مد گرایی در جوانان و نوجوانان چیست؟

مد گرایی در جوانان و نوجوانان مساله بسیار مهمی است که باید به آن رسیدگی شود. یکی از مضرات مد گرایی افزایش واردات نسبت به صادرات است. چون اکثرا مد از سمت غرب وارد شرق می شود. همچنین چشم و هم چشمی در خانواده ها بیشتر شده و با وجود اوضاع اقتصادی خانواده ها، نوجوانان و جوانان انتظارات زیادی از خانواده شان دارند. در این بخش از مجله پزشکی آسان طب درباره مد گرایی اطلاعاتی را تقدیم می کنیم.

مد گرایی

مد گرایی چیست؟

جوانی دارای خصلتهاییست که به دلیل نبود علم و دانش صحیح در بین خانواده های بعضا سنتی ایرانی با برخورد جوانان با پدیده ی مد دچار رعب و وحشت و دست پاچگی شدیدی میشوند. دوره ی جوانی دوره ایست که جوان بیش از هر سنی به ظاهر و اراستگی خود بیش از بیش اهمیت نشان میدهد در این بین بازار و کاسبی پدیده ی مد بسیار سکه میشود .به طوری که کلیه جامعه شناسان و روان شناسان متفق القول هستند که جوانان در سنی خاص نیاز به پوشیدن انواع خاصی از لباس و آرایش مو را دارند که حس خود نمایی آنان را تا حد زیادی مرتفع ساخته و از طرفی دارای رنگ های شاد و جذاب باشد.

مد گرایی در جوانان و نوجوانان
مد گرایی در جوانان

از طرفی دین مبین اسلام نیز همواره بر آراستگی تاکید کرده و به آن توجهات خاصی داشته است، اما مرز بین آراستگی و آنچه به عنوان “خود نمایی غیر معقول” شناخته می شود چیست؟بسیاری معتقدند که معیارهای زیبایی در قرن بیست و یکم تغییر کرده و دیگر معیارهایی که در گذشته وجود داشت، به طور کلی از میان رفته است.از طرفی امروزه برندها هم ماجرای پیچیده ای است که این روزها جیب خیلی ها را خالی و صد البته جیب دیگران را پر می کند.

مد گرایی ، پناه برای رسیدن به آرامش ظاهری است، درباره دلایل گسترش مدگرایی در بین جوانان عوامل مختلفی بیان شده است که از جمله آن می توان به طرد شدن یا مورد پذیرش قرار نگرفتن فرد از سوی خانواده، انطباق نداشتن نظام ارزشی خانواده با نظام فرهنگی جامعه و پاسخگو نبودن خانواده به نیازهای فرزندان اشاره کرد. در ادامه چندین دلیل دیگر در زمینه تمایل جوانان به مدگرایی مطرح می شود که به پدر و مادرها برای شناخت بیشتر روحیات جوانان کمک می کند.

تنوع طلبی: دوره جوانی، فصل تازه ای در زندگی انسان است که جوان با ورود به آن، در پی تجربه ای جدید برای رسیدن به هویتی متمایز است. این نیاز در رفتار جوان به صورت مدگرایی خودش را نشان می دهد.

همانند سازی: یکی دیگر از عوامل مد گرایی ، همانند سازی با شخصیت هایی است که جوان آنان را الگوی خود قرار داده است مانند هنرپیشه های سینما، خوانندگان، قهرمانان و ورزش کاران و گروه های دیگر.

جلب توجه: بعضی افراد با روی آوردن به مد روز و تغییر هر روزه لباس و آرایش خود، در صدد جلب توجه دیگران هستند. استفاده از لباس، مدل مو و حتی کفش های عجیب و غریب، همه برای جلب توجه دیگران است. همچنین انگیزه رقابت با دیگران، از دیگر عوامل پیروی از مد در بین جوانان محسوب می شود.

دخترها بیشتر تحت تاثیر مدگرایی هستند

معمولا دخترها به لحاظ احساسی بودن واکنش های شان نسبت به محیط، عاطفی تر است و بیشتر تحت تاثیر مد و مد گرایی قرار می گیرند؛ بنابراین تقلید و گرایش به الگوهای برتر با طبیعت بیولوژیکی زنان تناسب بیشتری دارد. همچنین دخترها بیشتر به روابط و ظاهر اشخاص توجه می کنند و حس زیبا دوستی در آن ها بیشتر است. به همین علت است که گرایش به مد و تقلید از طرز لباس پوشیدن تا نحوه آرایش و نوع صحبت کردن در دخترها بیشتر و زودتر خودش را نشان می دهد.

