بررسی انواع حالتهای مربوط به نفریت حاد
کلیه شما فیلترهای مهم بدنتان به حساب میآیند، این بخش مهم از بدن که به شکل لوبیا میباشد دارای یک سیستم حذف مواد زائد پیچیده بوده و بر اساس اعلام رسمی موسسه ملی دیابت و بیماریهای گوارش و کبد در طول روز 120 الی 150 کیلوگرم خون را تصفیه کرده و به میزان 2 کیلوگرم مواد زائد و اضافی را حذف خواهند کرد. یکی از مشکلاتی که ممکن است برای کلیهها ایجاد گردد نفریت حاد نام دارد، این مشکل زمانی ایجاد خواهد شد که کلیه ملتهب شود. اینطور که پیداست نفریت حاد دارای دلایل گوناگونی بوده و در نهایت نیز امکان دارد منجر به نارسایی کلیه گردد، در این مقاله قصد داریم به بررسی و ارزیابی نفریت حاد بپردازیم.
معرفی انواع مختلف نفریت حاد
نفریت حاد در انواع مختلفی وجود دارد که داشتن اطلاعات کافی در رابطه با آنها امری ضروری به حساب میآید، در ادامه به معرفی انواع مختلف این مشکل کلیوی خواهیم پرداخت.
√ نفریت بینابینی: یکی از انواع مختلف نفریت را نفریت بینابینی تشکیل میدهد، در این حالت فضاهای بین لولههای کلیه دچار التهاب میشوند و این التهاب منجر به نفریت حاد میگردد.
√ پیلونفریت: یکی از انواع التهابهای کلیه بوده که غالبا به دلیل عفونت باکتریایی ایجاد میشود، بر اساس آمارهای ارائه شده مشخص است که این عفونت ابتدا در مثانه آغاز و سپس به درون کلیهها منتقل میگردد.
√ گلومرولونفریت: این نوع نفریت حاد موجب ایجاد التهاب گلومرولی میشود، تعداد بسیار زیادی مویرگ در کلیه وجود دارد و گلومرولی خوشههای کوچک مویرگها میباشند که موجب حمل خون خواهند شد و به نوعی کار فیلتر را انجام میدهند. گلومرولهای آسیب دیده و التهابی ممکن است نتوانند به درستی وظیفه فیلتر کردن خون را انجام دهند و همین مسئله میتواند یکی از دلایل ایجاد نفریت حاد به حساب آید.
بررسی دلایل ایجادکننده نفریت حاد
به گزارش مجله پزشکی آسان طب تمامی نفریتهای حاد دارای دلایل خاص خودشان میباشند.
√ نفریت بینابینی: این مشکل غالبا ناشی از واکنش آلرژیک به دارو و یا آنتی بیوتیک میباشد، اگر بخواهیم تعریفی درست از واکنش آرژیک داشته باشیم در حقیقت باید گفت که یک پاسخ فوری بدن به ماده خارجی است. پزشکان برای رفع این حالت امکان دارد دارویی خاص تجویز نمایند که بدن آن را به عنوان یک ماده مضر بشناسد و به آن حمله کند که همین مسئله میتواند منجر به ایجاد التهاب شود. پایین بودن سطح پتاسیم در خون یکی دیگر از دلایل نفریت بینابینی شناخته میشود، پتاسیم به تنظیم بسیاری از توابع در بدن کمک کرده که ضربان قلب و متابولیسم جزو همین موارد میباشند. مصرف برخی داروها برای مدت زمان طولانی میتواند به بافتهای کلیه آسیب وارد کند و باعث ایجاد نفریت بینابینی گردد.
√ پیلونفریت: در اکثر موارد پیلونفریت از عفونتهای باکتریایی E.Coli ایجاد میشود، این نوع باکتری عمدتا در روده بزرگ بوده و از طریق مدفوع نیز دفع میگردد. یکی از توانایی این قبیل باکتریها را میتوان انتقال از مثانه به کلیه دانست که در نتیجه چنین مشکلی را ایجاد میکنند. با اینکه علت اصلی پیلونفریت میتواند عفونت باکتریایی باشد اما برخی از عوامل دیگر نیز در ایجاد آن بدون تاثیر نیستند، از جمله:
- معاینههای ادراری، ابزارهایی که به وسیله آن درون مثانه را مورد بررسی قرار میدهند
- جراحی مثانه، کلیهها و یا مجاری ادراری
- تشکیل سنگ کلیه، برخی مواد معدنی و یا سایر مواد زائد
√ گلومرولنفریت: علت اصلی ایجاد این عفونت کلیه هنوز ناشناخته است اما برخی شرایط ممکن است موجب ایجاد این عفونت شوند، از جمله:
- مشکلات مربوط با سیستم ایمنی بدن
- داشتن سوابق بیماری سرطان
- آبسهای که از طریق خون شما به کلیهها منتقل گردد
چه افرادی در معرض خطر ابتلا به نفریت حاد هستند؟
برخی از افراد در معرض خطر بیشتری برای مبتلا شدن به نفریت حاد میباشند، این عوامل عبارتند از:
- داشتن سوابق خانوادگی بیماری کلیوی و عفونت
- داشتن یک بیماری سیستم ایمنی همانند لوپوس
- مصرف بیش از اندازه آنتی بیوتیک یا داروهای ضد درد
- کسانی که دستگاه ادراری خود را جراحی کردهاند
علائم مربوط به نفریت حاد کدامند؟
شدت نفریت حاد میتواند علائم آن را نیز تعیین نماید، شایعترین علائم هر سه نوع نفریت حاد عبارتند از:
- درد در ناحیه لگن
- درد و یا سوزش هنگام ادرار
- نیاز مکرر به تخلیه ادرار
- مشاهده خون در ادرار
- داشن درد در ناحیه شکم و یا کلیه
- ایجاد تورم در بخشهایی از بدن همانند صورت و پاها
- استفراغ
- تب
- فشار خون بالا
بررسی شیوههای تشخیص نفریت حاد
پزشکان معمولا با انجام معاینات فیزیکی و همچنین طرح سوالاتی در رابطه با سوابق پزشکی شما میتوانند افراد در معرض نفریت حاد را شناسایی نمایند، البته برخی از آزمایشها میتوانند وجود عفونت را تایید و یا رد نمایند، آنها شامل آزمایش ادرار بوده که تاثیر بالایی در تشخیص خواهند داشت. یکی دیگر از روشهای تشخیص نفریت حاد انجام آزمایش خون میباشد، دو شاخصه مهم که اگر افزایش داشته باشند میتوانند تایید مشکل به حساب آیند عبارتند از:
- نیتروژن اوره خون (BUN)
- کراتینین
انجام اسکن تصویربرداری همانند سی تی اسکن و یا اولتراسوند کلیه میتواند انسداد و یا التهاب کلیه و دستگاه ادراری را نشان دهد. بیوپسی کلیوی یکی دیگر از روشهای تشخیص نفریت حاد بوده که پزشکان در شرایط بسیار خاص آن را تجویز خواهند کرد.
شیوههای درمانی برای نفریت حاد
روشهای درمانی زیادی برای نفریت حاد وجود دارند که میتوانند شامل دارو، مکمل، دیالیز و حتی درمانهای خانگی باشند، در این قسمت قصد داریم به بررسی درمانهای خانگی مشکل بپردازیم. هنگامی که یک فرد به نفریت حاد مبتلا است پزشکان همواره مصرف مایعات را توصیه خواهند کرد، این کار به کلیهها کمک خواهد کرد تا بتوانند فیلتر بهتری را انجام داده و در نتیجه مواد زائد به درستی دفع خواهند شد. یکی از توصیههایی که پزشکان خواهند کرد کاهش مصرف سدیم است، گامهایی برای کاهش سدیم در رژیمهای غذایی وجود دارد که میتوان از آنها بهره گرفت.
چشماندازی در رابطه با نفریت حاد
هر سه نوع نفریت حاد میتوانند با درمان فوری بهبود یابند اما اگر وضعیت بهتر نشود امکان دارد نارسایی در کلیه ایجاد گردد. نارسایی کلیه زمانی اتفاق خواهد افتاد که یک و یا هر دو کلیه برای مدت زمان کوتاهی کار دائم خود را متوقف کنند، در صورتی که چنین اتفاقی بیفتد امکان دارد دیالیز دائمی نیاز باشد و به همین دلیل است که هرگونه مشکل مربوط به کلیه را باید در سریعترین زمان ممکن تشخیص و درمان کرد، مراجعه به پزشک در چنین لحظاتی امری ضروری به حساب میآید.
منبع: https://mag.asanteb.com