موی گربه و نازایی یا عقیمی و یا توکسوپلاسموز و انتقال آن
احتمال دارد شما هم در مورد موی گربه و نازایی شنیده باشید. حتی ممکن است که شنیده باشید، موی گربه خانگی باعث سقط جنین در خانمهای باردار میشود. بنابراین نباید به گربهها نزدیک شوید! در حالی که این روزها فرهنگ سازی در زمینه مهربانی با حیوانات مخصوصا در فضای مجازی به وفور مشاهده میشود. بهتر است بدانید توصیههایی که در مورد تماس با گربه در زمان بارداری میشود، به دلیل موی آن نیست و فقط بدلیل بیماری «توکسوپلاسموز» می باشد. انگلی به نام توکسوپلاسما وجود دارد که میتواند موجب عفونت در انسان و اختلال در جنین آن شود. در این مقاله از آسان طب در رابطه با موی گربه و نازایی یا عقیمی و یا توکسوپلاسموز و انتقال آن صحبت میکنیم.
ارتباط موی گربه و نازایی با انگل توکسوپلاسما
برای اینکه مطمئن بشوید موی گربه و نازایی به هم ربطی ندارند و مشکل از طرف انگل توکسوپلاسما می باشد، باید در مورد روش های انتقال این انگل به انسان آگاه باشید. دو راه برای انتقال انگل توکسوپلاسما به انسان وجود دارد که عبارتند از:
- گوشت آلوده به انگل توکسوپلاسما: خوردن یا تماس با گوشت آلوده به این انگل، تماس دستی که دارای خراشیدگی (یا زخم) با چاقویی است که گوشت با آن خرد شده یا حتی قطرات آب گوشت خام و تخته ای که برای خرد کردن گوشت استفاده شده و خوردن کباب یا استیک کم پخته شده.
- خوردن تخمهای فعال شده انگل توکسوپلاسما: اگر تخمم های انگل توکسوپلاسما در مدفوع گربه خانگی (در صورت مبتلا شدن به بیماری) وجود داشته باشد و مدفوع آن، دو تا سه روز در محیط مرطوب و نسبتا گرم باقی مانده و فعال شده باشد (که این مورد واقعا نادر است).
موی گربه و نازایی، یا احتمال ابتلا به انگل توکسوپلاسما
در واقع انسان میزبان واسط انگل توکسوپلاسما می باشد و در صورت ورود این انگل به بدن، کیستهای بسیار ریز میکروسکوپی تشکیل خواهد شد که به سرعت از طرف سیستم ایمنی افراد سالم مهار می شود (و اغلب تا پایان عمر، دیگر فعال نخواهد شد). این اتفاق تنها یکبار در طول عمر هر فرد رخ میدهد و پس از آن فرد در مقابل این انگل ایمن می شود.
در افرادی که سیستم ایمنیشان بسیار ضعیف است (به دلایلی مانند ابتلا به ایدز یا شیمیدرمانی)، گاهی این کیستها فعال میشوند. در این صورت فرد مبتلا با آنتیبیوتیکهای مخصوصی درمان خواهد شد.
انگل توکسوپلاسما و زنان باردار
اغلب ابتلای زنان باردار به انگل توکسوپلاسما که در میان مردم به نازایی ناشی از گربه شهرت یافته است، در جامعه ایجاد نگرانی می کند. حتی در بسیاری از کشورهای پیشرفته همه بانوان قبل از بارداری یا پس از اطلاع از بارداری مورد آزمایش سرمی توکسوپلاسموز قرار میگیرند.
افرادی که از نظر سرمی مثبت باشند (نشان دهنده این است که قبلا با انگل آلوده شدهاند) در طول بارداری با خطری مواجه نخواهند بود، اما افرادی که از نظر سرمی منفی باشند (نشان دهنده این است که تا کنون به انگل توکسوپلاسما آلوده نشدهاند) تحت آموزش لازم جهت جلوگیری از ابتلا به بیماری توکسوپلاسموز قرار میگیرند. با توجه به تحقیقات انجام شده، احتمال آلودگی به انگل توکسوپلاسما از طریق مواد غذایی خیلی بیشتر از مدفوع گربه خانگی می باشد و موی گربه و نازایی در زنان هیچ ارتباطی با هم ندارند.
راههای پیشگیری از این بیماری توکسوپلاسما عبارتند از:
- به گربه ها اجازه ی شکار کردن و پرسه زدن را ندهید.
- گربه خانگی خود را فقط با غذاهای مخصوص گربه و یا گوشت پخته شده تغذیه نمایید.
- ظرف مدفوع گربه را روزانه قبل از آنکه تخم انگل عفونی شود تمیز نمایید بدین صورت که مدفوع گربه را با دستکش از ظرف مخصوص دفع، خارج نمایید و ظرف را با آب جوش یا بسیار داغ تمیز کنید.
- بانوان باردار و افرادی که سیستم ایمنی آن ها سرکوب شده، جعبه ی مخصوص دفع و ادرار گربه (Litter box) را تمیز نکنند.
- جوندگان و میزبان های حدواسط را از طریق پیشگیری از ورود آن ها به محیط زندگی، رعایت نکات بهداشتی و از طریق روش های طبیعی، نه به وسیله ی سموم مضر، کنترل کنید.
- استفاده از آب آشامیدنی تصفیه شده یا جوشاندن آب
- عدم مصرف شیر غیر پاستوریزه
- حتما قبل از استفاده از سبزیجات انها را خوب شسته و ضدعفونی نمایید.
- خوب پختن مواد غذایی مصرفی
- استفاده از از دستکش مخصوص هنگام کار باغبانی و شستن دستها با آب گرم و صابون
- جعبه ی مخصوص شن بازی کودکان (SandBox) را با کاور بپوشانید و به گربه ها اجازه ندهید که از آن به عنوان خاک دستشویی خود استفاده نمایند.
- دستان خود و سطوحی که روی آن ها به آماده سازی غذا می پردازید را بعد از تماس با گوشت و سبزیجات و همچنین لبنیات غیر پاستوریزه حتما با اب گرم و صابون بشویید.
- شستن دستها قبل از صرف غذا یا لمس مخاطات (مثل : چشم، دهان و بینی)
منبع : https://mag.asanteb.com