود دچار برونشیت می شوند.

از نظر عوام دندان در آوردن با برونشیت همراه است. اما در واقع هیچگونه رابطه ای بین این عفونت و فرایند طبیعی تشکیل دندانهای کودک وجود ندارد بعید نیست که درد و ناخوشی ناشی از دندان در آوردن در بعضی از کودکان سبب کاهش مقاومت بدنشان در مقابل عفونتها شود. شاید به همین علت است که احتمالاً بعضی اوقات ابتلا به برونشیت همزمان با دندان در آوردن کودک روی می دهد.

بروز بیماری برونشیت در کودکان بزرگتر به اشکال مختلف است. به عنوان مثال گاهی برونشیت خفیف باعفونی شدن قسمت های فوقانی دستتگاه تنفس روی می دهد.به گزارش آسان طب،کودکانی که ظاهراً مبتلاض به برونشیت همراه با تنفس صدادار هستند و این حالت در آنان عود می کند،ممکن است به آسم مبتلا باشند، نه برونشیت.

علت ابتلا به بیماری برونشیت کودکان

معمولاً عفونتهای ویروسی موجب بروز بیماری برونشیت می شود. این نوع عفونت ها ابتدا از بینی و گلو شروع می شود و سپس مجرای تحتانی دستگاه تنفس در بعضی از کودکان نسبت به کودکانن دیگر بیشتر رخ می دهد . احتمال ابتلا به برونشیت که منشاً عفونت باکتریایی داشته باشد. خیلی ضعیف است.گرچه این احتمال وجود دارد که کودک پس از ابتلا به یک عفونت ویروسی به عفونت باکتریایی هم مبتلا شود.

سرخک و سیاه سرفه، که اولی یک عفونت ویروسی و دومی یک عفونت باکتریایی است، اگر همزمان با برونشیت بروز کند به درجات مختلف سبب پیچیده تر شدن بیماری می شود.

مشخصات و علایم بیماری برونشیت کودکان

برونشیت معمولاً به دنبال یا همراه با عفونت مجاری تنفسی فوقانی بروز می کند. علائم تشخیص آن بسیار واضح است و عبارت است از آب ریزش بینی،گلودرد و احتمالاً تب خفیف .

شما میتوانید علل های دیگر و راه کار های درمانی عفونت سینه را در اینجا ( درمان عفونت سینه ) مطالعه و از آن استفاده کنید.

یکی از علائم تشخیص برونشیت سرفه است . در مراحم اولیه بیماری این سرفه خشک است،اما در عرض یک یا دو روز با خلط همراه خواهد شد خلطی زرد رنگ که ممکن است با سرفه بیرون ریخته شود. با این حال کودکان تمایل دارند به جای سرفه کردن و ریختن ترشحات چرکی به بیرون آن را ببلعند. این عمل در بعضی از مواقع ممکن است منجر به استفراغ شود.

در بعضی از کودکان مبتلا به برونشیت تنفس صدادار می شود.صدادار شدن تنفس به علت تنگ شدن نایژه هاست و تنگ شدن نایژه ها به خاطر عفونی شدن آنهاست .(صدای خس خس که هنگام تنفس شنیده می شود به خاطر عبور هوا از مجازی تنگ شده است) اما، همانطور که قبلاً هم اشاره شد ، این حالت ممکن است نشانه ی ابتلا به آسم باشد. احتمال دارد که تب خفیفی هم همراه با کسالت عمومی هنگام بروز بیماری وجود داشته باشد، اشتها و میل کودک به غذا نیز ممکن است کم شود .

اگر پزشک با گوشی پزشکی به سینه ی کودک گوش دهد، صدای مشخص عبور هوا از درون نایژه های ملتهب را خواهد شنید .

درمان برونشیت کودکان

 روش های درمان برونشیت یا درمان بیماری برونشیت کودکان

تجویز آنتی بیوتیک برای درمان برونشیت ساده بی فایده است. زیرا عفونت دارای منشاً ویروسی است و آنتی بیوتیکها بر روی ویروس ها اثری ندارند . یک رژیم غذایی سبک همراه با نوشیدن مایعات فراوان ( که بهتر است مورد علاقه ی کودک باشد )، و بازی در یک اتاق گرم بهترین راه درمان است .

اگر سرفه شدید و سوزش آور باشد و کودک و سایر اعضای خانواده را در طول شب بیدار نگه دارد ، می توان به کودک شربت تسکین دهنده ی لینکتوس داد . ترکیبی از گلیسیرین ، عسل و لیموترش هم بسیار مناسب است و می توان آن را از داررخانه ها تهیه کرد. ( سایر شربتهای سینه که بسیاری از آنها سبب متوقف شدن سرفه می شود  ، توصیه نمی گردد ، زیرا سرفه خود نیز یکی از مکانیزم های دفاع طبیعی بدن است و سبب می شود ترشحات چرکی از قسمت های پائین مجرای تنفسی به بیرون انتقال یابد . )

اگر تنفس کودک مبتلا به برونشیت صدادار است، تجویز داروهای گشاد کننده برونشها در بهبود وضع بیمار بسیار موثر است .تا زمانی که سرفه های شدید از بین نرفته و کودک توانایی لازم برای پاسخگویی به فعالیتهای جسمی مورد نیاز در مدرسه را بدست نیاورده است نباید در مدرسه حضور یابد .

