کاربرد و روشهای انجام سرما درمانی یا کرایوتراپی
سرما درمانی توسط عوامل سردکننده برای درمان بعضی از امراض یا از بین بردن علائم برخی از بیماریها، از گذشتههای دور انجام میشده است. اولین منابعی که در رابطه با وجود سرما درمانی کشف شده است، به بقراط باز میگردد که تجویزهایی در رابطه با استفاده از یخ و برف برای توقف خونریزی کرده است. در این مطلب میخواهیم شما را با سرما درمانی آشنا نمائیم.
سابقه سرما درمانی
ابن سینا که یکی از دانشمندان نابغه ایرانی است، در کتاب قانون استفاده از آب و یخ را برای کاستن از ورم و درد – از طریق ایجاد خواب رفتگی – پیشنهاد می کند. یکی دیگر از اطباء قدیمی که سرما درمانی در آثارش دیده شده است، توماس بارتولن است که در کتاب خود که در سال 1661 (ایتالیا) چاپ شده است، استفاده از یخ را تجویز می کند. در ابتدای قرن نوزدهم نیز، دکتر جیمز کریل با استفاده از آب سرد بیماری هایی مثل تب و اسهال را در کودکان درمان کرد.
سرما درمانی چیست؟
برای درمان برخی از بیماری ها می توان دمای بدن را کاهش داد، اگر دما در تمام بدن کاهش پیدا کند به آن هیپوترمی می گویند، کرایوتراپی زمانی است که دمای بدن به شکل موضعی کاهش پیدا کند. سرعت تغییر دمای پوست به قابلیت هدایت آن بستگی دارد، به نسبت میان هدایت دما و دمای مخصوص دیفوزیته حرارتی می گویند.
انتشار گرما یا سرما در هر ناحیه از بدن تفاوت دارد و به سه عامل زیر بستگی دارد:
- ضخامت اپی درم، درم، چربی و عضله
- میزان آب داخل بافت
- جریان خون
از چه شیوههایی برای سرد کردن بدن استفاده میشود؟
برای کاهش دادن دمای بافت ها از 3 روش استفاده می شود:
- دمیدن جریان هوا بر روی پوست با استفاده از ابزارهای خنک کننده که اخیرا به وسیله دستگاه های مخصوصی شیوع پیدا کرده است.
- استفاده از اسپره هایی که به سرعت بخار می شوند و پوست را خنک می کنند، اسپری اتیل کلراید و اسپری فلوئری از این دسته بودند که امروزه به علت عوارضشان برای دستگاه تنفسی کمتر استفاده می شوند.
- هدایت، یعنی استفاده کردن از وسایلی که دمایشان از دمای پوست کمتر است، مثل کیسه های سرد.
نکته ای که لازم است اینجا گفته شود این است که به هیچ عنوان نباید آب سرد یا یخ را به طور مستقیم روی زخم باز قرار داد. وقتی ما تنها برای تسکین درد موضعی سرما درمانی را لازم داشته باشیم، می توانیم از اسپری های سرد کننده استفاده کنیم. اسپری سرد کننده در مناطقی از بدن که پوست و استخوان به طور مستقیم با یک دیگر ارتباط دارند مثل قلم پا، بند انگشتان و مچ استفاده می شود.
سرمای اسپری 3-4 سانتی متر به داخل پوست نفوذ می کند، به همین دلیل برای مصدومیت های عمیق مورد استفاده قرار نمی گیرد شاید مقداری عروق عمقی به شکل بازتابی بوجود آید ولی ثاثیر آن زود گذر است. هنگام استفاده از این اسپری ها خطر بروز آسیب پوستی ناشی از سرما نیز وجود دارد.
برای تاثیر گذاری هر چه بیشتر، بهتر است هنگام استفاده از یخ (برای کاهش تورم)، دو یا سه بار در مدت معالجه، یخ برداشته شود تا سرما فرصت پیدا کند به طور یکنواخت پخش شود، پس از درمان با یخ باید سطح پوست کنترل شود.
با توجه به نتایج آزمایشات انجام شده توسط پژوهشگران، استفاده از سرما درمانی در کنار تمرینات کششی می تواند به درمان سندروم دردهای (myofacial) کمک کند، از این رو اطباء طب سنتی استفاده از آن را به فیزیوتراپیست ها توصیه می کنند. سرما درمانی هیچگونه عوارضی نداشته و زمان انجام آن هم بسیار کم است.
منبع: https://mag.asanteb.com