معرفی 7 نوع از گیاهان آبزی جهت سلامتی ماهی
گیاهان آبزی و یا آکواریومی شامل گونه های متنوع بسیاری می باشند که از مناطق گرمسیر و آب های گرم و اغلب شیرین، به سایر نقاط دنیا انتقال یافته و به صورت صنعتی تکثیر می گردند. در مقاله های قبلی راجع به تاثیرات گیاهان آکواریومی در آکواریوم ها صحبت کردیم و در مقاله ی حاضر در مجله ی آسان طب به معرفی گیاهان آبزی آکواریومی می پردازیم.
انواع گیاهان آبزی آکواریومی
طبق تحقیقات انجام شده در مجله ی آسان طب ، در بررسی توانایی گیاه نیلوفر آبی سفید (Nymphaea albap) کاهش فلزات سنگین از محیط های آبی را عنوان کرده اند که این گیاه آبزی جاذب بیولوژیکی توانمند و مقاومی می باشد و همین طور با کاشت ریزوم و ریشه های گیاه نیلوفر آبی درون رسوبات کف آکواریوم، گیاه بر روی آب شناور باقی خواهد ماند که محیطی ایمن برای ماهی ها فراهم می کند. گیاهان آبزی آکواریومی دارای انواع مختلفیمی باشند که برخی از معروف ترین این گونه ها عبارتند از : هیگروفیلا، آنوبیاس نانا، کریپتوکوریون و غیره که هر یک شرایط نگه داری خاص و منحصر به فردی را می طلبند .
گیاهان آبزی :کریپتوکوریون بالانسا
کریپتوکوریون بالانسا با نام علمی Cryptocoryne balansae و زیستگاه اصلی آن مناطق گرمسیری آسیا و آفریقا می باشد. از مزایای آن می توان به ماندگاری خوب، ظاهر بسیار زیبا و عدم علاقه ماهی ها به خوردن آن (تلخ مزه بودن برگها) اشاره کرد و به همین دلیل است که علی رغم قیمت نسبتا بالا ، در بازار ایران بسیار مورد توجه قرار گرفته است . این گیاه به دمای 22 الی 28 درجه سانتی گراد و pH ، 6 الی 8 و نور متوسطی نیازمند می باشد، البته در بستر شنی و با دانه بندی حدودا 3 الی 4 میلی متر رشد نسبتا خوبی دارد.
گیاهان آبزی : آنوبیاس نانا
گیاه آنوبیاس نانا با نام علمی Anubias nana گیاهی بسیار زیبا و مقاوم متعلق به آفریقا (غرب آفریقا – کامرون ) و خانواده ی Araceae می باشد . این گیاه به نور و دی اکسید کربن کمی نیاز دارد و درمحدوده نور کم – متوسط رشد قابل توجهی دارد. سرعت رشد این گیاه کند است و ساقه های پایینی آن در بستر تانک نباید پوشیده باشند .
سطح نگهداری آنوبیاس نانا آسان می باشد. دمای قابل تحمل برای آن در حدود 20 الی 30 درجه سانتی گراد و جهت نگهداریماهی های گرمسیری همانند دیسکس و گورامی مناسب است. حدودا pH این گیاه 5// 5- 9 و سختی قابل تحمل 1 الی dh 30 می باشد . لازم به ذکر است که از مزایای این گیاه خورده نشدن آن توسط ماهی های گیاه خوار است.
گیاهان آبزی : علف مروارید
این گیاه با نام علمی Hemianthus micranthemoides موسوم به اشک کودک ، بومی آمریکای شمالی می باشد. اشک کودک هم دارای سطح نگهداری متوسط است و هم به نور متوسطی نیاز دارد. دمای قابل تحمل این گیاه 19الی 28 درجه سانتی گراد، pH آن حدود 5 الی 7 و سختی متوسط ( در سطح 9 الی 13 ) می باشد.
گیاهان آبزی : کریپتوکوریون پروا
گیاه کریپتوکوریون پروا یا Cryptocoryne parva بومی آسیا (سریلانکا ) و متعلق به خانواده ی Araceae می باشد. کریپتوکوریون پروا به نور متوسطی نیاز دارد و در محدوده نور متوسط – زیاد رشد بهینه ای خواهد داشت. سطح نگهداری این گیاه متوسط ، pH آن 5/5 الی8 ، دمای قابل تحمل آن 20 ای 29 درجه سانتی گراد و با سختی 1 الی 20 dh می باشد.
گیاهان آبزی : چمن مارش پنیورت
این گیاه با نام Hydrocotyle sibthorpioides maritima بسیار زیبا و بومی مناطق آسیایی و از خانواده Apiaceae است. این گیاه به نور زیادی نیاز دارد و در محدوده نور زیاد ، بسیار رشد می کند اما دارای سرعت رشد کم – متوسط می باشد . سطح نگهداری چمن مارش پنیورت سخت – خیلی سخت است و دمای قابل تحمل 20 الی 28 درجه سانتی گراد می باشد . محدوده ی pH این گیاه 6 الی 8 و سختی آن متوسط ( یعنی 1 الی dh 13 ) است.
گیاه توری شکل یا ماداگاسکار توری شکل
ماداگاسکار توری شکل با نام علمی Aponogeton madagascariensis بومی غرب آفریقا بوده و از خانواده ی Aponagetonaceae است . این گیاه با سرعت رشد سریع، دارای سطح نگهداری بسیار سختی است و دمای قابل تحمل آن 15 الی 30 درجه سانتی گراد ، pH آن 5.5 الی 6.5 و سختی قابل تحمل آن در حدود 8 الی 20 dh می باشد.
این گیاه شدیدا به پارامتر های فیزیکوشیمیایی آب همانند نیتریت و آمونیاک حساس است و به تعویض مکرر آب نیازمند می باشد . البته نا گفته نماند که ریشه ی ماداگاسکار توری شکل، به بستر بسیار مقوی و مغذی نیز نیازمند می باشد.
گیاهان آبزی : نیلوفر آبی سفید
نیلوفر آبی سفید موسوم به Nymphaea Alba به علت دارا بودن دانه هایی با ارزش غذایی بالا و سرشار از نشاسته، روغن و پروتئین، خاصیت دارویی دارد و حتی برگ و ریشه ی آن نیز مورد تغذیه
ماهی ها و سایر حیوانات قرار می گیرد .
این گیاه از جنبه زینتی بسیار مورد توجه می باشد و به عنوان فیلتر مناسبی برای محیط های آبی آلوده کاربرد فراوانی دارد، به این علت که این روش در مقایسه با روش های بیولوژیکی دیگر مقرون به صرفه می باشد. نیلوفر آبی سفید با استفاده از عمل فتوسنتز، به عنوان منبع تولید انرژی و غذا نیاز های باکتری های فعال در فرآیند تجزیه را برآورده می کند. این گیاه با رشد و انجام اعمال متابولیکی مقادیر بالایی از فلزات سنگین را جذب کرده و لجن های باقی مانده از آن ها بعد از دوره ی جذب دارای درصد بالایی از عناصر خواهد بود.
گیاهان آبزی آکواریومی نقش بسیار مهمی در ایجاد تعادل در اکوسیستم آکواریوم ایفا می کنند و ضمن زیبا جلوه دادن محیط آکواریوم با جذب گاز دی اکسید کربن و سایر گاز های زیان آور از محیط داخل آب، اکسیژن مورد نیاز آبزی های درون آکواریوم را تامین می کنند و علاوه بر همه ی اینها ، این گیاهان محلی مناسب برای پنهان شدن برخی از گونه ها و محرکی برای تولید مثل می باشند.
منبع : https://mag.asanteb.com