سرفه ی کودک مبتلا به برونشیت نه چندان حاد طی یک هفته تا 10 روز از بین می رود و کودک سلامت کامل خود را باز می یابد .

شما میتوانید از گیاهان دارویی برای آرام کردن ناراحتی ناشی از برونشیت استفاده کنید. در اینجا ( خواص گل قاصدک ) را مطالعه و از آن برای تسکین ناراحتی برونشیت استفاده کنید.

عوارض بیماری برونشیت

عفونت ثانییوه باکتریایی نایژه ها ممکن است رخ دهد. در چنین شرایطی نه تنها سرفه برطرف نمی شود ، حتی ممکن است بدتر هم بشود . کودک ممکن است بیشتر تب کند، یا اگر تا آن زمان تب نمی کرده به تب مبتلا شود . در چنینی شرایطی لازم است که آنتی بیوتیک مصرف شود تا عفونت برطرف گردد.

سینه پهلو از عوارض بیماری برونشیت است و هنگامی که حبابچه های شش عفونی شود رخ می دهد . هم ویروس ها و هم باکتری ها می توانند عامل این عفونت باشند.(البته سینه پهلو ممکن است ، بدون آنکه مجاری فوقانی دستگاه تنفسی عفونی شود یا به برونشیت مبتلا شود ، رخ می دهد . این نوع سینه پهلو بخصوص در کودکان نارس ، کودکانی که دارای نارساییهای مادرزادی هستند یا کودکانی که دچار سوء تغذیه اند، رخ می دهد .)

سرتا سر یک شش ( یا هر دو ششش )، یا یک لب از یک شش ممکن است عفونی شود . حالت اول را سینه پهلوی برنشیتی و حالت دوم را سینه پهلوی بخشی یا لبی می نامند .

کودکی که به سینه پهلو مبتلاست بشدت بیمار است . میزان دم و باز دم کودک افزایش می یابد . این حالت درست برخلاف حالتی است که در برونشیت دیده می شود . در برونشیت میزان دم و باز دم طبیعی است . در سینه پهلو سوراخهای بینی کودک گشاد می شود ، زیرا بدین وسیله تلاش می کند هوای بیشتری را به درون شش ها بفرستد . سرفه با شدت ادامه دارد و سوزش آور است ؟تمامی علائم فوق شدیدتر از علائمی است که هنگام ابتلا به برونشیت دیده می شود.

در حالتی که بیمار مشکوک به ابتلا به سینه پهلو باشد عکسبرداری از سینه ، تکه برداری از گلو و آزمایش خون ضروری است .

کودکی که به علت ابتلا به سینه پهلو بشدت بیمار است، باید در بیمارستان بستری شود . در مراحل اولیه و حاد بیماری ممکن است کودک به چادر اکسیژن و سرم داخل وریدی نیاز داشته باشد . مصرف آنتی یوتیک برای درمان عفونت ضروری است حتی اگر سینه پهلو در آغاز ناشی از ابتلا به عفونت ویروسی باشد، عفونت ثانوی باکتریایی را به دنبال خواهد داشت .

اگر فضای منزل مناسب باشد می تواند از کودکان بزرگتر که بیماریشان خیلی حاد نیست، در منزل مراقبت کرد . به والدینی که در مورد بیماری کودکانشان نگران هستند،توصیه می شود مرتب با پزشک در تماس باشند .

پیامد بیماری برونشیت

برونشیت ساده هیچگونه اثرات بعدی بر روی کودک باقی نخواهد گذاشت . اما اگر علائم آن با علائم آسم اشتباه گرفته شود ، در آن صورت عوارض بعدی طولانی که مربوط به آسم است را در پی خواهد داشت .

بیماری برونشیت کودکان

بیماری برونشیت کودکان بیماری ترسناکی نیست. کافیست اگر به علایم مشکوکی برخوردید به پزشک مراجعه کنید تا با داروهای شیمیایی و گیاهی کودکتان بهبود یابد.

فقط دقت کنید که علایم ان را با آسم اشتباه نگیرند  و داروهای اسم را به شما ندهند.

امیدواریم از اطلاعاتی که در این بخش از اسان طب تقدیمتان کردیم بهره کافی را برده باشید.

منبع  : AsanTeb.com

‫3.5/5 ‏‫(2 نظر)‬

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا