آسیب دیدگی ها و جراحات در پنجه سگ و مراقبتهای لازم
پد در ناحیه ی پنجه های دست ها و پا های سگ ، سخت ترین بافت پوستی موجود در بدن آنها است . پد پنجه ها با ساختار نرم و اسفنجی در قسمت تحتانی دست ها و پا های سگ ها و گربه ها وجود دارد . این ناحیه در بدن حیواناتی مثل سگ ها ، گربه ها ، خرگوش ها و … هر گونه فشار و صدمات ناشی از دویدن و ایستادن را جذب می کند . بنابرین امروز تصمیم گرفتیم که در مورد آسیب دیدگی پنجه سگ ها و گربه ها صحبت کنیم .
پنجه سگ ، گربه و جراحت های وارده بر این نواحی
پنجه ها از لایه های پوستی سطحی ، ضخیم ، زبر و زمخت تشکیل شده اند . در ناحیه کف پنجه ها رگ های خونی زیادی عبور می کنند و در هنگام آسیب دیدگی احتمال خونریزی زیادی را به دنبال خواهند داشت . معمولا آسیب دیدگی کف پنجه ها شامل پارگی ، ساییدگی ، خراش ، سوراخ شدن ، سوختگی و … می باشد . به علت جراحات وارد شده و محل ناحیه ی کف پنجه ها برخی از آسیب دیدگی ها و جراحات گسترده هیچ گاه التیام نخواهند یافت . بنابرین صاحبان این گونه حیوانات باید مراقب لنگیدن ، خونریزی ، عدم توانایی تحمل وزن حیوان بر روی دست ها و پا هایش ، تغییر رنگ نواحی کف پنجه ، لیسیدن بیش از حد پنجه ، تشخیص آسیب دیدگی پنجه ها (نیازمند معاینه فیزیکی است) و … باشند .
تشخیص آسیب دیدگی پنجه ها در حیوانات
اغلب آسیب دیدگی ها در ناحیه ی پنجه ها با معاینات فیزیکی قابل تشخیص خواهند بود . امکان دارد که بعضی از این آسیب دیدگی ها مانند خراشیدگی ، پارگی و … در معاینه مشخص باشند ، اما علت آسیب دیدگی برای دامپزشک مشخص نباشد .
تشخیص ورم نواحی کف پنجه ها نیازمند آزمایش های تکمیلی است . در این هنگام شخص دامپزشک با استفاده از بیهوشی موقت و یا بی حسی موضعی نمونه ای از بافت حیوان آسیب دیده را بیوپسی کرده و برای بررسی به آزمایشگاه ارسال می کند . در آزمایشگاه نتیجه ی این که نمونه برداشته شده ، متورم ، سرطانی و یا عفونی است ، مشخص خواهد شد.
مراقبت های دامپزشکی بسته به میزان جراحت حیوان متفاوت می باشد . اگر حیوان شما فقط دچار آسیب دیدگی جزئی (مثل پارگی ، سوراخ شدن و خراشیدگی ) باشد ، دامپزشک محل آسیب دیدگی را ضدعفونی و تمیز می کند و موضع مورد نظر را بانداژ خواهد کرد . در صورت نیاز یک نوع گردنبند برای جلوگیری از لیس زدن و جدا کردن باند توسط حیوان استفاده خواهد شد . تعویض بانداژ ضروری خواهد بود ، زیرا پای حیوان عرق کرده و رطوبت ناشی از آن در سطح باند گسترش می یابد که هم بر تاخیر روند بهبودی تاثیر گذار می باشد و هم احتمال بروز عفونت وجود خواهد داشت . بنابرین هر 2 – 3 روز یک بار نیاز به تعویض بانداژ خواهد بود .
در بعضی از آسیب دیدگی ها ، پس از شست و شو دادن و ضد عفونی کردن محل آسیب از بخیه استفاده کرده و با قرار دادن بانذاژ ضخیم در زیر بخیه و یا استفاده از تراشه ی مخصوص ، فشار بر موضع آسیب دیده را کاهش داده و به جریان بهبودی سرعت می بخشند .
در برخی از جراحت های پنجه سگ دامپزشک مجبور به برداشتن لایه ای از کف پا می شود و به دلیل این که در این مواقع استفاده از بخیه امکان پذیر نمی باشد ، دامپزشک پس از ضد عفونی از باند و یا آتل ( نوعی تراشه ) استفاده می کند . آتل فشار ناشی از راه رفتن بر روی پنجه را کاهش داده و به بهبود زخم و جلوگیری از عفونت کمک خواهد کرد . البته ژل آلوئه ورا نیز در درمان پنچه آسیب دیده موثر خواهد بود.
در برخی از جراحت ها نیاز به برداشتن کامل کف پنجه حیوان می باشد . اگر پنجه ها در قسمت میانی کف دست و پای حیوان باشد در تحمل وزن نقش به سزایی دارند که در سگ ها و یا گربه های کوچک راه رفتن با پنجه میانی از دست داده ، مشکلی به وجود نخواهد آورد . اما در سگ های بزرگ پیوند پنجه امری ضروری می باشد .
مراقبت های لازم در زمان جراحت پنچه سگ و گربه
در مورد جراحت های جزئی پنجه سگ یا حیوانات دیگر رابا استفاده از خوب تمیز کرده و در محلول ضد عفونی کننده فرو ببرید تا کاملا ضد عفونی شود . برای تسریع روند بهبودی و مراقبت از این حیوانات ، ممانعت و جلوگیری از لیس زدن زخم توسط حیوان ضروری می باشد ، زیرا احتمال بروز عفونت را زیاد می کند . توجه داشته باشید که حتما باید در مورد آسیب ها و زخم های عیمق با دامپشک خود تماس بگیرید .
منبع : http://asanteb.com