Cheilitis زاویهای و عوامل گوناگون پیدایش آن در اطراف دهان
Cheilitis نوعی ایجاد زخم در یک بیماری پوستی بوده که سبب خواهد شد تا یک یا هر دو گوشه دهان دچار درد و التهاب شود. در حقیقت Commissures به دو گوشه دهان، جایی که لبهای بالا و پایین بهم متصل میشوند، اشاره دارد. Cheilitis زاویهای در یک یا هر دو گوشه دهان التهاب، قرمزی، تورم و درد را به همراه دارد. در نظر داشته باشید که در Cheilitis زاویهای ممکن است بر روی لبها و یا پوست صورت نیز التهاب ایجاد شود، اما عمدتا این التهاب به گوشههای دهان محدود میشود.
Cheilitis زاویهای و بررسی آن
علاقهمندان به مجله پزشکی آسان طب؛ ما در این مقاله قصد داریم تا به تشریح و تفسیر مطالب زیر بپردازیم.
Cheilitis زاویهای چیست؟
علائم Cheilitis زاویهای چیست؟
چه چیزی موجب زخمهای شیمیایی میشود؟
فاکتورهای خطرناک Cheilitis زاویهای چیست؟
به هنگام مواجهه با Cheilitis زاویهای، باید چه واکنشی نشان دهیم؟
عوارض جانبی Cheilitis زاویهای چه میباشد؟
چه موقع باید به پزشک مراجعه کنیم؟
حقایقی در مورد Cheilitis زاویهای
Cheilitis زاویهای بیماری نیست، بلکه یک نشانه است.
رطوبت بیش از حد در لب ها یا دهان میتواند منجر به Cheilitis زاویهای شود.
در هر فردی و از هر سنی cheilitis زاویهای میتواند ایجاد شود.
درمان اصلی cheilitis زاویهای شامل پیشگیری از علل اساسی است.
cheilitis زاویهای چیست؟
گاهی اوقات زخمهای cheilitis زاویهای،cheilosis یا perleche نامیده میشود. به زبان سادهتر، cheilitis زاویهای موجب درد در گوشههای دهان میشود. cheilitis زاویهای عموما فراتر از گوشههای دهان گسترش نمییابد، اما اگر دچار عفونت شده و درمان نشود، احتمال گسترش عفونت وجود خواهد داشت. بنابراین با توجه به خطر ابتلا به عفونت، پزشک باید علت التهاب را تعیین کند تا درمان به درستی انجام شود.
علائم cheilitis زاویهای چیست؟
هر بیماری دارای علائمی است و علائم cheilitis زاویهای نیز عبارتند از:
نقاطی به رنگ قرمز یا بنفش در اطراف گوشه لبها
تورم یا ترکخوردگی در گوشه لب
درد و سوزش در گوشههای دهان
خشکی لبها در اطراف گوشههای دهان
چه چیزی موجب زخمهای شیمیایی میشود؟
در بعضی موارد، هیچ علت مشخصی برای زخمهای شیمیایی زاویهای وجود ندارد. با این حال اغلب زمانی که گوشههای دهان برای مدت طولانی مرطوب شود، زخمهای شیمیایی زاویهای شروع به پیدایش خواهند کرد. در حقیقت، به هنگام تبخیر بزاق دهان، خشکی و تحریک ایجاد میشود، در این حال افراد ممکن است لبهای خود را دستکاری کرده تا از خشکی و تحریک آن بکاهند و رطوبت بیشتری ایجاد کنند، اما این مشکل همچنان ادامه پیدا خواهد کرد. توجه داشته باشید که در برخی موارد پوست خشک و ترک خورده سبب شده تا عفونت وارد بدن شود.
امکان رخ دادن عفونتهای باکتریایی مشترک، از جمله staph و strep نیز وجود دارد و ممکن است عفونتها متعدد باشد. برای مثال، فرد مبتلا به cheilitis زاویه ممکن است یک عفونت مخمر داشته باشد که با staph آلوده شود. توجه داشته باشید که مالش یا لیسیدن ناحیه آلوده میتواند آن را بدتر کرده و درد را تشدید کند.
فاکتورهای خطرناک cheilitis زاویهای
اکثر افراد مبتلا به cheilitis زاویهدار حداقل یک عامل خطرناک داشته و این عامل اغلب دیابت میباشد. دیابت میتواند سیستم ایمنی بدن را تضعیف کرده و آن را بیشتر به آلودگیهای مخمری مرتبط با خطرهای شیمیایی زاویهای آسیبپذیر کند.
بسیاری از افراد مبتلا به دیابت دارای مشکلات پوستی از جمله عفونت میباشند. دیابت همچنین میتواند به لثهها و دندانها آسیب رسانده و منجر به از دست رفتن دندان و پروتزهای دندانی و افزایش خطر ابتلا به cheilitis زاویهای شود.
سایر عوامل خطرناک برای cheilitis زاویهای عبارتند از:
تماس بیش از حد بزاق دهان با پوست
این عامل معمولا به دلیل لیسیدن لبها به صورت مکرر و یا به دلیل شکل لب و دهان میباشد. افرادی که لب فوقانی آنها بر بالای لب پایینی آویزان است، ممکن است دچار شبیهسازی زاویهای شوند.
