شیوع بیضه نزول نکرده در کودکان
بیضه نزول نکرده در کودکان یکی از مشکلاتی است که در نوزادان پسر اتفاق می افتد و باید سریعا تا یک سالگی درمان شود، وگرنه مشکلاتی مانند سرطان در عواقب این بیماریست. گاهی وقتها به خودی خود بیضه به جای اصلی خود بر می گردد. این مشکل را میتوان به 2 روش جراحی و هورموندرمانی درمان کرد. در این بخش از مجله پزشکی آسان طب درباره بیضه نزول نکرده در کودکان، اطلاعاتی را تقدیم می کنیم.
بیضه نزول نکرده در کودکان یعنی چه؟
بیضه نزول نکرده در کودکان چیست؟
بیضهها در دوران جنینی داخل شکم جنین تکامل مییابند و با افزایش سن، از مسیر مشخص پایین میآیند و داخل کیسه بییضه قرار میگیرند. مسیر نزول بییضه، کانال یا مجرای مغبنی است که در کشاله ران قرار دارد. اگر پایینآمدن بییضه در هر قسمت از مسیر طبیعی متوقف شود، به آن «عدم نزول بیضه» یا «بیضه نزولنکرده» میگویند، ولی اگر بیضه از مسیر طبیعی خود خارج و نزول آن متوقف شود، به آن «بیضه نابجا» گفته میشود. «بیضه نزول نکرده در کودکان» یکی از شایعترین اختلالات مادرزادی است که پسربچهها را گرفتار میکند و از هنگام تولد نوزاد وجود دارد.
میزان شیوع بیضیه نزول نکرده در کودکان
تقریبا در 80 درصد موارد این بیماری، فقط یکی از بیضهها دچار عدم نزول میشود اما تخمین زده میشود 5-3 درصد نوزادان تازه متولد شده پسر، مبتلا به بییضه نزولنکرده باشند. این میزان در 6 ماهگی به 3-2 درصد میرسد زیرا بعد از تولد، بییضهها در محل طبیعی خود قرار میگیرند. البته این میزان در نوزادان نارس حدود 30 درصد است چون نزول بییضهها از ماه هشتم بارداری آغاز میشود.
مطالعه این مقاله به شما توصیه میشود:
علت سرطان بیضه در مردان چیست؟
علت بیضه نزول نکرده در کودکان
عدم نزول بیضه یا بیضه نزول نکرده در کودکان میتواند یکطرفه یا دوطرفه باشد و بیشتر در نوزادانی دیده میشود که به اختلال هورمونی مبتلا هستند. اختلالات فیزیکی هنگام تولد و ابتلا به برخی بیماریهای ژنتیکی ممکن است با این مشکل همراه باشد، مثلا میزان شیوع عدم نزول بیضه در نوزادانی که هنگام تولد دارای «اسپینا بیفیدا» (یک نوع اختلال در ستونفقرات) یا سندرم داون (اختلال کروموزومی) هستند، زیاد است. در بیشتر موارد، علت مشخصی را نمیتوان پیدا کرد.
روش های تشخیص بیضه نزول نکرده در کودکان
فقط پزشک متخصص با معاینه کودک میتواند آن را تشخیص دهد. گاهی بیضه نزول نکرده در کودکان را میتوان در قسمت تحتانی شکم و در ناحیه کشاله ران لمس کرد. اصطلاح دیگری به نام «بیضههای بالا کشیده شده» وجود دارد که در آن بیضه در بالا و ابتدای کیسه اسکروتوم قرار میگیرد و نباید آن را با عدم نزول بیضه اشتباه گرفت. هوای سرد باعث بالا کشیدهشدن بیضهها میشود، بنابراین کودک را نباید در هوای سرد معاینه کرد. بیضههای بالاکشیده شده را میتوان با دست و به اصطلاح دوشیدن، پایین آورد و داخل کیسه قرار داد. گاهی هم نوزاد هنگام تولد دچار بیضههای نزول کرده است و بیضهها در محل طبیعی خود قرار دارند، ولی بعد یک یا هر دو بیضه، به طرف عقب و بالا حرکت میکنند و در ناحیه کشاله ران قرار میگیرند. به این حالت، «عدم نزول بیضه اکتسابی» گفته میشود و در سنین 10-1 سالگی اتفاق میافتد. بیضهها بهوسیله طنابی که در آن عروق بیضه قرار دارند، داخل کیسه قرار میگیرند. با رشد کودک، این طناب نیز باید بزرگ شود ولی اگر میزان بزرگ شدن طناب بیضه از بزرگ شدن جسم کودک عقب بماند، باعث بروز «عدم نزول بیضه اکتسابی» خواهد شد. طناب بیضه که کوتاه باقی مانده است، بیضه را به طرف بالا و داخل کشاله ران میکشد. گاهی وقتی بیضه در محل طبیعی خود لمس نمیشود، دلیل حتمی عدم نزول بیضه نیست. در این کودکان ممکن است بیضه یک یا هر دو طرف بهطور مادرزادی تشکیل نشده باشند. در 5 درصد موارد فقدان کامل بیضه وجود دارد. علت آن قطع جریان خون بیضه داخل رحم و از بین رفتن بیضه است. فقدان بیضه میتواند همراه با سایر اختلالات مادرزادی در سیستم ادراری باشد.
درمان بیضه نزول نکرده در کودکان و خطر ابتلا به سرطان
بله، اگر بیضه نزول نکرده در کودکان تا یک سالگی درمان نشود، ممکن است باعث ایجاد مشکلات عدیدهای مانند مشکلات باروری، ابتلا به سرطان، پیچش بیضه، فتق مغبنی، اشکال در ظاهر طبیعی بییضه و… شود.
بیشتر بخوانید:
7 علت خارش بیضه و درمان آن
بهترین روش درمانی بیضه نزول نکرده در کودکان
این مشکل را میتوان به 2 روش جراحی و هورموندرمانی درمان کرد. بهترین نوع درمان، عمل جراحی است. در این روش محل بییضه داخل شکم یا کشاله ران مشخص و سعی میشود آن را در محل طبیعی خود قرار داد. پایینآوردن بییضههایی که داخل شکم قرار دارند، تا انتهای کیسه بییضه به دلیل کوتاهبودن طناب بییضوی، امکانپذیر نیست ولی میتوان بییضه را از داخل شکم بیرون آورد و مثلا در قسمت فوقانی کیسه بییضه ثابت کرد. به این ترتیب بییضه هم از محیط گرم شکم خارج میشود و هم به آسانی برای معاینههای بعدی در دسترس قرار میگیرد. در روش هورموندرمانی نیز با تزریق یک آمپول، بیضه به طرف پایین حرکت میکند. هورموندرمانی، زمانی اثر بهتری دارد که بییضه نزدیک به محل طبیعی خود قرار گیرد مثلا در قسمت فوقانی کیسه بیضه.
جراحی بیضه نزول نکرده در کودکان کی و چگونه؟
بیضهای که زمان تولد در محل طبیعی قرار ندارد، اغلب در 6 ماه اول زندگی پایین میآید و در محل طبیعی قرار میگیرد، بنابراین بهتر است قبل از تصمیم به جراحی، تا پایان 6 ماهگی صبر شود. اگر در پایان 6 ماهگی بیضه را لمس نکنیم یا بیضه خیلی بالا قرار گرفته باشد، بعید است که بدون درمان پایین بیاید و در محل طبیعی قرار گیرد. گاهی بیضهها بهشدت آسیب میبیند و به دلیل پیچ خوردن طناب بیضه داخل رحم مادر، تقریبا از بین میروند. در این موارد باید بیضهها را درآورد ولی نباید داخل کیسه بیضه قرار داد.
عوارض جراحی بیضه نزول نکرده در کودکان
در پزشکی هیچ نوع عمل جراحیای وجود ندارد که بدون عارضه باشد، ولی میزان عوارض و شدت آن در هر عمل جراحیای متفاوت است. در این مورد نیز عمل جراحی میتواند با چند عارضه همراه باشد، ولی حتمی نیست مثل تمام اعمال جراحی، عفونت زخم و خونریزی ممکن است اتفاق بیفتد. شریانی که به بییضه خون میرساند، آنقدر باریک و نازک است که حتی گاهی با عینکهایی که درشتنمایی دارند هم قابل مشاهده نیست. اگر هنگام عمل این شریان آسیب ببیند، به دلیل قطع جریان خون، بیضه از بین میرود. آسیب جدی بعدی که میتواند اتفاق بیفتد، قطع لوله منیبر است. گاهی به دلیل کوتاهبودن طناب منوی میتوان بیضه را تا موقعیت پایینتر، پایین آورد، ولی نمیتوان در محل طبیعی قرار داد. اگر عمل جراحی کودک قبل از یک سالگی انجام شود، گاهی با جراحی دوم یک سال بعد، بیضه پایینتر میآید اما اگر عمل جراحی در سنین بالا مثلا سنین مدرسه انجام شود، فقط در همان بار اول میتوان تا حد امکان بیضهها را پایین آورد. بعد از عمل، باید معاینه منظم بیضهها انجام شود.
بیضه نزول نکرده در کودکان مشکلی است که در برخی نوزادان پسر که تازه متولد شده اند اتفاق می افتد. از این عارضه نترسید و بدانید فرزند شما تنها بچه اینگونه نیست ولی خب سریعا باید به فکر درمان باشید.
اکثرا با جراحی بیضه نزول نکرده در کودکان درمان می شود. این مورد را پزشک متخصص تشخیص میدهد. پس ضمن داشتن ارامش مرحله به مرحله روشها را طی کنید تا مشکل بیضه نزول نکرده در کودکان حل شود.