مهمترین علایم کم خونی در بدن را بدانید
علایم کم خونی بسته به دلیل آن فرق می کند. از مهمترین علایم کم خونی میتوان به رنگ پریدگی پوست و دست و ناخن، سردرد، سرگیجه، یبوست، تمرکز نداشتن، اضطراب و افسردگی و …. اشاره کرد. عوارض کمخونی هم برای سلامتی بسیار است که شدید ترین حالت آن منجر به مرگ خواهد شد. در این بخش از مجله پزشکی آسان طب درباره علایم کم خونی، علت کم خونی و عوارض کم خونی اطلاعاتی را برای شما گرداوری کرده ایم.
علایم کم خونی
علایم کم خونی موضوع این بخش از اسان طب است. امیدواریم از اطلاعاتی که در این بخش تقدیمتان کردیم بهره مند شده باشید.
کم خونی چیست؟
کم خونی (Anemia) بیماری ای است که در آن شما گلبول قرمز خون سالم و کافی برای رساندن اکسیژن به سایر بافت های بدنتان ندارید. ابتلا به کم خونی ممکن است باعث احساس خستگی در شما شود. کم خونی شامل شاخه ها و شکل های مختلفی میباشد که هرکدام دلایل مختلفی دارند، از دست دادن خون یکی از شایع ترین دلایل ابتلا به کم خونی است. کم خونی می تواند دائمی و یا موقتی باشد و شدت آن ممکن است متعادل و یا شدید باشد.
اگر احساس میکنید به کم خونی مبتلا هستید، به پزشک مراجعه نمایید چرا که کم خونی ممکن است نشانه یک بیماری جدی و سخت باشد. درمان کم خونی میتواند شامل دریافت مکمل و یا دریافت مراقبت پزشکی باشد. پیشگیری از بعضی از انواع کم خونی با یک رژیم غذایی سالم و متنوع ممکن میباشد.
مهمترین علایم کم خونی
علایم و نشانه های ابتلا به کم خونی بسته به دلیل کم خونی، نوع کم خونی و بیماری های مرتبط به کم خونی متفاوت است، این علایم ممکن است شامل:
به پوست خود دقت کنید آیا پوسستان رنگ پریده است؟
در حالت کمخونی، حتی اگر رنگ پوستتان معمولی باشد، ولی لبهای شما، کمرنگتر از حد طبیعی است و پوست شما بیحال و خسته میباشد.آیا همیشه احساس خستگی و بیحالی میکنید؟اینها از علائم شایع کمخونی است.
آیا مبتلا به یبوست شدهاید؟
یبوست هم یکی از علائم اولیه کمخونی است و بدون هیچ تغییری در عادت غذایی به وجود میآید یعنی مثلاً بدون کاهش مصرف میوه و سبزی، دچار یبوست میشوید.
آیا تمرکز فکری برای شما سخت شده است؟
این مسئله روی کار شما یا انجام تکالیف درسی شما تأثیرگذار است.
آیا دوست دارید که مواد عجیب و قریبی که خوراکی نیستند، بخورید؟
مثل خاک یا کاغذ، چنین حالتی “پیکا” نام دارد به حالات روحی و روانی خود دقت کنید کمخونی میتواند باعث ایجاد احساس افسردگی در شما شود.
آیا احساس تنگی نفس دارید؟
گلبولهای قرمز خون بخش حیاتی فرآیند تنفس را تشکیل میدهند و این علامت در کمخونی متوسط تا شدید بروز میکند.
آیا احساس میکنید که انگشتان دست و پای شما همیشه سرد هستند؟
این حالت، دلیل کاهش جریان خون در انگشتان دست و پا،در اثر کمخونی اتفاق میافتد.
آیا احساس ضعف یا سرگیجه دارید؟
در کمخونی شدید، هنگام برخاستن از رختخواب احساس ضعف زیادی دارید و یا هنگام بلند شدن از جایتان، احساس سرگیجه میکنید.
بیشتر بخوانید:
کم خونی چیست و چگونه با آن مقابله کنیم؟
عوامل کم خونی
عواملی که در ادامه بیان میکنیم، میتوانند باعث ایجاد کم خونی در افزاد شوند، این عوامل شامل:
رژیم غذایی فاقد ویتامین های مورد نیاز. رژیم های غذایی که میزان کمی آهن ویتامین b 12 و فولیک اسید در آنها موجود است، خطر ابتلا به کم خونی را افزایش میدهد.
