بررسی سندرم Refeeding یا همان تغذیه مجدد
زمانی که یک فرد مبتلا به سوء تغذیه شروع به مصرف مواد غذایی نماید امکان ایجاد سندرم Refeeding یا همان سندرم تغذیه مجدد وجود خواهد داشت، البته علت آن تجدید گلوکز و یا قند عنوان شده است. همانگونه که بدن بار دیگر شروع به هضم میکند شرایط برای ایجاد تعادل الکترولیتها و مایعات تا حدی پیچیده خواهد شد، چنین تغییراتی میتواند عوارض شدیدی را ایجاد نماید و حتی ممکن است زندگی افراد را نیز تهدید کند. توجه داشته باشید که میتوان وضعیت موردنظر را مدیریت کرد و در صورتی که پزشکان بتوانند آن را زود تشخیص دهند احتمال جلوگیری از بروز مشکلات بعدی وجود دارد. در این مقاله قصد داریم به بررسی کامل سندرم Refeeding بپردازیم.
ارائه اطلاعاتی در رابطه با سندرم Refeeding
اگر فرد در شرایطی قرار گیرد که غذایی برای خوردن نداشته باشد بدن در شرایط حاد گرسنگی قرار گرفته و میتواند منجر به سوء تغذیه گردد، مطمئنا پس از یک دوره طولانی گرسنگی دیگر بدن توانایی سابق خود در پردازش غذا را نخواهد داشت، در چنین شرایطی بدن انسولین کمتری تولید کرده که به دنبال آن تولید کربوهیدرات نیز با کاهش مواجه خواهد شد. دقت کنید، در صورتی که بدن کربوهیدرات کافی نداشته باشد به سراغ ذخایر چربی و پروتئینهای ذخیره خواهد رفت تا بتواند انرژی مورد نیاز خود را تامین نماید. اگر با گذشت زمان کماکان بدن بر روی ذخایر چربی و پروتئین تکیه داشته باشد قطعا تعادل موجود در الکترولیتها بر هم خواهد خورد، پتاسیم، فسفر، منیزیم، کلسیم و تیامین نیز به طور گستردهای تحت تاثیر قرار میگیرند. سندرم Refeeding یا همان تغذیه مجدد شامل یک سری از تغییرات ناگهانی در متابولیسم بدن بوده که با افزایش سطوح گلوکز همراه است و بدن نیز با ترشح انسولین به آن پاسخ خواهد داد، این مسئله میتواند منجر به کمبود برخی الکترولیتها همانند فسفر گردد، این سندرم دارای اثرات مضری بر روی برخی بخشهای بدن است، ازجمله:
- قلب
- ریهها
- کلیهها
- خون
- عضلات
- هضم غذا
- سیستم عصبی
در صورتی که پزشکان قادر به درمان این سندرم نباشند ممکن است زندگی افراد را تهدید نماید، بنابراین باید این سندرم جدی تلقی گردد.
چه کسانی در معرض خطر هستند؟
سندرم Refeeding میتواند بر روی افرادی که از تغذیه کافی برخوردار نیستند اثرگذار باشد. این مسئله امکان دارد به دلیل موارد زیر رخ دهد:
- گرسنگی
- سوء تغذیه
- رژیمهای شدید
- روزهداری، البته بستگی به شرایط افراد دارد
- قحطی
شرایط پزشکی زیر هم میتواند خطر ابتلا به سندرم Refeeding را افزایش دهد:
- بیاشتهایی
- سرطان
- مشروبات الکلی
- مشکلات بلع یا دیسفاژی
- بیماری روده التهابی
- بیماری سلیاک
- افسردگی
- شرایط دردناکی که بر روی دهان تاثیرگذار است
- دیابت کنترلنشده
انجام برخی از جراحیهای خاص همانند جراحیهای کاهش وزن میتواند خطر ابتلای افراد به سندرم Refeeding را افزایش دهد.
