علائم، تشخیص و درمان التهاب مزمن حنجره یا لارنژیت مزمن
لارنژیت نوعی التهاب حنجره بوده که میتواند منجر به خفگی یا از دست دادن صدا شود. لارنژیت مزمن (التهاب مزمن حنجره) بیشتر از 3 هفته طول خواهد کشید و علت ایجاد آن نیز میتواند شامل مواردی همچون سبک زندگی و یا برخی از بیماریها شود. در این مقاله قصد داریم لارنژیت مزمن را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهیم، البته مواردی همچون تشخیص، درمان و یا پیشگیری نیز جزو مباحثی هستند که به آنها پرداخته خواهد شد.
ارائه اطلاعاتی در رابطه با لارنژیت مزمن
حنجره هر فرد به عنوان جعبه صدا نیز شناخته میشود که دارای تارهای صورتی بوده و منجر به ایجاد صدا خواهند شد. لارنژیت مزمن باعث ایجاد نوعی تورم و التهاب در حنجره شده که میتواند بر روی عملکرد آن نیز تاثیرگذار باشد، تغییرات صوتی یکی از مشکلات ناشی از التهاب مزمن حنجره میباشد. بیماری لارنژیت بر دو نوع حاد و یا مزمن بوده که بر اساس مشاهدات صورت گرفته میتوان گفت لارنژیت حاد به سرعت اتفاق خواهد افتاد و علائم آن نیز حدود یک هفته طول میکشند. این مشکل به طور کلی جدی نبوده و اغلب بدون درمان پزشکی قابل حل است اما بهتر آن بوده که به پزشک مراجعه تا مشکل بدون ایجاد مشکلات سخت، حل و فصل گردد. لارنژیت مزمن به آرامی رشد کرده و علائم آن بیش از 3 هفته طول خواهد کشید. بر اساس یکی از مطالعات صورت گرفته در سال 2013 مشخص شده است که 21 درصد از افراد در سراسر جهان این التهاب را توسعه میدهند. لارنژیت مزمن را بدتر از لارنژیت حاد میشناسند، دلیل این موضوع هم طولانی بودن التهاب حنجره بوده که میتواند تا حد زیادی منجر به ایجاد ناراحتی شود. احتمال آنکه این علائم مربوط به یک اختلال خودایمنی بدن نیز باشد وجود دارد. لارنژیت مزمن به خودی خود هیچگونه مشکلی برای سلامتی ایجاد نمیکند و نشانهها به ندرت در دوره بیماری گسترش مییابد.
معرفی علائم مربوط به التهاب مزمن حنجره
علائم اصلی لارنژیت را میتوان خفگی و تغییر در صدا دانست. البته این مشکل علائم دیگری نیز دارد که عبارتند از:
- سرفههای مداوم
- مشکلاتی در بلعیدن غذا
- احساس وجود یک توده در گلو
- گلو درد
- از دست دادن صدا
- تب
لازم به ذکر است که تعداد زیادی از این علائم امکان دارد با لارنژیت حاد ایجاد شود اما در لارنژیت مزمن، مدت زمان بیشتری خواهد ماند. به مرور زمان، از شروع علائم صدا و کیفیت آن بد خواهد شد و سپس از بین میرود. برخی از افراد ممکن است لارنژیت را در کنار سایر شرایط همانند آنفولانزا، سرماخوردگی و یا آفتاب سوختگی ایجاد کنند. این مسئله بدان معناست که امکان دارد نشانههای دیگری همانند موارد زیر وجود داشته باشند:
- متورم شدن غدد
- احساس خستگی
- سردرد
علائم سرما خوردگی یا آنفولانزا
البته امکان دارد لارنژیت مزمن به مرور زمان آسیبهایی را به تارهای صوتی بزند. در صورت رشد و یا ایجاد گرهها در تارهای صوتی جای نگرانی خاصی وجود ندارد، در طول زمان رفع خواهند شد، البته پزشکان باید موضوع را بررسی نمایند تا مبادا مشکل صوت ناشی از سایر بیماریها باشد.
