کبد چرب شایع در بین جوانان و علت و روش درمان
کبد چرب یکی از بیماری هایی است که بسیاری از مردم از آن بی اطلاع هستند. چون علایم خود را آهسته نشان می دهد. ولی اگر به حالت بحرانی برسد درمان آن سخت است. یک علت کبد چرب خوردن آب مخصوصا آب یخ در بین غذاست. برای همین پیشنهاد شده که برای پیشگیری از این بیماری نیم ساعت قبل یا بعد غذا آب بنوشید. برای درمان کبد چرب در اولین قدم باید ورزش کنید. در این بخش از مجله پزشکی آسان طب اطلاعاتی را درباره کبد چرب تقدیم می کنیم.
بیماری کبد چرب چیست ؟
در گذشته های دورتر به قولی جوانان قدیمی نسبت به جوانان امروزی کمتر دچار بیماری چربی کبد میشدند از دلایل آن میتوان به فعالیت بدنی بیشتر و تغذیه سالمتر نیز اشاره کرد امید است جوانان با بیشتر کردن فعالیت های روزمره خود و یا انجام فعالیت های ورزشی بیشتر درصد ابتلا به این بیماری یعنی بیماری کبد چرب را پایین بیاورند.
دکتر حسن رجبعلینیا درباره دلایل و شیوع ابتلا به این بیماری در بین جوانان جامعه اظهار داشت: «از آنجایی که بیشتر جوانها در دنیای ماشینی امروز، کمتحرک شدهاند و بهدلیل کمبود وقت به مصرف غذاهای فستفود روی آوردهاند، شانس ابتلا به کبد چرب هم در آنها بالا رفته است».
کبد چرب غیر الکلی یک التهاب کبدی است که در اثر تجمع بیش از اندازه ی چربی در بافت کبد ایجاد می شود. دربیماری کبد چرب تجمع بیش از حد چربی درکبد، گاه باعث اختلال در فعالیت طبیعی بافت کبد می گردد که می تواند سیر پیشرونده پیدا کند و باعث نارسایی کبد و یا سیروز کبدی گردد…
علت بیماری کبد چرب
اگرچه علت اصلی بیماری کبدچرب مشخص نیست، ولی به نظر می رسد این بیماری ارتباط نزدیک با برخی بیماری های متابولیک دارد که از آن جمله: چاقی، افزایش کلسترول و تری گلیسرید خون و دیابت را می توان نام برد. در درمان کبد چرب، کنترل این بیماری های زمینه ای بسیار موثر می باشد.گفته می شود مصرف زیاد انرژی باعث خواهد شد کبد نتواند سوخت و ساز طبیعی را انجام دهد و در نتیجه انرژی اضافی به صورت چربی در کبد ذخیره شود.
علایم بیماری کبد چرب
از آنجا که بیماری کبدچرب سیر پیشرونده دارد می تواند در مراحل اولیه بدون علامت باشد تا زمانی که تاثیرات منفی بر عملکرد کبد ایجاد نماید. در آن زمان علائمی از قبیل احساس ضعف، خستگی و کاهش وزن بروز می کنند.
از آنجا که سیر این بیماری مزمن است، شاید سال ها طول بکشد تا منجر به ایجاد سیروز کبدی (جایگزینی سلول های کبدی با سلول های فیبروز ) و در نهایت نارسایی کبد گردد.
در نقطه مقابل، در موارد نادری به دلیل ناشناخته، سیر بیماری کبد چرب متوقف و یا حتی به حالت طبیعی باز می گردد، بدون آنکه درمان مشخصی انجام گرفته باشد.
بین 10 تا 30 درصد بزرگسالان در کشورهای پیشرفته مبتلا به بیماری کبدچرب هستند که معمولا شامل افراد چاق در سنین میانسالی است.
با توجه به شیوه زندگی اعم از نوع تغذیه و فعالیت بدنی، شیوع بیماری کبد چرب در کشورهای در حال توسعه به ویژه در جامعه شهری افزایش چشمگیری داشته است.