سیستم ایمنی ضعیف
این مشکل بیشتر به علت بیماری مانند ایدز و به خاطر شیمی درمانیهای مکرر و مصرف داروهایی که به سیستم ایمنی بدن آسیب میرسانند رخ خواهد داد. البته بیماریهای دیگری نیز باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن خواهد شد.
مسئله ژنتیک
همراهان مجله پزشکی آسان طب؛ وضعیت ژنتیکی نیز یک عامل خطرناک برای cheilitis زاویهای میباشد، مانند سندرم دان.
مسائل تغذیه
این مورد شامل کمخونی یا رژیم غذایی نامناسب شده و هر دو آنها میتوانند بدن را به عفونتهای خاص آسیبپذیری تبدیل کنند.
عفونتهای مخمر دهان و مسائل مربوط به دندان
بیماری لثه
بیماری لثه و سایر مشکلات بهداشت دهان نیز به بروز cheilitis زاویهای کمک خواهد کرد.
داشتن یک ویروس یا عفونت در داخل یا نزدیکی دهان و داشتن لبهای بسیار خشک و چاکدار
اگر لبها خیلی خشک باشند یقینا باز خواهند شد و حمله ویروسها، باکتریها و مخمرها به آنها آسانتر میباشد.
برای درمان زخمهای شیمیایی و علائم آن باید چه کاری انجام دهیم؟
در زیر چندین روش برای درمان زخمهای شیمیایی و علائم آن وجود دارد که به آنها میپردازیم.
رژیم غذایی و سبک شیوه زندگی
افرادی که مبتلا به دیابت کنترل نشده میباشند، ممکن است درمان شامل رژیم غذایی و تغییر سبک زندگی، درمان انسولین یا داروهای دیابت باشد. مکملهای ویتامین یا تغییرات در رژیم غذایی نیز میتوانند به افرادی که از مواد غذایی زودرس به دلیل تغذیه نامناسب استفاده میکنند، کمک نمایند.
آنتیبیوتیکها
هنگامی که این ناحیه از بدن آلوده میشود، عفونت زیر آن نیاز به درمان دارد. تشخیص علت این عارضه بسیار مهم است زیرا عفونت های مخمر، به آنتیبیوتیکها پاسخ نمیدهد. در اغلب موارد، پزشک میتواند با در نظر گرفتن اینکه آیا عفونت بر اثر باکتری بوده و یا به علت مخمر، به درمان بپردازد.
رعایت بهداشت
تمیز و خشک نگه داشتن ناحیه مورد نظر میتواند باعث کاهش درد و جلوگیری از بدتر شدن عفونت شود. تزریقات آرایشی در لبها نیز میتوانند به ایجاد زخمهای شیمیایی کمک کنند، همچنین باید اطمینان حاصل شود که پروتزها به درستی انجام میشوند.
عوارض جانبی Cheilitis زاویهای چیست؟
Cheilitis زاویهای میتواند در صورت عدم درمان منجر به ایجاد مخمر یا سایر عفونتها در صورت افراد شود، همچنین اختلالاتی که به Cheilitis زاویهای منجر میشوند نیز عوارضی به همراه دارند، برای مثال دیابت درمان نشده میتواند باعث مشکلات قلبی شود.
چه موقع باید به دکتر مراجعه کنیم؟
علاقهمندان به مجله پزشکی آسان طب؛ درمان Cheilitis زاویهای آسان است اما میتواند مدام افراد را درگیر خود کند. افرادی که دچار بروز نقاط قرمز رنگ و یا بنفش در گوشه لبهای خود میشوند و یا افرادی که درد لب، سوزش یا خشکی را تجربه می کنند، باید حتما به پزشک مراجعه کنند. درمان اولیه توسط پزشک میتواند مانع از بدتر شدن عفونت و یا گسترش آن شود.
نگاهی اجمالی به Cheilitis زاویهای
Cheilitis زاویهای خطرناک نبوده و قابل درمان است. علائم آن نیز معمولا طی چند روز پس از شروع درمان بهبود مییابند. بعضی افراد ممکن است به طور مکرر دچار Cheilitis زاویهای شوند و به نسبت به عفونتهای بیشتری نیز مبتلا میشوند. این مطلب به این معنی است که افرادی که به دیابت مبتلا هستند و آناتومی لب آنان غیرمعمول بوده و یا دچار سایر عوامل خطرناک میباشند،احتمال ابتلا آنان به ایجاد عفونت در آینده بیشتر خواهد شد، بنابراین باید برای درمان به پزشک مراجعه کنند. برخی از استراتژیهای پیشگیری از Cheilitis زاویهای عبارتند از:
نگهداشتن لب به صورت خشک و مرطوب نکردن آن
درمان یک وضعیت اساسی
مومیایی کردن لب
رعایت بهداشت دهان و دندان
Cheilitis زاویهای میتواند دردناک و ناخوشایند باشد، اما در اغلب موارد، به جای یک مشکل جدی در سلامتی، یک ناراحتی محسوب شده و قابل پیشگیری میباشد. افراد مبتلا به این بیماری باید به صورت مکرر از پزشکان درباره علل بالقوه آن سوال کنند و امکان تغییر سبک زندگی خود را بررسی کنند.
حتی یک نمونه تغییر سبک زندگی، مانند مومیایی لب در زمستان، ممکن است باعث پیشگیری این بیماری شود، پس بیشتر از لبهایمان مراقبت کنیم.
Source: https://mag.asanteb.com