علتهای ایجاد التهاب مزمن حنجره
لارنژیت دارای انواع گوناگونی از دلایل میتواند باشد. عفونتهای ویروسی همانند سرماخوردگی یا آنفولانزا از شایعترین دلایل ایجاد التهاب هستند، البته عفونتهای باکتریایی و قارچی نیز باعث ایجاد لارنژیت حاد میشوند. برخی از دلایل ایجاد لارنژیت مزمن عبارتند از:
- رفلکس اسید معده
- استفاده بیش از حد صدا، همانند خوانندگان
- عفونت
- استعمال دخانیات
- داروهای استروئیدی استنشاقی
- مصرف بیش از حد الکل
- سینوزیت مزمن
قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی و گرد و غبار موجب ایجاد تحریک در برخی موارد نادر شود. برخی از عوامل خطرآفرین برای لارنژیت مزمن را میتوان موارد زیر عنوان کرد:
- استعمال دخانیات
- کار با مواد شیمیایی تحریک کننده
- صحبت کردن با صدای بلند و البته به مدت طولانی
- فریاد زدن یا آواز خواندن
- عفونتهای تنفسی همانند سرماخوردگی یا آنفولانزا
روشهای تشخیص لارنژیت مزمن
به گزارش مجله پزشکی آسان طب، در بیشتر موارد پزشکان با انجام یک معاینه فیزیکی میتوانند مشکل را تشخیص دهند، آنها ممکن است در رابطه با سوابق و شیوه زندگی نیز سوالاتی را مطرح نمایند. صدای خشن میتواند یکی از نشانههای التهاب مزمن حنجره باشد. یکی از روشهایی که در برخی موارد خاص میتواند به پزشکان در تشخیص بیماری کمک نماید لارنگوسکوپی نام دارد که شامل عبور یک لوله همراه دوربین و نور به درون گلو میباشد. برای رد کردن شرایطی همچون سرطان حنجره، پزشکان ممکن است از روشهای زیر استفاده کنند که عبارتند از:
- انجام بیوپسی که شامل گرفتن یک نمونه کوچک از بافت گلو در طول لارنگوسکوپی بوده که البته تجزیه و تحلیل آن در آزمایشگاه صورت میگیرد
- استفاده از اشعه ایکس، سی تی اسکن و یا MRI، آزمایشهای تصویربرداری از این قبیل به پزشکان اجازه میدهد تا درون گلو را ببینند
- انجام آزمایش خون که میتواند برای مشخص کردن بسیاری از مشکلات مهم باشد
گزینههای درمانی و رفتاری برای التهاب مزمن حنجره
چند گزینه برای درمان این بیماری وجود دارد، افراد غالبا میتوانند این مشکل را با روشهای خانگی درمان نمایند. برخی از این علائم عبارتند از:
- اجتناب از صحبت کردن، آواز خواندن و یا استفاده غیر ضروری از صدا
- نوشیدن مقادیر زیادی مایعات
- محدود کردن مصرف کافئین و الکل
- اجتناب از استعمال دخانیات
- اجتناب از تحریککنندگان گلو همانند دود، گرد و غبار و گازهای شیمیایی
- شست و شوی گلو با روشهایی همچون دهانشویه
مدیریت لارنژیت مزمن اغلب به شناسایی و درمان علت زمینهای آن بستگی دارد. به عنوان مثال، اگر مشکل ناشی از رفلاکس اسید معده باشد لازم است که برخی تغییرات در رژیم غذایی صورت گیرد، اقداماتی همچون اجتناب از غذاهای چرب، سرخ شده و یا تند که میتوانند موجب این مشکل شوند. اگر این بیماری ناشی از عفونت باکتریایی باشد که برخی پزشکان با تجویز آنتی بیوتیکها برای درمان اقدام میکنند. بهتر است بدانید که هم اکنون استفاده از انتی بیوتیک برای درمان لارنژیت مورد بحث قرار دارد. بر اساس بررسیهای صورت گرفته در سال 2015 میتوان گفت که استفاده از آنتی بیوتیک برای درمان لارنژیت حاد موثر نبوده و عوارض ان بیشتر از مزایا خواهد بود.
برخی از روشهای پیشگیری از ایجاد لارنژیت مزمن
با اینکه همواره نمیتوان از لارنژیت مزمن جلوگیری کرد اما با برخی اقدامات میتوان از ایجاد این مشکل جلوگیری کرد، همانند:
- اجتناب از استعمال دخانیات
- اجتناب از دود سیگار
- استفاده نکردن از صدای بلند
- مصرف نکردن الکل و کافئین
- مرطوب نگه داشتن هوا در خانه
- اجتناب از استنشاق مواد شیمیایی تحریک کننده یا گرد و غبار
- دوری کردن از افرادی که دچار سرماخوردگی هستند
- نوشیدن مقادیر زیادی مایعات
چکیدهای در رابطه با التهاب مزمن حنجره
لارنژیت مزمن نوعی التهاب در حنجره بوده که بیش از 3 هفته طول خواهد کشید، افراد مبتلا به این مشکل معمولا احساس خستگی و یا گرفتگی صدا دارند. دلایل ایجاد لارنژیت را میتوان مواردی همچون سرماخوردگی، آنفولانزا و یا سبک زندگی عنوان کرد. درمان شامل استراحت دادن به صدا و اجتناب از مواردی است که موجب تحریک حنجره میشوند. در صورتی که این علائم به طول انجامید باید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کرد.
منبع: https://mag.asanteb.com