مد گرایی

آیا جوانان ایرانی دنباله رو مد لباس هستند؟

برخی معتقدند شخصا دنبال مد نیستیم، چون دوست نداریم شبیه دیگران باشیم. برای همین هم تمام لباسهایمان مارک دار هستند; البته از هر مارکی هم خرید نمی کنیم. ترجیح می دهیم به جای جیوردانو و بوسینی، از بنتون یا ورساچه خرید کنیم. مد ها در ایران، همیشه از طریق ماهواره و برنامه های تلویزیونی آنها، رواج داده می شوند. بعد مغازه دارها و تولیدی ها دنبال این طرح ها می روند و تا جایی که بتوانند آنها را پیاده می کنند، یعنی تا جایی که صدای اکثریت جامعه بلند نشود. بعد از رواج اولیه مد، آن قدر این نوع لباس ها در جامعه زیاد می شود که اکثر مردم مجبور می شوند از آنها استفاده کنند.

کدام مارک، چه کسانی، کجا؟

مد و مد گرایی ، علاوه بر طرح های متفاوت، بر اساس مارک های مهم نیز شناخته می شوند. برای برخی حتی این که لباس را از کجا خریده اند نیز اهمیت دارد. کسانی که دنبال مد گرایی هستند، عقلشان به چشمشان است و فقط می خواهند با ظاهرشان مطرح شوند. مد گرایی برای کسانی مهم است که چیزی برای عرضه به جامعه ندارند.گرچه هزینه پیروی از مد گرایی ، مارک تا مارک و مغازه تا مغازه متفاوت است اما معمولا کسانی که دنبال مد هستند، نسبت به سایرین هزینه های بیشتری برای به روز نگه داشتن پوشش خود باید بپردازند.

بسیاری، پاساژها را در تعیین مسیر مد گرایی در ایران مهم می دانند

آنچه در ظاهر جوانان ایرانی دیده می شود، نوعی از پوشش تقریبا مشابه است که می توان نام مد را روی آن گذاشت، اما برخورد خانواده ها با این پدیده، تفاوت های زیادی با یکدیگر دارد.

خانواده ای که اصل و نسب و تاریخ ایران را نداند خواه ناخواه تحت تاثیر فرهنگ ماهواره ای قرار می‌گیرد غافل از اینکه توجه کند آیا کالایی که به اسم برند خریداری می کند برند واقعی است یا مارک دوزی لباس ایرانی است

“کسی که عاقل باشد، پولش را خرج لباس و کفش و اینجور چیز ها نمی کند. اما جوان ها، از اینکه دنبال این چیزها بروند، لذت می برند و از وقت و درس و کار و زندگی می زنند تا یک ربع بیشتر به سر و وضعشان برسند البته همه بچه ها اینطور نیستند که به دنبال این مسائل بروند، معمولا کسانی دنبال مد هستند که از تربیت درستی برخوردار نیستند و نمی توانند تشخیص بدهند که چطور باید لباس بپوشند در این زمینه کنترل باید باشد، در غیر این صورت دیگر هیچ ارزش پوششی در جامعه باقی نمی ماند. البته امروز این قدر این موضوع درجامعه عادی شده، که شما اگر بخواهید جلوی بچه تان را بگیرید، همه فکر می کنند شما دارید اشتباه می کنید.”

مد گرایی در جوانان و نوجوانان
مد گرایی

تولید داخلی با مارک خارجی و مد گرایی

گرایش به استفاده از تولیدات خارجی در جامعه امروز امری بسیار مشهود است که باید برای رقابت با بازار این کالاها تولید کنندگان داخلی، کیفیت، تنوع و تبلیغات را مورد توجه قرار دهند. اما نکته قابل توجه اینجاست آیا واقعا کیفیت کالاهای خارجی بهتر از ایرانی است؟ آیا واقعا جنسی که امروز مشتریان به اسم برند خریداری می‌کنند تولید خارج است یا مارک خارجی بر روی آن نصب شده و متاسفانه خریداران به دلیل عدم اطمینان از پوشاک داخلی با دیدن مارک خارجی، فریب می خورند؟

برای مثال می‌توان گفت که ترکیه مسیر مد گرایی در ایران را هدایت می‌کند، فروشندگان و تولید کنندگان ایرانی که در گسترش برند نقش مهمی را ایفا می‌کنند با سفر به ترکیه و وارد کردن پوشاک قاچاق به داخل کشور با الگوبرداری از مدل‌های خارجی شروع به تولید می‌کنند و در نهایت با چسباندن یک مارک، لباس ایرانی را به لباس ترک تبدیل می‌کنند. این جنس با قیمتی بالاتر به فروش می‌رسد که این مسئله ناشی از عدم آشنایی جوانان با موضوع برند و مارک یا عدم اعتماد آنها به کالای ایرانی است.