معرفی علائم و نشانههای سندرم تغذیه مجدد
الکترولیتها نقش مهمی را در بدن ایفا خواهند کرد، هنگامی که تعادل به هم بریزد شایعترین عارضهای که ممکن است رخ دهد هیپوفسفاتمی یا همان کمبود فسفر میباشد. علائم این مشکل عبارتند از:
- سردرگمی و تردید در کارها
- تشنج
- شکستگی عضلانی
- مشکلات عصبی
- ضربان قلب شدید
سندرم Reffeding همچنین میتواند باعث کمبود منیزیم هم گردد، به این حالت اصطلاحا هیپومنیزیمی گفته میشود و دارای علائمی همچون علائم زیر است:
- سطح کلسیم پایین یا هیپوکلسمی
- سطح پتاسیم پایین یا همان هیپوکالمی
- ضعف و خستگی
- تهوع و استفراغ
- ضربان غیرطبیعی قلب
کاهش سطوح پتاسیم نیز یکی دیگر از عوارض ناشی از سندرم Refeeding میباشد و علائم آن نیز شامل موارد زیر میباشد:
- خستگی و ضعف
- ادرار بیش از حد
- مشکلات تنفسی
- برخی از مشکلات مرتبط با قلب
- انسداد در روده
سایر علائم مرتبط با این سندرم نیز عبارتند از:
- هیپرگلیسمی یا قند خون بالا
- مشکلات روانی همانند سردرگمی
- نگهداری مایعات
- ضعف عضلانی
در برخی موارد دیده شده است کمبود پتاسیم منجر به کما و یا حتی مرگ شود، بنابراین باید این علائم و مشکل را جدی تلقی کرد و درصدد درمان آن، در سریعترین زمان ممکن برآمد. پزشکان میتوانند افرادی را که در معرض مشکل هستند شناسایی نمایند اما مشخص نیست امکان توسعه وجود داشته باشد یا خیر، تلاش برای جلوگیری از ایجاد سندرم امری حیاتی به حساب میآید.
عوامل خطرناک ایجادکننده این نوع سندرم
افرادی که دچار گرسنگیهای شدید هستند دارای بیشترین احتمال مبتلا شدن به سندرم Refeeding میباشند، خطر این بیماری بالاست هنگامی که یک فرد دارای شاخص توده بدنی بسیار پایین باشد. افرادی که به تازگی وزن خود را از دست دادهاند نیز در معرض خطر خواهند بود، سایر افرادی که ممکن است با این خطر مواجه شوند عبارتند از:
- کودکان و نوجوانانی که کالریشان را مصرف کرده باشند
- کودکان و نوجوانان با سابقه سندرم رفلکشن
- افراد ضعیف و دارای سوابق متعدد پزشکی
- از دست دادن BMI تا کمتر از بازه 16
- از دست دادن بیش از 15 درصد وزن بدن به طور ناخواسته در طی 3 الی 6 ماه
- مصرف مواد غذایی بسیار کم طی 10 روز و یا بیشتر
- مصرف مشروبات الکلی
بهتر است تمامی افرادی که کوچکترین تغییر را در خود احساس میکنند بلافاصله به پزشک مراجعه نمایند تا بتوانند از عواقب سخت این سندرم جلوگیری به عمل آورند.
گزینههای درمانی برای این مشکل
افراد مبتلا به سندرم تغذیه مجدد باید بتوانند سطح الکترولیتهای طبیعی خود را بازیابی نمایند، پزشکان میتوانند با جایگزین کردن الکترولیتها خطر را کاهش و درمان را آغاز کنند، البته روشهای دیگری همچون جایگزینی ویتامینها هم وجود دارد که باید به دستور پزشک صورت گیرند، توجه داشته باشید که از هرگونه اقدام خودسرانه جدا پرهیز کرده و آزمایشهای احتمالی تجویز شده همانند آزمایش ادرار را به درستی و در کمترین زمان ممکن انجام دهید. زمان بازیابی سلامتی مسلما بستگی به میزان بیماری و سوء تغذیه دارد، اگر بخواهیم یک زمان را به عنوان معیار قرار دهیم میتوان گفت 10 روز درمان ادامه خواهد داشت و سپس مرحله نظارت آغاز میگردد. در صورتی که فرد دچار مشکلات پزشکی دیگری هم باشد مسلما باید زمان بیشتری برای بهبودی بگذرد.
چکیدهای از سندرم Refeeding یا تغذیه مجدد
این سندرم زمانی اتفاق خواهد افتاد که پس از یک دوره گرسنگی شدید به سرعت غذا مصرف نمایید، این مسئله منجر به بر هم خوردن تعادل الکترولیت بدن شده و میتواند عوارض بسیار شدیدی را به دنبال داشته باشد. بهترین راه درمان این سندرم شناخت و درمان به موقع افراد در معرض خطر است، افراد مبتلا به این سندرم میتوانند با دریافت کمکهای درمانی به موقع و سریع بهبود یابند، داشتن آگاهی نسبت به این سندرم هم میتواند بسیار تاثیرگذار باشد.
منبع: https://mag.asanteb.com