شیوع بیماری کبدچرب با افزایش سن، سیر صعودی می یابد. شیوع بیماری کبد چرب در آقایان دو برابر خانم ها می باشد که با افزایش سن، میزان شیوع در خانم ها به آقایان نزدیک می شود، به ویژه پس از یائسگی، شیوع بیماری کبد چرب در خانم ها سیر فزاینده ای دارد.
چاقی به تنهایی میتواند زمینه ساز کبدچرب باشد و عوامل ژنتیکی در کنار دیگر عوامل در ایجاد کبد چرب غیرالکلی دخیل است، در برخی بیماران افزایش چربی خون جزء LDL کلسترول در بیماران مبتلا رویت میشود که در درمان این افراد کم کردن LDL نقش موثری خواهد داشت. برخی افراد هستند که در آنها بیماریهای زمینه منجر به ابتلای آنها به کبد چرب غیر الکلی میشود مثل اختلال در متابولیسم و برخی هپاتیتهای مزمن هم ممکن است همراه با کبدچرب دیده شود مثل هپاتیت Bو C.»
آسیب مزمن کبدی در بیمارانی که کبد چرب آنها همراه با التهاب باقی بماند دیده نمیشود، اما در عده ای که کبد چرب آنها همراه با التهابات است باعث آسیب مزمن به کبد آنها میشود و در برخی بیماران التهابات می تواند پیش رونده بوده و منجر به سیروز کبدی در فرد شود که سیروز کبدی معمولا در افرادی که چاقی مفرط دارند دیده میشود و حتی در برخی موارد عامل سیروز کبدی ناشناخته باقی میماند، مثل کشور آمریکا.»
راه تشخیص کبد چرب
یکی از ساده ترین و ارزانترین روش تشخیص کبدچرب روش تصویربرداری میباشد که می تواند به تشخیص کبد چرب در بیماران کمک کند و در کنار آن انجام آزمایشها برای آنزیمهای کبدی در تشخیص التهاب ناشی از کبد چرب به ما کمک میکند و در موارد کمتر سی تی اسکن یا سایر روش تصویربرداری هم در تشخیص بیماری کبدچرب استفاده میشود. برای درمان کبدچرب به درمان علت زمینه ساز چه در مرحله التهاب کبد و چه غیر التهاب آن می توان اشاره کرد،« اگر بیماری زمینه عامل بروز کبد چرب در فرد باشد با درمان آن به درمان کبد چرب کمک میکنیم.»
عملا شناخته شدهترین روش برای درمان کبدچرب ورزش همراه با کاهش وزن است و حتی دیده شده در بیمارانی که کاهش وزن نداشتهاند، ورزش نقش مهمی در بهبود کبدچرب را داشته است و در آخر استفاده از داروهای کاهنده قند خون در بیماران دیابتی و استفاده از داروهای کاهنده LDL در بیماران مبتلا به کلسترول از راههای مفید در کنار ورزش و کاهش وزن برای درمان کبد چرب است.
تغییر سبک زندگی و الگوی غذایی مانند افزایش علاقه به مصرف غذاهای چرب و سرخکردنی، انواع سس و نوشابههای گازدار، از مهمترین دلایل ابتلا به چاقی، مخصوصا در ناحیه شکم و افزایش خطر ابتلا به کبد چرب در حال حاضر و در تمام کشورهای پیشرفته یا توسعهیافته جهان محسوب میشود.
این فوق تخصص گوارش و کبد یادآور شد: «چاقی و عادتهای غذایی نامناسب از مهمترین علتهای ابتلا به کبدچرب هستند اما عوامل دیگری مانند دیابت، سندروم متابولیک و ابتلا به چربی یا کلسترول خون بالا هم میتوانند در ابتلای فرد به کبد چرب، نقش موثری ایفا کنند».
بیماری کبد چرب یکی از بیماری های شایعی است که بسیاری از افراد دچار ان می شوند حتی از ان خبر هم ندارند. ما در بالا درباره علت این بیماری و راههای تشخیص ان اطلاعاتی را تقدیمتان کردیم.
پس با دقت و توجه به علایم ان ببینید به نظرتان دچار این بیماری هستید یا خیر ؟
اگر شک پیدا کردید سعی کنید نزد پزشک بروید تا ازمایش برای شما بنویسد.