پاسخ این سوال که چرا جوانان در مقابل پدیده‌های فرهنگی و اجتماعی از جمله برندگرایی مقاومت نمی‌کنند این است که تفکر برتری کالای خارجی از ایرانی از دیدگاه خانواده نشات می‌گیرد. خانواده ای که اصل و نسب و تاریخ ایران را نداند خواه ناخواه تحت تاثیر فرهنگ ماهواره ای قرار می‌گیرد غافل از اینکه توجه کند آیا کالایی که به اسم برند خریداری می کند برند واقعی است یا مارک دوزی لباس ایرانی است.

وقتی جنسی بی‌کیفیت را فقط به خاطر این‌که یک مارک روی آن دوخته شده، می‌خریم در واقع به شعور خودمان توهین نکرده‌ایم؟!

متاسفانه گرایش به پوشاک خارجی در میان جوانان ایرانی به حدی رواج یافته است که تولید کنندگان داخلی برای فروش اجناس خود به ترفندهای مختلفی مانند خریداری برچسب برندهای معروف در بازار متوسل می‌شوند؛ یعنی آنها را خریداری و پس از چسباندن به لباس‌های تولید داخل به فروش می‌رسانند و افراد نیز بدون توجه به این موضوع صرف اینکه برند خارجی است آن را با قیمت‌های گزاف خریداری می‌کنند.

وقتی جنسی بی‌کیفیت را فقط به خاطر این‌که یک مارک روی آن دوخته شده، می‌خریم در واقع به شعور خودمان توهین نکرده‌ایم؟!

واقعیتی است انکارناپذیر که سودجویان کسب سود خود را مرهون برخی ویژگی‌های اخلاقی ناپسند مردم هستند که گمان می‌کنند نصب یک تکه پارچه به نام مارک نشانه شخصیت آنهاست.

به همین دلیل است که آنها پول زیادی را به صرف داشتن یک مارک می‌پردازند و بزودی متوجه جنس بی کیفیت و بنجل آن می‌شوند، حال آن‌که اگر کمی دقت کنیم، ممکن است لباسی چنین مارک‌های دروغین و فریب دهنده را هم نداشته باشد و افزون بر این‌که هزینه کمتری را بر خانواده تحمیل می‌کند، از مرغوبیت لازم هم برخوردار باشد.

به هر حال این نکته را محض یادآوری دوباره تاکید می‌کنیم که به شعور خودمان احترام بگذاریم و فریب مارک‌های جعلی دروغین و راستین را نخوریم و اجناس مورد نیازمان را فقط بر اساس کیفیت آن انتخاب کنیم.

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

یک دیدگاه

  1. به نظر بنده بله خانواده میتواند نقش مهمی داشته باشد … اما با پیشرفت تکنولوژی و نبود کار برای حتی دختران و زنان و باتوجه به طلاق زیاد در کشورمان … بیشتر برای در آمد زایی دست به این پوشش ها میزنند و مردان و جوانان ایرانی برای اینکه ازدواج یا بهتر بگیم امکانات ازدواج سخت شده دست به دوستی ها و ارتباط های نامشروع میزنند که آسیب هایی رو به دنبال داره از خیانت ها بگیرید تا طلاق و فساد و معتاد شدن و فحشا و ایدز و هپاتیت و سوزاک و …
    به نظرمن تا از ریشه آسیب شناسی نشود و اقدام عملی صورت نگیره هیچ پیشرفتی نخواهیم داشت …
    جوانی که نتواند حتی یه خونه کرایه کنه و تو بلوغ جنسی زودرس قرار داره ! کجا باید خودش رو ارضا کنه ؟ و چطوری ؟
    کسی که حقوق ثابتی نداره و جایی رسمی استخدام نمیشه و نمیدونه فرداروز این کار ازدست میده یا نع به نظرمن میره سمت راه ساده تر که اشتباه و پرخطر .
    امیدوارم حضرت مهدی بیاد و عدالت در جهان حکم فرما شود و از تحریم جدا بشیم و دست اختلاس گران قطع شود و کسانی که مالیات نمیدهند رو به سزای اعمالشون برسونند
    کاش …
    اللهم عجل لولیک الفرج

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا