پیشگیری از HIV در زنان و مردان
پیشگیری از HIV موضوع این بخش از مجله پزشکی اسان طب است. یکی از راههای پیشگیری از HIV آنست که اگر قرار است رابطه جنسی با افراد مختلف داشته باشید لااقل از کاندوم استفاده کنید. همچنین چقدر عالی میشد قبل از ازدواج برای احتیاط از کیس ازدواج تان و خودتان آزمایش اچ آی وی میگرفتند. یکی دیگر از راههای پیشگیری از HIV هم برای معتادان تزریقی است که باید هرگز از سرنگ کس دیگری استفاده نکنند.
راههای پیشگیری از HIV
به طور خلاصه، اقدامات پیشگیری از HIV را میتوان به سه دسته تقسیم کرد:
1- پیشگیری از عفونتهای فرصت طلب در افراد آلوده به HIV
2- پیشگیری از HIV در گروههای در معرض خطر
3- پیشگیری از HIV در جمعیت عمومی
1- پیشگیری از عفونتهای فرصت طلب در افراد آلوده به HIV
1-با توجه به اینکه مهمترین پیامد آلودگی به HIV، بروز عفونتهای فرصت طلب میباشد، لذا باید تا حد امکان از ایجاد این عفونتها در افراد HIV مثبت جلوگیری کرد. برای این هدف دو کار میتوان انجام داد :
الف– پیشگیری دارویی پیشگیری از HIV
در مورد بعضی از عفونتهای فرصت طلب مثل سل، میتوان با تجویز داروهایی از بروز آنها در افراد HIV مثبت و مبتلا به ایدز جلوگیری کرد.
ب– واکسیناسیون پیشگیری از HIV
با واکسیناسیون افراد HIV مثبت میتوان از بروز عفونتهایی مثل ذات الریه، دیفتری و کزاز، آنفولانزا و… پیشگیری نمود.
2- پیشگیری از HIV در گروههای در معرض خطر
2-بعضی از افراد و گروهها مثل معتادین تزریقی، کارکنان بهداشتی درمانی، نوزادان متولد شده از مادران HIV مثبت، مبتلایان به عفونتهای آمیزشی و افراد با رفتارهای جنسی پرخطر در معرض خطر بالای آلودگی به HIV قرار دارند. لذا باید توجه بیشتری به این افراد مبذول داشت.
الف–زنان HIV مثبت باید تا حد امکان از باردار شدن خود جلوگیری کنند. لذا توصیه میشود که در این افراد از دو روش پیشگیری از بارداری به طور همزمان (Double method) استفاده گردد تا احتمال بارداری به حداقل برسد.
با این حال اگر خانم HIV مثبت باردار شود با تجویز داروهای ضد ویروسی در زمان بارداری سعی میشود از انتقال HIV به جنین وی جلوگیری شود. البته تجویز این داروها در زمان حاملگی همراه با خطراتی میباشد، ضمن آنکه این داروها بسیار گران و کمیاب میباشند. همچنین در نوزدان متولد شده از مادران HIV مثبت میتوان از داروهای ضد ویروسی استفاده کرد.
ب–کارکنان بهداشتی درمانی یکی از گروهای در معرض خطر آلودگی به HIV می باشند. لذا دستورالعملهایی تحت عنوان ”احتیاطات استاندارد“ تدوین شده است که تمامی کارکنان بهداشتی درمانی باید آنها را به کار ببندند تا خطر انتقال HIV در آنها به حداقل برسد.
ج–یکی دیگر از گروههای پرخطر، معتادین تزریقی میباشند که بدلیل استفاده مشترک از سرنگ و سوزن و رفتارهای پرخطر دیگر، منبع مهم آلودگی به HIV در کشور به شمار میروند. اقدامات پیشگیرانه در این گروه شامل تشویق و ترغیب معتادین به ترک، تغییر اعتیاد تزریقی به روشهای کم خطرتر و در نهایت توزیع سرنگ و سوزن و کاندوم رایگان در بین آنها میباشد. از این اقدامات بعنوان راهکارهای ”کاهش آسیب“ یاد میشود.
د–ابتلا به عفونتهای آمیزشی مثل سوزاک، سیفیلس و… خطر انتقال HIV را به دنبال دارد. از طرف دیگر درمان عفونتهای آمیزشی خطر احتمال آلودگی به HIV را کم میکند. لذا تشخیص و درمان کامل عفونتهای آمیزشی در مبتلایان به آنها یکی از مهمترین اقدامات پیشگیری از ایدز به شمار میرود.
هـ–افرادی که رفتارهای پرخطر به ویژه رفتارهای پرخطر جنسی دارند لازم است که تحت مشاوره قرار گیرند تا از خطرات آلودگی به HIV آگاه شوند و در صورت لزوم آزمایشات تشخیصی به طور داوطلبانه از آنها به عمل آید. مشاوره و آازمایشات داوطلبانه در مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری در سراسر کشور به طور رایگان انجام میشود.
3- پیشگیری از HIV در جمعیت عمومی
3-پیشگیری از عفونت HIV در جمعیت عمومی شامل:
الف) آموزش همگانی در مورد HIV و ایدز و رفتارهای پرخطر مرتبط با آن و
ب) تأمین سلامت خون و فرآوردههای خونی میشود.
مهمترین موضوع در آموزش رفتارهای پرخطر، آموزش رفتارهای جنسی سالم میباشد.
ابتدا باید ببینیم رفتار جنسی ناسالم و پرخطر چیست؟ رفتار جنسی ناسالم (UnsafeSex) هر گونه تماس جنسی را میگویند که در آن فرد از سلامت خود یا شریک جنسی خود آگاه نباشد. مشکل از این جا ناشی میشود که آگاهی از سلامت خود یا دیگران به راحتی امکانپذیر نیست. بعنوان مثال؛ در حدود 90 درصد افراد HIV مثبت از آلوده بودن خودشان اطلاعی ندارند. از طرف دیگر؛ منفی بودن آزمایشات تشخیصی در ابتدای آلودگی با HIV نمیتواند دلیل سالم بودن فرد باشد زیرا نتیجه این آزمایشات در اوایل دوره آلودگی معمولاً منفی میباشد. پس چاره چیست؟
برای آگاهی از سلامت افراد باید به رفتارهای آنها توجه کرد. اگر فردی از رفتارهای پرخطر آگاهی داشته باشد بهتر میتواند در خصوص سلامت خود یا شریک جنسی خود قضاوت کند. داشتن رفتارهای پرخطر احتمال آلودگی به HIV و سایر عفونتهایآمیزشی را بیشتر میکند.
رفتارهای جنسی پرخطر کدامند؟ پیشگیری از HIV
رفتارهای حنسی پرخطر عبارتند از :
• داشتن شرکای جنسی متعدد
• تماسهای جنسی نامعمول (تماس مقعدی و دهانی)
• متوسل شدن به خشونت در زمان تماس جنسی
• مصرف الکل، مواد مخدر و یا روانگردان قبل از برقراری تماس جنسی
• تماس جنسی محافظت نشده ( عدم استفاده از کاندوم)
بنابراین برای پیشگیری از HIV و ایدز در جامعه باید رفتارهای جنسی سالم را به افراد به ویژه نوجوانان و جوانان آموزش داد.
آیا چیزی میتواند HIV ایجاد کند ؟ پیشگیری از HIV
خیر؛ HIV خلق نمیشود. بعنوان مثال٬ رابطه جنسی بدون محافظ تنها در صورتی خطرناکست که یک شریک جنسی با ویروس آلوده باشد. اگر شریک جنسی شما HIV منفی است هر نوع رابطه و فعالیت جنسی بین شما نمیتواند سبب آلودگی شما به HIV گردد، بعنوان مثال داشتن رابطه تماس مقعدی (anal sex) نمیتواند HIV خلق کند و یا بعنوان مثال شما بوسیله masturbation (استمنا) به HIV آلوده نخواهید شد.
خطر در تماس های جنسی بیشتر درعدم شناخت کافی سوابق خونی شریک جنسی شماست. در هر صورت برای اطمینان از کاندوم استفاده کنید. مگر تا زمانی که مطمئن باشید که هیچ کدام از شما شریک جنسی دیگری ندارد و قبلاً آلوده به ویروس نشده است.
مقاومت در برابر فشارهای جنسی
مقاومت در برابر فشارهای جنسی چیست و چگونه می توان آن را عملی نمود؟
هنگام مستولی شدن هیجان بر شما امکان دارد تمامی توصیه های ما از یاد شما برود متاسفانه شما در این زمان در معرض فشارهای جنسی قرار دارید داشتن اطلاعات لازم در مورد راههای انتقال عفونت HIV کافی نمی باشد.
پرهیز، وفاداری به همسر و روابط جنسی سالم نیز کافی نیست شما باید از انواع فشارهای جنسی آگاهی داشته و بتوانید در برابر آنها مقاومت نمایید ما در این بخش به توضیح و بررسی فشارهای جنسی کلامی و فیزیکی خواهیم پرداخت.
مقاومت در برابر فشارهای جنسی فیزیکی پیشگیری از HIV
والدین همواره به فرزندان خود به خصوص دختران سفارش می کنند تا از رفتن به مکانهای ناشناخته خودداری نمایند.
امکان تجاوزات جنسی در این مکانها بسیار زیاد می باشد. والدین و جوانان باید همواره این نکات را مد نظر داشته باشند.
طبق آمارهای ارائه شده از سوی دفتر آمار دادگاه جنایات ملی آمریکا در سال 1990 بیش از 70000 مورد تجاوز جنسی در آمریکا گزار شده است. و این تنها 5/1 تعداد تجاوزات انجام شده می باشد یعنی در سال 1990 نزدیک به 350000 تجاوز جنسی در آمریکا به وقوع پیوسته است.
بسیاری از تجاوزات جنسی خشونت آمیز در مورد دانشجویان دانشگاهی به انجام رسیده است که تنها 20% آنها توسط افراد غریبه صورت گرفته است . بسیاری از این تجاوزات در قرار ملاقاتهای گذاشته شده به انجام رسیده است.
سالانه در سراسر دنیا هزاران و شاید هم میلیونها دانش آموز و دانشجوی دختر ، قربانی تجاوزات جنسی پسران دانشجو و یا دانش آموز می شوند بسیاری از این افراد مدعی هستند که آنها به علت تهدید و فشار فیزیکی مردان مجبور به قبول برقراری ارتباط جنسی شده اند. پیشگیری از HIV
روابط جنسی اجباری نمونه واضحی از تجاوز محسوب می شود و دختران و زنان همواره باید جوانب احتیاط را رعایت نمایند.
زیرا گاهی اوقات هر چند که یک متجاوز مقصر می باشد ولی قربانی نیز عاری از گناه نیست.
مقاومت در برابر فشارهای جنسی کلامی
فشارهای جنسی کلامی ، اغوا نمودن به منظور قبول برقراری ارتباط جنسی توسط جنس مخالف می باشد و متاسفانه امروزه ما شاهد بسیاری از فشارهای جنسی کلامی و فیزیکی می باشیم. شگیری از HIV