خواص گندنا، درمان مشکلات گوارشی و تقویت سلامت چشم
گندنا نوعی گیاه علفی یک ساله است که به خانواده پیازیان تعلق دارد. در واقع این گونه، کوچکترین هموند خانواده پیازهای خوراکی است. معمولا این گیاه در تمام قسمتهای ایران یافت میشود و از اهمیت بالایی نیز برخوردار است. با این حال جالب است بدانید که زیستگاه اصلی گندنا اروپای مرکزی میباشد. گندنا به دلیل طعم ملایم و عطر خوب، در آشپزی استفاده میشود. این گیاه در قسمتهای جنوبی ایران با نام میلو شناخته میشود و از آن در پخت نان های محلی استفاده میکنند. این گونه یکی از گیاهان دارویی شگفت انگیز نیز به شمار میآید. چیزی بیش از 600 دستور عمل دارویی با این گیاه در کتب طب سنتی وجود دارد. برای آشنایی بیشتر با گندنا ما را همراهی کنید.
خواص گندنا
همانطور که در بالا نیز اشاره شد، این گونه از مهمترین گیاهان دارویی محسوب میشود. خواص این گیاه شباهت بسیاری به دیگر خانواده پیازیان از جمله سیر دارد. معمولا از نسخههای دارویی این گیاه برای کسانی که قادر به مصرف سیر نیستند استفاده میشود. بررسی کارشناسان تغذیه نشان میدهد که در این گونه مواد مفیدی همچون کلسیم، اهن، منیزیم، منگنز، فسفر، پتاسیم و روی وجود دارد. همچنین از گندنا به عنوان یکی از اصلیترین منابع ویتامین A، ویتامین C و ویتامین K یاد میشود.
درمان مشکلات گوارشی
یکی از مهمترین مشکلاتی که این روزها در حال فراگیر شدن است، بیماری های گوارشی میباشند. متاسفانه به دلیل تغییر عادتهای سالم غذایی، این بیماریها در حال افزایش هستند. سولفیدهای آللییل و سایر ترکیبات ارگانیک منحصر به فردی که در این گیونه یافت میشوند، درست مانند سیر به بدن کمک کرده و شما را از شر ناراحتی های گوارشی خلاص می کنند. علاوه بر این، گندناها دارای ویژگیهای ضد باکتری طبیعی هستند که میتوانند طیف گستردهای از باکتریها، از جمله خانواده های سالمونلا که باعث تخریب دستگاه گوارش شما میشوند را، از بین ببرند. پژوهشگران ایسلندی اعتقاد دارند مصرف این گیاه بازده جذب مواد مغذی را افزایش داده و از بیماری هایی مانند سندروم تحریک پذیر روده جلوگیری میکند.
بهبود سلامت قلب
یکی از مهمترین ترکیبات آلی موجود در گندنا، آلیسین است که اخیرا با کاهش سطح LDL یا کلسترول بد در بدن و بهبود سلامت قلب ارتباط داشته است. آلیسین در کاهش فشار خون نیز نقش دارد. اگر این ماده با پتاسیم ترکیب شود، میتواند تاثیر مهمی بر کاهش فشار قلبی عروقی داشته باشد. تحقیقاتی که در سال 2014 در دانشگاه پزشکی آمستردام انجام شد نشان میدهد که در این گیاه ترکیب آلی دیگری به اسم کورستین وجود دارد که به صورت موثری پلاک در شریانها را کاهش میدهد. این امر با کاهش احتمال ابتلا به حملات قلبی، سکته مغزی و آترواسکلروز همراه است.
تقویت دستگاه ایمنی
بیشتر دانشمندان به ترکیبات آلی این گیاه توجه دارند اما این بدان معنا نیست که گندنا مواد مغذی نداشته باشد. سطوح بالای ویتامین C موجود در این گونه باعث تقویت سیستم ایمنی بدن توسط تحریک تولید گلبولهای سفید و تحریک تولید کلاژن میشود که یکی از اجزای ضروری در ایجاد رگهای خونی، سلولها، بافتها و عضلات می باشد. علاوه بر این، این گیاه سطح بالایی آنتی اکسیدان دارد. این آنتی اکسیدانها با جلوگیری از فعالیت رادیکالهای آزاد، خطرات ناشی از استرس اکسیداتیو را کاهش میدهند.
تقویت سلامت چشم
یکی از مهمترین موادی که به سلامت چشم منجر میشود، وتامین A است. این ویتامین از آسیبهای وارد شده به سلولهای چشم جلوگیری میکند. همچنین در این گیاه کاروتنهایی مانند لویتین و زاکسنتین وجود دارد که مسئول کاهش استرس اکسیداتیو و جلوگیری از تولید آب مروارید در سیستم چشم هستند. تحقیقاتی که دانشمندان ژاپنی در سال 2014 در دانشگاه پزشکی کیوتو انجام دادند، مشخص کرد در این گیاه میزان قابل توجهای بتا کارون وجود دارد. این آنتی اکسیدان یکی از عوامل اصلی در جلوگیری از دژنراسیون ماکولا میباشد.
جلوگیری از سرطان
در سالهای اخیر بر روی تمام اعضای خانواده پیازیان از جمله گندنا، تحقیقات زیادی انجام شده است چرا که در این گیاهان میزان قابل توجهای کوورستین وجود دارد. دانشمندان بر این عقیده هستند که کوورستین میتواند به جلوگیری از سرطان کمک کند. اگر چه تحقیقات هنوز ادامه دارد، نتایج اولیه نشان میدهد که کوورستین قادر است به طور موثر از طیف گستردهای از سرطانها، از جمله پستان، پروستات، روده بزرگ، ریهها و تخمدانها پیشگیری کند. زاکسانتیین و لووتین، دو ترکیب دیگر آنتی اکسیدانی موجود در گندنا، با احتمال کاهش سرطانهای دهانی مرتبط هستند.
منبع: https://mag.asanteb.com