اختلالات روده ای. ابتلا به اختلالات رودهای که بر جذب مواد مغذی توسط بدن شما تاثیر میگذارد، میتواند خطر ابتلای شما به کم خونی را افزایش دهد.
قاعدگی. عموما زنان در سنین قاعدگی بیشتر از مردان و زنان یائسه دچار کم خونی میشوند.
بارداری. اگر شما باردار هستید، خطر ابتلا به کم خونی در شما افزایش مییابد.
بیماری های مزمن. بیماری های همچون سرطان، نارسایی کبد یا کلیه یا سایر بیماری های مزمن خطر ابتلا به کم خونی را افزایش میدهند.
سایر عوامل. سابقه آلوده شدن به بعضی از عفونت ها، بیماری های خونی و بیماری های خود ایمنی، مصرف الکل، آلوده شدن به مواد سمی و مصرف بعضی از انواع داروها میتواند باعث ابتلا به کم خونی شود.
عوارض ابتلا به کم خونی
کم خونی درمان نشده میتواند باعث ابتلا به سایر عوارض و مشکلات از جمله:
خستگی شدید. زمانیکه کم خونی شدید باشد، شما ممکن است انقدر خسته باشید که نتوانید کاری انجام دهید.
بیماری های قلبی. کم خونی میتواند باعث تپش قلب (آریتمی قلبی) شود. همچنین از آنجاییکه قلب برای رسیدن اکسیژن کافی به بدن باید بیشتر کار کند، ممکن است فرد دچار نارسایی احتقانی قلبی ( congestive heart failure) شود.
مرگ. بعضی از انواع کم خونی ارثی میتوانند جدی بوده و حتی زندگی افراد را تهدید کنند. همچنین از دست دادن سریع و شدید خون میتواند باعث کم خونی حاد شده و حتی باعث مرگ افراد شود.
یک پیشنهاد:
درمان کم خونی در کودکان با تغذیه
میزان مناسب گلبول قرمز خون
میزان عمومی و مناسب تعداد گلبول قرمز خون میبایست :
برای مردان: 4.7 تا 6.1 میلیون گلبول قرمز در هر میکرولیتر برای زنان: 4.2 تا 5.4 میلیون گلبول قرمز در هر میکرولیتر
این میزان گلبول تعداد معمول بوده و در بعضی از نواحی یا آزمایشگاهها میزان مناسب در رنج دیگری ممکن است باشد، برای اطلاع از رنج مناسب ناحیه تان میبایست به آزمایشگاه یا پزشک مراجعه نمایید.
درمان کم خونی
درمان کم خونی بسته به علت آن متفاوت است، بعضی از انواع درمان بسته بیماری مربوطه شامل:
درمان کم خونی مربوط به فقر آهن . در این شرایط پزشک شما از مکمل های حاوی آهن برای تنظیم سطح گلیول قرمز خون استفاده میکند.
درمان کم خونی مربوط به رژیم غذایی. بیمارانی که کم خونی آنها به دلیل رژیم غذایی ناسالم آنهاست و رژیم غذایی آنها فاقد آهن است و یا کم آهن میباشد، باید اقدام به گنجاندن غذاهای حاوی آهن همچون سبزیجات سبز تیره برگدار، کنگر فرنگی، زردآلو، لوبیا، عدس، نخود، سویا، گوشت، آجیل، آلو بخارا و کشمش در رژیم غذایی شان نمایند.
درمان کم خونی مربوط به بیماری های دیگر. اگر کم خونی به علت ابتلا به سایر بیماری ها باشد، میبایست برای درمان کم خونی بیماری مربوطه را درمان نمود. همچنین اگر علت کم خونی بعلت مصرف داروها از جمله داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) باشد، میبایست دارویتان را با دارویی مشابه و بدون عارضه جایگزین نمایید.
درباره علایم کم خونی باید بگوییم که ضعف و سرگیجه میتواند از مهمترین علت و علایم ان باشد. کم خونی چه در مرد و چه در زن اتفاق می افتد ولی خب در زن ها به دلیل دوران قاعدگی و همچنین زایمان بیشتر است. شما باید تا میتوانید غذاهایی که حاوی اهن هستند و خونساز هستند استفاده کنید.
اسفناج و پسته گزینه مناسبی هستند.
همچنین قرص آهن را چه مرد و چه زن نباید فراموش کنند.